Tuniak s ratatouille a mandľami fotorecept

amelie - fotkaamelie, 3. júla 2015
Tuniak s ratatouille a mandľami (fotorecept)
Foto: amelie

Naložený do marinády čaká v chladničke, kým sa rozohreje gril...

4
porcie

Suroviny

750-800 g čerstvý
Ratatouille:
2 strúčiky
 malá




Postup

  1. 1

    Hrubší plát tuniaka umyjeme a necháme odtiecť na utierke.

    Tuniak s ratatouille a mandľami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Osolíme ho, v oleji rozmiešame lyžičku citronely s citrónovou šťavou a harisou, touto kašičkou potrieme tuniaka z oboch strán, dno misky, v ktorej ho dáme do chladničky, potrieme olejom (slnečnicovým, repkovým alebo iným s menej výraznou vôňou a chuťou). Zakryjeme potravinovou fóliou a uložíme na hodinu, maximálne na dve do chladu. (Rybky pod tuniakom sú rougets barbets, ich cesta skončila na grile ešte pred domarinovaním tuniaka, nafiletovala som ich a marinovala rovnako. Také malé sa vraj ani neoplatí fotiť, treba ich zjesť hneď... )

    Tuniak s ratatouille a mandľami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Odležaného tuniaka opečieme 1 minútu z každej strany na najvyššej teplote, potom teplotu znížime a pomaly ho opekáme po oboch stranách, ale iba toľko, aby nevyschol a vnútri zostal ružový (teda ak červený tuniak môže zostať ružový, po pichnutí špáradlom by však z neho mala vytekať ružová šťava.)

    Tuniak s ratatouille a mandľami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte horúcu rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a posypeme mandľovými lupienkami. Podávame s rýchlou ratatouille - na masle s olejom som dozlatista orestovala pokrájanú bielu a červenú cibuľu a plátky cesnaku, vybrala som ich z panvice a na zvyšnom tuku som opiekla pokrájané papriky, cuketu, huby, baklažán a paradajky a všetko som pokvapkala citrónovou šťavou ( v letných horúčavách sú citróny absolútne neodmysliteľné). Na podnos som k opečenej zelenine pridala ešte kusy surových paradajok. Na ďalší tanier som naložila opečené zemiaky a hlavičky šampiňónov pre tých, čo nemajú radi ratatouille...

    Tuniak s ratatouille a mandľami (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

eraserhead
veľmi vkusne a lákavo pripravená ryba .....
tie malé ryby ako pripravíš?
amelie
to som rada, @kukulienka , pretože my, Slováci, nie sme veľmi zaťažení na ryby... mimochodom, niektorých tunajších rybárov poznám už štvrť storočia a vôbec sa nemenia: vraj ich konzervuje slnko a ryby:-))) jeden z nich bude mať na Martina 85 rokov a každý večer nastupuje do svojho člna...
amelie
@eraserhead , mali byť na jednom tanieri s tuniakom, ale hostia ma predbehli a ušetrili mi prácu:-) stihla som ich iba nafiletovať a naložiť do rovnakej marinády ako tuniaka, opiekli si ich sami:-)
amelie
@eraserhead , neviem, ako sa tie rybky volajú po slovensky, ale sú to také rýchle a veľmi dobré jednohubky, obyčajne ich pridávam s inými malými rybami do polievky:-)
kukulienka71
@amelie , :-))), a možno ich konzervuje skôr slaný morský vánok v člnoch na otvorenom mori;-) každopádne, iste im to robí dobre, ak v tom veku ešte lovia:-)
mariamka
ja tie rybky mozem len zavidiet,, "milujem" vsetko rybacie,, krasne podanie a tie chute!, az sa oblizujem :)
kecemis
Toto si ukladam ako prvu rybaciu specialitu na rade. A zacinam uvazovat, ci sa nedam na stare kolena na lov ryb. Mozno budem mat dve istoty, dostatok ryb a dlhovekost. Ved nikdy nie je neskoro zakat.
jarunka
Ja milujem ryby a zvlast tuniaka, velmi davno som nerobila, len mom muz ich nema v oblube. Pekny recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia