Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

Pohánku by som rada zaradila do nášho jedálnička kvôli rutínu,ktorý má blahodárne účinky na cievy,a bola som veľmi milo prekvapená,ked som objavila pohánkovú múku.Upiekla som z nej korpus k tvarohovej torte na sestrinu oslavu.

8
porcií
15 minút
príprava
17 minút
na 180 °C

Postup

  1. Rozdelíme si vajcia,bielky vyšľaháme s cukrom do tuha,po jednom zašľaháme žĺtka
  2. K pohánkovej múke primiešame prášok do pečiva
  3. K vyšľahaným bielkom so žĺtkami primiešame olej a múku s práškom do pečiva.Vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy.
  4. Pečieme asi 17 minút(skúška špajlou)na 180°C,necháme vychladnúť.
  5. Tvaroh vymiešame s medom,jogurtom,mletou škoricou a 1 KL citronovej šťavy.Ak je surový tvaroh redší,nemusíme dávať celý jogurt,ja som mala domáci tuhší tvaroh,chcela som ho zjemniť.K ozvláštneniu som pridala ešte 1 hrušku pokrájanú na kocočky.
  6. Vychladnutý korpus priečne rozrežeme.Ukázalo sa mi pekne nadýchané cesto,aj ked nie vysoké,ale tak čoby som chcela z troch vajec?:-)
  7. Z 2 PL kryštálového cukru a 1 PL citronovej šťavy si uvaríme sirup,ktorým pokvapkáme obe cestá.
  8. Na jedno cesto natrieme asi 2/3 plnky,zakryjeme vrchným cestom a natrieme zvyšok plnky na vrch a boky.
  9. Vidličkou som urobila na vrchu torty vlnky a jemne posypala mletou škoricou.Citróny olúpeme,nakrájame na tenké plátky a ozdobíme nimi vrch torty
  10. Vyšľahanou šľahačkou dozdobíme svoje dielo,fantázii sa medze nekladú.
  11. Torta v reze po ochutnaní.Bola som zvedavá na chuť piškóty,milo ma prekvapila aj sestrina reakcia,že je ako pena,jemné a vláčne.Vôbec nie je cítiť za pohánkou,čomu som veľmi rada,lebo chuť pohánky mi moc nepasuje.Inokedy urobím s inou plnkou,táto bola dosť natur:-)