Kysnutý tvarohový koláč

Tvarohové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Výborné tvarohové koláče :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múku, cukor a soľ najprv v miske premiešame lyžicou. Potom pridáme žĺtok, olej a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka (alebo vody) pridávame postupne. Vypracujeme od polomäkkého mäkšie cesto, ktoré sa už začína oddeľovať trocha od misky, no na ruky sa lepí. Nakoniec cesto pomocou trochy múky bez miesenia len napravíme do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a necháme cca 30-40 minút kysnúť.
  2. Zatiaľ kým cesto kysne, si pripravíme všetko potrebné na plnku. Zamiešať to zamiešame ale až neskôr, niekedy tesne pred plnením. Cukor a citrónovú šťavu si môže dať každý podľa chuti.
  3. Nakysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť vyvaľkáme buď do tvaru štvorca, alebo obdĺžnika, to záleží od vášho plechu a od toho, koľko kusov/závinov chcete urobiť. Moje cesto som vaľkala na veľkosť 32x40 cm. Na prvé vyvaľkané cesto natrieme polovicu plnky a podľa chuti posypeme hrozienkami. Dáme na to druhé cesto, natrieme naň zvyšnú plnku a zakryjeme tretím cestom.
  4. Takto naplnené pokrájame na 5 častí, každú opatrne prekrútime a ukladáme na plech s papierom tesnejšie vedľa seba tak, že medzi jednotlivé koláče vyhneme pečiaci papier vyššie, než je sám koláč. Napokon im vrch natrieme žĺtkom zmiešaným s jogurtom a poprípade ešte posypeme vrch hnedým cukrom. Plech vložíme užaj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať, keďže každá rúra trocha inak pečie :-)
  5. A tu sú už krásne upečené koláče ;-) Vrch môžete, ale inak nemusíte natrieť maslom. Sú mäkulinké :-)
  6. Jemne teplé koláče pokrájame na menšie kúsky a posypeme podľa chuti ešte práškovým cukrom.
  7. Jemné ľahučké cesto s vláčnou plnkou :-) Namiesto tvarohovej plnky môžte dať makovú či orechovú, vždy budú fantastické! Dobrú chuť.
  8. Info - ten papier na pečenie sa nie len preto tak zohýna, aby sa vám jednotlivé záviny nespojili, ale aj preto, aby vám kysli pekne do hora a nie do šírky :-) A takýmto spôsobom budete mať aj boky závinov pekne upečené.