Kysnutý tvarohový koláč
Kysnutý tvarohový koláč

Tvarohové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 14. augusta 2019
Tvarohové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Výborné tvarohové koláče :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
0,75 dl
cca 3,5 dl
1 ks
21 g čerstvé
0,5 KL
Plnka:
500 g
1,5 dl
2 bal.
podľa chuti čerstvá
1 ks
2 štipky
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Múku, cukor a soľ najprv v miske premiešame lyžicou. Potom pridáme žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka (alebo vody) pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa už začína oddeľovať trocha od misky, no na ruky sa lepí. Nakoniec cesto pomocou trochy múky bez miesenia len napravíme do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 30-40 minút kysnúť.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné na plnku. Zamiešať to zamiešame ale až neskôr, niekedy tesne pred plnením. Cukor a citrónovú šťavu si môže dať každý podľa chuti.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme buď do tvaru štvorca, alebo obdĺžnika, to záleží od vášho plechu a od toho, koľko kusov/závinov chcete urobiť. Moje cesto som vaľkala na veľkosť 32x40 cm. Na prvé vyvaľkané cesto natrieme polovicu plnky a podľa chuti posypeme hrozienkami. Dáme na to druhé cesto, natrieme naň zvyšnú plnku a zakryjeme tretím cestom.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto naplnené pokrájame na 5 častí, každú opatrne prekrútime a ukladáme na plech s papierom tesnejšie vedľa seba tak, že medzi jednotlivé koláče vyhneme pečiaci papier vyššie, než je sám koláč. Napokon im vrch natrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom a poprípade ešte posypeme vrch hnedým cukrom. Plech vložíme užaj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra trocha inak pečie :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A tu sú už krásne upečené koláče ;-) Vrch môžete, ale inak nemusíte natrieť maslom. Sú mäkulinké :-)

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Jemne teplé koláče pokrájame na menšie kúsky a posypeme podľa chuti ešte práškovým cukrom.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Jemné ľahučké cesto s vláčnou plnkou :-) Namiesto tvarohovej plnky môžte dať makovú či orechovú, vždy budú fantastické! Dobrú chuť.

    Tvarohové koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Info - ten papier na pečenie sa nie len preto tak zohýna, aby sa vám jednotlivé záviny nespojili, ale aj preto, aby vám kysli pekne do hora a nie do šírky :-) A takýmto spôsobom budete mať aj boky závinov pekne upečené.

Diskusia k receptu

haji
Krásná práce, postup i fota, Cesmínko, ty mi zase děláš chutě! Musíš mít kvalitní tvaroh, u nás se ve vaničkách prodává tekutá břečka. No a jasné, že i tvoje ruky jsou nezaměnitelné a nenahraditelné!
cesminaz
@Simi711 @Terinka dakujem vám za milé slová :-) som rada,že sa vám koláče páčia. @Haji tvaroh kupujem bud v Aldi,alebo v Lidli.Raz v maďarsku,raz v Rakúsku,ale na oboch miestach sú tieto krémové tvarohy rovnako dobré,nevidím žiadny rozdiel :-) Sú dobré husté,v žiadnom prípade nie riedke. Dakujem ti za komentík a pozdravujem :-) Pekný den všetkým!
45678
Och! Nielen pekné, efektné,ale aj voňavé koláče si zasa napiekla, milá @Cezminka , určite sa nechám inšpirovať ,ale urobím plnku na slano. Pekný deň želám:-)
ignacinko
chcem sa spytat to bielko v plnke zamiesame ako je alebo spravit z neho sneh a az potom zamiesat?
prave sa mi pecie v rure a nerobil som sneh tak uvidim aky sa mi podari