„Trešenina“ fotorecept

bogar - fotkabogar, 21. júla 2021
„Trešenina“ (fotorecept)
Foto: bogar

Strešenina, strasanka, smetisko, striasanka, každý kraj to volá inak, napíš aký názov poznáš ty...

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny


Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Rozpustila som si masť , opražila na nej do sklovita nakrájanú cibuľku a jeden cesnak, pridala som na kocky nakrájanú slaninku a taktiež ju popražila, ďalej kyslú kapustu - nepremytú, keďže milujem kyslé.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Poriadne popražila, pridala som rascu, čierne korenie, soľ opatrne. Všetko premiešala, popražila.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitým som očistila zemiaky uvarené v šupke v slanej vode.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala na záver červenú papriku a podliala vodou, prikryla a nechala dusiť, kým kapusta nezmäkne. Treba to kontrolovať a pridávať vodu ak je to potrebné.

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    K zmäknutej kapuste som pridala na drobno nakrájané zemiaky, všetko spolu poriadne opražila a pridala trochu masla na chuť. Hotovo... Môžeme podávať ako prílohu k mäsu alebo samostatne s kyslou smotanou je to geniálne. Niekto pridáva aj klobásu, no mne vôbec nechýba...

    „Trešenina“ (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

zahra
U nas strjasky a robili sme ich jednoduchsie: Na kocky uvarene zemiaky sa hned po scedeni hodili do panvice s rozpalenym olejom, (babka ani mamka mast nepouzivali zo zdrav. dovodov) poopekali do chrumkava, osolili, okorenili, pridali na mesiaciky pokrajanu cibulu a odcedenu kapustu. Miesali, kym cibula nezmakla.
1x bogar
motyka
Robim podobne. U nás taktiež - striasky. Aj keď nevyzerá vábne, ale je to skutočne vynikajúce a variabilné jedlo. A mne taktiež stačí len tak samotné a potom zapiť vychladeným pivkom.. Urobila si mi chuť.Budú na večeru.
1x bogar
drajan
Na Liptove - smetisko... ale robí sa z rozpučených zemiakov- ako pyré... a ja niekedy pridám aj surovú kapustu. Je to výborné jedlo, či ako príloha, či samostatné.
1x bogar
cezar
No perfektné. Už teraz si viem predstaVIť, ako to chutí. Som milovníkom kyslej kapusty.
1x bogar