Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Tradičné české tlačené koláče

martin2002 - fotkamartin2002, 1. augusta 2017

Tieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň je na vás.

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
50 g
200 ml
1/4 ks
100 g
1 ks
2 PL (na kvások)
200 g
Posýpka:
3 PL
2 PL
70 g
podľa potreby (na potretie)
podľa potreby (na dosku)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások zmiešaním cukru, časťou mlieka a droždia. Posypeme trochou múky a necháme 10 min. na teplom mieste.

  2. 2

    Do misy preosejeme múku, prášk. cukor, pridáme štipku soli, roztopený tuk, žĺtok, zvyšné mlieko a kvások. Na dochutenie môžeme pridať rum či citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misku. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teple 1 hod. kysnúť.

  3. 3

    Po nakysnutí premiesime a rozdelíme na 50 g guľky. Guľky uložime na plech s papierom na pečenie, roztlačíme dnom pohára a naplníme lekvárom. Boky potrieme vajíčkom s trochou oleja a koláče posypeme mrveničkou. Mrvenička: zmiešame cukor, polohrubú múku a Heru.

  4. 4

    Pečieme pri teplote 180 °C, 20min. Po upečení, ešte horúce koláče potrieme mliekom a rozpusteným maslom.!!!!! Toto je veľmi dôležitý krok, potom ostanú koláče krásne mäkké. Pokiaľ sa nezjedia hneď, po vychladnutí ich zakryjeme fóliou.

    Tradičné české tlačené koláče - obrázok 4

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu