Tvarohová torta z pohánkovej múky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
Pohánku by som rada zaradila do nášho jedálnička kvôli rutínu,ktorý má blahodárne účinky na cievy,a bola som veľmi milo prekvapená,ked som objavila pohánkovú múku.Upiekla som z nej korpus k tvarohovej torte na sestrinu oslavu.
8 porcií |
15 minút príprava |
17 minút na 180 °C |
Postup
- Rozdelíme si vajcia,bielky vyšľaháme s cukrom do tuha,po jednom zašľaháme žĺtka
- K pohánkovej múke primiešame prášok do pečiva
- K vyšľahaným bielkom so žĺtkami primiešame olej a múku s práškom do pečiva.Vylejeme do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy.
- Pečieme asi 17 minút(skúška špajlou)na 180°C,necháme vychladnúť.
- Tvaroh vymiešame s medom,jogurtom,mletou škoricou a 1 KL citronovej šťavy.Ak je surový tvaroh redší,nemusíme dávať celý jogurt,ja som mala domáci tuhší tvaroh,chcela som ho zjemniť.K ozvláštneniu som pridala ešte 1 hrušku pokrájanú na kocočky.
- Vychladnutý korpus priečne rozrežeme.Ukázalo sa mi pekne nadýchané cesto,aj ked nie vysoké,ale tak čoby som chcela z troch vajec?:-)
- Z 2 PL kryštálového cukru a 1 PL citronovej šťavy si uvaríme sirup,ktorým pokvapkáme obe cestá.
- Na jedno cesto natrieme asi 2/3 plnky,zakryjeme vrchným cestom a natrieme zvyšok plnky na vrch a boky.
- Vidličkou som urobila na vrchu torty vlnky a jemne posypala mletou škoricou.Citróny olúpeme,nakrájame na tenké plátky a ozdobíme nimi vrch torty
- Vyšľahanou šľahačkou dozdobíme svoje dielo,fantázii sa medze nekladú.
- Torta v reze po ochutnaní.Bola som zvedavá na chuť piškóty,milo ma prekvapila aj sestrina reakcia,že je ako pena,jemné a vláčne.Vôbec nie je cítiť za pohánkou,čomu som veľmi rada,lebo chuť pohánky mi moc nepasuje.Inokedy urobím s inou plnkou,táto bola dosť natur:-)