Tvarohová torta z pohánkovej múky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 23. februára 2014

Pohánku by som rada zaradila do nášho jedálnička kvôli rutínu,ktorý má blahodárne účinky na cievy,a bola som veľmi milo prekvapená,ked som objavila pohánkovú múku.Upiekla Zobraziť celý popisPohánku by som rada zaradila do nášho jedálnička kvôli rutínu,ktorý má blahodárne účinky na cievy,a bola som veľmi milo prekvapená,ked som objavila pohánkovú múku.Upiekla som z nej korpus k tvarohovej torte na sestrinu oslavu.

8
porcií
15 minút
príprava
17 minút
na 180 °C

Suroviny

3 ks
5 dkg
10 dkg
1 ČL
0,5 dcl
 na vymastenie formy
Plnka:
1 ks
5 PL
0,5 KL
1,5 PL
2 PL
65 dkg
2 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Rozdelíme si vajcia,bielky vyšľaháme s cukrom do tuha,po jednom zašľaháme žĺtka

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K pohánkovej múke primiešame prášok do pečiva

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K vyšľahaným bielkom so žĺtkami primiešame olej a múku s práškom do pečiva.Vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme asi 17 minút(skúška špajlou)na 180°C,necháme vychladnúť.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tvaroh vymiešame s medom,jogurtom,mletou škoricou a 1 KL citronovej šťavy.Ak je surový tvaroh redší,nemusíme dávať celý jogurt,ja som mala domáci tuhší tvaroh,chcela som ho zjemniť.K ozvláštneniu som pridala ešte 1 hrušku pokrájanú na kocočky.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vychladnutý korpus priečne rozrežeme.Ukázalo sa mi pekne nadýchané cesto,aj ked nie vysoké,ale tak čoby som chcela z troch vajec?:-)

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z 2 PL kryštálového cukru a 1 PL citronovej šťavy si uvaríme sirup,ktorým pokvapkáme obe cestá.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na jedno cesto natrieme asi 2/3 plnky,zakryjeme vrchným cestom a natrieme zvyšok plnky na vrch a boky.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vidličkou som urobila na vrchu torty vlnky a jemne posypala mletou škoricou.Citróny olúpeme,nakrájame na tenké plátky a ozdobíme nimi vrch torty

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vyšľahanou šľahačkou dozdobíme svoje dielo,fantázii sa medze nekladú.

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Torta v reze po ochutnaní.Bola som zvedavá na chuť piškóty,milo ma prekvapila aj sestrina reakcia,že je ako pena,jemné a vláčne.Vôbec nie je cítiť za pohánkou,čomu som veľmi rada,lebo chuť pohánky mi moc nepasuje.Inokedy urobím s inou plnkou,táto bola dosť natur:-)

    Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

eviana
@kukulienka71 , už som piekla z bársčoho, ale z pohánkovej som ešte neskúšala... prekvapilo ma, aké ľahučké cesto z nej je - inšpiratívne... torta opäť dokonalá, uspokojila si aj rezofila vo mne, krásna je aj v reze, chuť musela byť famózna, u mňa to máš dnes za 5***** ;)
anina6
aká pekná torta, super pohánkovú múku som ešte neskúšala, ale určite si ju najbližšie kúpim a vyskúšam. samozrejmé posielam 5*.
luss44
@kukulienka , o pohánke som si už čo-to načítala práve kvôli rutínu. Skúsila som ju uvarenú len tak na slano ako prílohu a chutila mi. No ale Ty si z nej vykúzlila krásnu tortu, uložím si ju a iste vyskúšam. Vďaka za tip.
frezia
Korpus z pohankovej muky som este neskusala, ale moze byt dobry. Pohanka ma zaujimavu orieskovu chut. Urcite vyskusam. Dakujem za inspiraciu.
stacy77777
krásna torta, robila som kedysi orechovo- tvarohový koláč z pohánkovej múky,mne veľmi chutilo cesto z nej, ukladám si túto tvoju, veľmi sa mi páči,5*
mariamka
mne tiez ta pohanka nejako extra "nevonia", ale ked vravis, ze v ceste ju necitit, tak preco to neskusit, torticka je pekna, aj potesila, to je hlavne, "natur" plnky su naj.. :)
tiginko
vidím, že nielen ja začínam experimentovať s inými múkami ako pšeničnými... bolo mi odporučené ich vylúčiť zo svojho jedálnička vzhľadom na neurčité problémy s kožou, ktoré ma hnevajú v poslednom čase. A tak skúšam a skúšam... sama som zvedavá kam to povedie, je super, že dnešný trh nám ponúka na takéto experimenty nové možnosti. A som vďačná za každý recept s alternatívnymi múkami, ktorý sa tu objaví... takže vďaka aj tebe @kukulienka71
jatanika
@kukulienka71 , tak ja som ten korpus hneď aj vyskúšala ... po pohánkovom ceste som už pokukovala aj predtým, ale podľa fotiek sa mi zdalo také málo nadýchané ...až tvoj obrázok ma presvedčil, aby som skúsila ... a som rada ... cesto je aj podľa mňa dobré a určite ho budem používať



medulienka122
pomaly u aj ja vylučujem z jedálnička bielu múku, ale z pohánky som si ešte netrúfla ... torta sa mi páči, je pekná !
kukulienka71
Som veľmi rada vašim komentárom,pohánkovú múku som využila aj dnes pri obaľovaní rezňov:-)Som z nej nadšená,teší ma váš záujem ,aj ked som ju neobjavila ja:-)@jatanika ,super koláčik sa ti podaril,to je jablko na vrchu?Ďakujem pekne všetkým
elysa
@kukulienka71 aj začínam s pohánkou, zatiaľ som sa dostala len k čaju :)), ale plánujem aj múku, túto Tvoju tortu ako prvú z pohánky ukladám do kk a posielam Ti aj hviezdičky....
havino
riadna parádna torta, pekne vyčančaná, ja mám už druhé balenie pohánkovej, na piškot som ani nepomyslela veru, ale do chlebíka pridávam po troche, no troche, aj 200 g som už dala, do pečiva, aj vločky používam , vdaka za inšpiráciu
1kuchar
pohánka je dobrá ako príloha, my ju zmiešame s ryžou, obe zvlášť uvarené a pridávame ju aj do plnenej kapusty k mäsu a ryži
medovnicek
nikdy by som neverila, že aj z pohánkovej múky sa dá upiecť taká pekná torta
janger
Ja pouzivam niekedy pohankovu muku na palacinky (miesanu s normalnou mukou). Aj vela hotovych palacinkovych zmesi tu, u nas, obsahuje pohanku. Ale myslela som, ze na pecenie by bola trosku taka tazsia...Ale ako vidim, tak sa da z nej upiect aj pekna torta :-). Pohanku (krupky) pouzivam bezne ako napln do polievok, napriklad namiesto slizikov...Tak mi velmi chuti.
gubics
Ja som robila minule hrnčekový jablkový koláč, tak že namiesto obyčajnej múky som dala polovicu pohánkovej. Pribalila som z nich dcére na desiatu, a ona ponúkla aj kolegov. Mali taký úspech, že si hneď pýtali recept. To cesto bolo fajné lahulinké.
marianne
@kukulienka ta plnka nema najmensiu chybicku a snazim sa prepasovat pohanku do jedal,ale tiez mi nereze ani chut,ani vona...tak vyskusam,tento sposob a ak nebude smakovat zmenin za spaldovu...ale za pokus to rozhodne stoji...pekny recept
kukulienka71
@gubics ,som rada,že potvrdzuješ moje slová,určite budem pohánkovú múku odteraz využívať v hojnom množstve.@marianne ,si milá,ďakujem.Garantujem ti,že na pohánkovú múku budeš mať lepší názor,len smelo vyskúšaj;-)
hannah22
do masových plniek a roznych kaší pohanku používam, som príjemne prekvapená tvojim výsledkom pri pečení torty... skúsim dáky koláčik... za pokus to stojí... ukladám... :)).... 5*
danka21
Milujem pohanku, krasna torticka. Urcite ju urobim, ale z dvojitej davky. S tym pokvapkanim cesta si to fajn vymyslela, lebo pohankovy korpus je trochu suchsi. Ja zvyknem do cesta nastruhat jablka. Este raz - kraaaasne.
jozka2
Kukulinka71,vdaka ti za recept,tato pohankova torta je pre mna cosi neuveritelne,ze si mozem urobit a zjest bez obav.Som mladym clenom celatikov a zastavil sa mi svet,ze nebudem moct jest kolace,ktore tak vypekam a ty tu prides s tortou.Rada by som bola keby niekto dal recept na zaviny makove,orechove to je jedno ide iba o cesto nie o plnku vdaka.
kukulienka71
@danka21 ,ďakujem pekne,som rada,že sa ti páči:-) super nápad do cesta dať jablká,je to fakt suchšie ako iná piškóta,využijem ten nápad;-) @jozka2 ,ja pečiem z pohánkovej múky aj palacinky sem-tam,a pridávam zatiaľ opatrne do kysnutého cesta tiež,v mojom recepte na mäkké žemle som tiež pridala. Neboj sa experimentovať,svet sa nezrúti,ak vymeníš múku za takú,ktorú môžeš jesť. Je to síce trochu iná konzistencia,ale zvykneš si. Skúsim upiecť závin len z pohánkovej,uvidím,čo to z toho vzíde,hádam pridám aj trocha zemiakov do cesta,aby bolo vláčnejšie.
aleana
Ahoj Kukulienka, tvoja torta ma veľmi zaujala, lebo aj ja pre zdravotné problémy sa snažím piecť zdravšie a pohánkovú múku používam, kde sa dá. Ale tortový korpus som z nej ešte nepiekla. Myslíš, že by sa mohol použiť do tiramisu? Vďaka za odpoveď.
kukulienka71
@aleana , pohánková piškóta je jemná, suchšia, preto sa podľa mňa do tiramisu veľmi hodí. Výborný nápad. Budem rada, ak vyskúšaš, ďakujem a prajem príjemný zvyšok dňa:-)
aleana
ešte mám otázku Kukulienka akú veľkú tortovú formu si použila? nejako som nenašla tento údaj...
kukulienka71
@Aleana (2.4.2016 17:57)

ten údaj som ani neudala, hanba mi:-) najčastejšie pečiem v tortovej forme 24cm, aj toto bolo v nej.
aleana
Ďakujem Kukulienka za doplnenie, ale musím sa priznať, že som ani nevyčkala na tvoju odpoveď a začala som piecť. Tiež som sa rozhodla pre formu 24 cm podľa množstva cesta. Korpus sa mi urobil veľmi nízky, takže som ho ani neprekrajovala, má len necelé 2 cm (presne 18 mm). Ale na chuti mu to nič neubralo. Je fantastický! Pokvapkala som ho kávou, keďže som chcela zrealizovať svoj nápad s tiramisu, a navrch som urobila krém z mascarpone plus žĺtky a sneh z bielkov, a na to kakaový posyp. Výsledný produkt bol veľmi chutný, chutil aj mojim domácim. Keď sa mi podarí, pridám foto. Mám recept aj na pohánkové piškóty, s ktorými som tiež realizovala tiramisu, takže toto je ďalšia možnosť. Vďaka za skvelý recept :-)
kukulienka71
@Aleana (3.4.2016 19:00)

Ďakujem za odozvu s lákavou fotkou, teraz by som si aj pochutila na tom kúsku:-)
Teší ma, že cesto chutí, to je dobré na Vareche, že sa vieme navzájom inšpirovať a nájdeme alternatívy aj v prípade, že sú nejaké zdravotné obmedzenia. Maj sa pekne!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia