Foto: pacun110
Bryndza - tento mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Má nespochybniteľne neprekonateľné vlastnosti, vznikajúce v mliečnej Zobraziť celý popisBryndza - tento mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Má nespochybniteľne neprekonateľné vlastnosti, vznikajúce v mliečnej zrazenine počas jej zrenia. Proces zrenia na salaši a v bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia priateľské baktérie mliečneho kysnutia, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz častejšie ospevujú vedci i lekári. Základnou surovinou na výrobu bryndze je ovčí syr...
Postup
-
1
17:00 - prišiel som z von, bol som sa prejsť so psom v Laskomeri a tu – BÁC!!! Napadlo ma, že si urobím ,s bryndzou ,také zapekané krumple! Bryndzu som mal, aj všetko ostatné, tak som na to skočil. Ale ešte pred tým som si pustil niečo veselé – OLYMPIC a PRÁZDNINY NA ZEMI...!
-
2
17:15 – Zemiaky som očistil, pokrájal na kolieska, dal variť – prejsť varom a úhľadne nakrájanú slaninu som dal zľahka škvariť vo vlastnej masti... s rascou a soľou – tie krumple!
-
3
17:30 – po prejdení varom som ich, na chvíľočku zakryl, nech dôjdu, vodu zlial (keby sa mi chcelo, tak mám fajný základ na dajakú poriadnu polievku ... ale sa mi nechce, lebo je teplo.). Slaninu som do krásna uškvaril. Ku koncu som pridal aj trošku masla – to pôjde, aj s masťou, na spodok zapekacej misy a ešte som si nadrobno nakrájal tvrdý syr – ten budem dávať, aj s bryndzou, pomedzi zemiaky.
-
4
17:48 – Olympic už dohral, tak nech si čuší a ja som si, v kyslej smotane rozmiešal 2 vyklopené vajcia, trošku osolil, okorenil, pridal nakrájanú pažítku a ...
-
5
17:56 – začal som to skladať ako skladačku do zapekacej misy – na dno som vylial vyškvarenú masť s maslom a vysypal som tam 1/3 zemiakov, na to 1/3 bryndze, tvrdého syra, trošku slaniny a posypal nadrobno nakrájanou pažítkou, lebo pažítky nikdy nie je dosti!
-
6
18:11 – Takto som pokračoval až po vrch, ale bez slaniny a na koniec som to zalial zmesou smotany a vajec.
-
7
18:16 – a na úplny koniec som to posypal zvyškom slaninky...
-
8
18:18 – rúru som priebežne vyhrial na 200°C a dal som tam tie zemiaky, na pol hoďku, prikryté, zapiecť... potom ešte na 20 minút do červena bez vrchnáku(čivíka) ...
-
9
19:25 – a takto to vyzerá, čerstvo vybraté z rúry... ďakujem za pozornosť !
A za ten krásny popis si zaslúžiš naozaj veľkú pochvalu.. :-)))
Ved by mala byt na nu prave sezona v plnom prude.