Tvarohová štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: tassiedevil

Domáca ťahaná štrúdľa...

Suroviny

Postup

  1. Nasekané marhule marinujeme 2-3 hod alebo cez noc v tokajskom víne do ktorého pridáme trochu barackovice.../barackovicu som nemal, tak som dal slivovicu./ Všetky suroviny na cesto zamiešame a dobre vymiesime na polotuhé cesto,/strojom 10 min./ vytvarujeme do gule, potrieme olejom a prikryjeme teplým hrncom a necháme odpočívať 30 min.
  2. cesto odpočíva
  3. Pokiaľ nám cesto odpočíva, pripravíme si plnku: tvaroh popučíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny / okrem bielka a marhúľ,/ dobre zamiešame a obložíme bokom a tesne pred plnením štrúdle primiešame scedené marhule a do tuha vyšľahaný vaječný bielok. Pokiaľ je tvaroh suchý tak pridáme pár lyžíc smotany.
  4. Odležané cesto položíme na pomúčený obrus a vyvaľkáme ako najtenšie vieme a potom ručne pokračujeme s vyťahovaním cesta, vyťahujeme opatrne, aby sa nám cesto nepotrhalo...rozhodne to potrebuje trochu praxe...:)
  5. Pokračujeme ručne, kraje obrežeme.
  6. na tenko aby sa dalo cez cesto čítať
  7. vytiahnuté cesto potrieme roztopeným maslom, posypeme postrúhanými mandľami do dvoch tretín rozotrieme plnkou, oba kraje, pravý a ľavý prehneme asi 2 cm cez plnku a za pomoci obrusa zavinieme do závinu.
  8. zavinutá štrúdľa..
  9. opatrne vložíme do plechu vytretého maslom a posypaného hrubou múkou, môžeme piecť aj na papieri, potrieme vyšľahaným vajcom alebo maslom a pečieme 30 min na 200 stupňov vyhriatej rúre asi 30 min. Pred vložením do rúry popicháme trochu ostrým nožom aby nám štrúdľa nepraskla...ja som zabudol..:) trochu mi praskla...
  10. upečená