„Trešenina“ fotorecept

bogar - fotkabogar, 21. júla 2021
„Trešenina“ (fotorecept)
Foto: bogar

Strešenina, strasanka, smetisko, striasanka, každý kraj to volá inak, napíš aký názov poznáš ty...

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozpustila som si masť , opražila na nej do sklovita nakrájanú cibuľku a jeden cesnak, pridala som na kocky nakrájanú slaninku a taktiež ju popražila, ďalej kyslú kapustu - nepremytú, keďže milujem kyslé.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne popražila, pridala som rascu, čierne korenie, soľ opatrne. Všetko premiešala, popražila.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som očistila zemiaky uvarené v šupke v slanej vode.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala na záver červenú papriku a podliala vodou, prikryla a nechala dusiť, kým kapusta nezmäkne. Treba to kontrolovať a pridávať vodu ak je to potrebné.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zmäknutej kapuste som pridala na drobno nakrájané zemiaky, všetko spolu poriadne opražila a pridala trochu masla na chuť. Hotovo... Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne s kyslou smotanou je to geniálne. Niekto pridáva aj klobásu, no mne vôbec nechýba...

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zahra
U nas strjasky a robili sme ich jednoduchsie: Na kocky uvarene zemiaky sa hned po scedeni hodili do panvice s rozpalenym olejom, (babka ani mamka mast nepouzivali zo zdrav. dovodov) poopekali do chrumkava, osolili, okorenili, pridali na mesiaciky pokrajanu cibulu a odcedenu kapustu. Miesali, kym cibula nezmakla.
motyka
Robim podobne. U nás taktiež - striasky. Aj keď nevyzerá vábne, ale je to skutočne vynikajúce a variabilné jedlo. A mne taktiež stačí len tak samotné a potom zapiť vychladeným pivkom.. Urobila si mi chuť.Budú na večeru.
drajan
Na Liptove - smetisko... ale robí sa z rozpučených zemiakov- ako pyré... a ja niekedy pridám aj surovú kapustu. Je to výborné jedlo, či ako príloha, či samostatné.