Foto: cesminaz
Receptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie Zobraziť celý popisReceptov na štrúdľu je tu už naozaj niekoľko. Ale popozerala som sa a takúto som tu nenašla. Mám ju z českého časopisu "Katka special-Najlepšie recepty" a je naozaj výborná a cesto zvládne fakt aj začiatočník ;-)). Vrelo odporúčam.
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
štipka |
|
125 ml |
|
50 g na potretie |
|
Plnka: | |
1 ks |
|
podla chuti |
|
2 bal. |
|
|
|
1 ks |
|
pokrájané na kocky |
|
Postup
-
1
Z tejto davky vyjdu 2 štrúdle.V miske si zmiešame suroviny,múku,sol,žľtky a vlažnú vodu.Vypracujeme mäkké pružné cesto,ktoré sa má oddelovať od misky.
-
2
Potom vybereme z misky a dalej ešte 10 minút dobre cesto premiesime na doske,kludne poriadne pritlačme a niekolkokrát ho "hodme"=buchnime poriadne o dosku :-))) ..ak bude treba,trolinku muky podsypme.Ale ináč by netrebalo podsypať,lebo cesto je vláčne nelepí sa a velmi dobre sa s ním pracuje :-)
-
3
Ked sme už cesto-bochníček poriadne premiesili a dobúchali :-))) ho natreme zohriatým tekutým maslom.
-
4
Poriadne potretý bochníček necháme zakrytý odpočívať 30 minút.Zakrytý musí byť aby neuschol.
-
5
Kým nám cesto odpočíva,si spravíme plnku.Ja som zmiešala tvaroh,kryštálový a vanilkový cukor,žľtok a hrozienka.Ale pravdaže si môže každý spraviť plnku podla svojej chuti :-)
-
6
Po 30tich minutách bochníček prekrojíme na polovicu.Jednu polovicu položíme na pomúčenú dosku(nemiesit!!) a vyváľkame na velkosť taniera.Potom cesto z dosky preložíme na čistú suchu utierku a natreme vrch tekutým maslom.
-
7
Teraz ruky zasunieme pod cesto a opatrne ho vyťahujeme smerom von,až bude tenké a pokryje celú utierku.
-
8
S cestom sa naozaj perfektne pracuje,bez problémov sa naťahuje ;-) zvládne to aj začiatočník..
-
9
Teraz si porosýpame plnku,asi tak na polovicu cesta.Okraje nechajme asi 3cm volné,bez plnky.Ja som dala na polovicu tvarohovej plnky ešťe na kocky pokrájané marhuľe,je to velmi chutné ;-D
-
10
Teraz štrúdlu opatrne pomocou utierky skrútime.Hrubšie okraje bud odkrojíme dole a zavinieme do štrúdli splnkou,alebo ich pred točením zahneme 3-4cm dovnútra a potom štrúdlu stočíme.Ja som nato zabudla...potom som ich podsunula :-))
-
11
Na plech vyložený papierom položíme štrúdlu a natreme ju tekutým maslom.Kto chce mať chrumkavý vrch,stačí natreť bielkom.Dáme piecť do rúry,ktorú sme si dopredu rozohriali na 180°C na 25-30 minút,vlastne do zlatohneda :-) kto aku ma ruru.
-
12
Po upečení necháme vychladnúť..
-
13
...a už len nakrájame a posypeme práškovym cukrom.. Prajem vám dobrú chuť ;-)
Tvoja štrúdľa je veľmi pekná ! Robievam a máme ju veľmi radi.