Foto: kajusiqq
Tradicný slovenský múčnik/dezert:)....najznámejší skalický trdelník:)
porcií
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1 kg |
|
4 ks |
|
250 g |
|
2 ks (na potretie) |
|
1 balíček |
|
1 téglik |
|
podľa potreby |
|
na potretie formičiek |
|
Posýpka: | |
150 g |
|
150 g |
|
1 balíček |
|
4 lyžičky |
|
Postup
-
1
muku preosejeme spolu s práškom do pečiva do väčšej misy. Pridáme žltky,tuk,smotanu a podľa potreby mlieko, vymiesime hladké a pružné cesto.
-
2
preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme.
-
3
Vyvaľkané cesto nakrájame na pásy široké asi 2 cm (ja som spojila dva pásy aby to bolo dlhšie tak odporučam jeden dlhší lebo je to piplačka ale da sa to zvladnuť):)))
-
4
Vlašské orechy nahrubo nasekáme, zmiešame s oboma druhmi cukru a so škoricou.
-
5
Pásy cesta namotáme na tukom namastene rúrky na pečenie. Trdelníčky potrieme mierne rozšľahanými bielkami.posypeme zmesou:)
-
6
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie (ja som mala trubičky ktoré stáli tak to bolo jednoduchšie ale aj tak som ich dala na papier na pečenie pretože by sa rurky až priliš nahriali:) a vo vyhriatej rúre upečieme do zlatista.
-
7
Po uečení ich necháme úplne vychladnúť a až potom ich stiahneme z rúrok:)
- 8
Keďže som mala iba 3 rurky postup som zopakovala 4x a potom sa mi už nechcelo:D tak som to vyriešila takto:D......spomienka na moje osie hniezda:) cesto som rozvaľkala potrela herou, kakaom a posypala cukrom
- 9
Zrolovala som to potrela bielkom posypala zmesou a nakrájala:).....
- 10
Experiment dopadol takto:.......a chutil ešte lepšie:).......PRAJEM VáM DOBRú CHUť:)
- 11
A tu je z vnútra:-*
- 8
Pozdrav ti posielam z Holandska.