Foto: amelie
Naložený do marinády čaká v chladničke, kým sa rozohreje gril...
porcie
Postup
-
1
Hrubší plát tuniaka umyjeme a necháme odtiecť na utierke.
-
2
Osolíme ho, v oleji rozmiešame lyžičku citronely s citrónovou šťavou a harisou, touto kašičkou potrieme tuniaka z oboch strán, dno misky, v ktorej ho dáme do chladničky, potrieme olejom (slnečnicovým, repkovým alebo iným s menej výraznou vôňou a chuťou). Zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme na hodinu, maximálne na dve do chladu. (Rybky pod tuniakom sú rougets barbets, ich cesta skončila na grile ešte pred domarinovaním tuniaka, nafiletovala som ich a marinovala rovnako. Také malé sa vraj ani neoplatí fotiť, treba ich zjesť hneď... )
-
3
Odležaného tuniaka opečieme 1 minútu z každej strany na najvyššej teplote, potom teplotu znížime a pomaly ho opekáme po oboch stranách, ale iba toľko, aby nevyschol a vnútri zostal ružový (teda ak červený tuniak môže zostať ružový, po pichnutí špáradlom by však z neho mala vytekať ružová šťava.)
-
4
Ešte horúcu rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mandľovými lupienkami. Podávame s rýchlou ratatouille - na masle s olejom som dozlatista orestovala pokrájanú bielu a červenú cibuľu a plátky cesnaku, vybrala som ich z panvice a na zvyšnom tuku som opiekla pokrájané papriky, cuketu, huby, baklažán a paradajky a všetko som pokvapkala citrónovou šťavou ( v letných horúčavách sú citróny absolútne neodmysliteľné). Na podnos som k opečenej zelenine pridala ešte kusy surových paradajok. Na ďalší tanier som naložila opečené zemiaky a hlavičky šampiňónov pre tých, čo nemajú radi ratatouille...
tie malé ryby ako pripravíš?
tá parmica je veľmi chutná ryba, stačí jej naozaj málo ...
goo.gl/lyr9Nm...