Tradičné české tlačené koláče
Foto: martin2002
Tieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň Zobraziť celý popisTieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň je na vás.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
50 g |
|
200 ml |
|
1/4 ks |
|
100 g |
|
1 ks |
|
2 PL (na kvások) |
|
200 g |
|
Posýpka: | |
3 PL |
|
2 PL |
|
70 g |
|
podľa potreby (na potretie) |
|
podľa potreby (na dosku) |
|
Postup
-
1
Pripravíme si kvások zmiešaním cukru, časťou mlieka a droždia. Posypeme trochou múky a necháme 10 min. na teplom mieste.
- 2
Do misy preosejeme múku, prášk. cukor, pridáme štipku soli, roztopený tuk, žĺtok, zvyšné mlieko a kvások. Na dochutenie môžeme pridať rum či citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misku. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teple 1 hod. kysnúť.
- 3
Po nakysnutí premiesime a rozdelíme na 50 g guľky. Guľky uložime na plech s papierom na pečenie, roztlačíme dnom pohára a naplníme lekvárom. Boky potrieme vajíčkom s trochou oleja a koláče posypeme mrveničkou. Mrvenička: zmiešame cukor, polohrubú múku a Heru.
- 4
Pečieme pri teplote 180 °C, 20min. Po upečení, ešte horúce koláče potrieme mliekom a rozpusteným maslom.!!!!! Toto je veľmi dôležitý krok, potom ostanú koláče krásne mäkké. Pokiaľ sa nezjedia hneď, po vychladnutí ich zakryjeme fóliou.
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ano.
kludne si dajte menej mlieka, cesto nema byt take tuhe aby boli kolace makke.
Dakujem velmi pekne za vase pozit.komentare :DD