Kysnuté koláče
Tradičné české tlačené koláče
Autor receptu: martin2002
Tieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak.
Cesto je rovnaké, náplň je na vás.
10 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si kvások zmiešaním cukru, časťou mlieka a droždia. Posypeme trochou múky a necháme 10 min. na teplom mieste.
- Do misy preosejeme múku, prášk. cukor, pridáme štipku soli, roztopený tuk, žĺtok, zvyšné mlieko a kvások. Na dochutenie môžeme pridať rum či citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misku. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teple 1 hod. kysnúť.
- Po nakysnutí premiesime a rozdelíme na 50 g guľky. Guľky uložime na plech s papierom na pečenie, roztlačíme dnom pohára a naplníme lekvárom.
Boky potrieme vajíčkom s trochou oleja a koláče posypeme mrveničkou.
Mrvenička: zmiešame cukor, polohrubú múku a Heru.
- Pečieme pri teplote 180 °C, 20min.
Po upečení, ešte horúce koláče potrieme mliekom a rozpusteným maslom.!!!!!
Toto je veľmi dôležitý krok, potom ostanú koláče krásne mäkké.
Pokiaľ sa nezjedia hneď, po vychladnutí ich zakryjeme fóliou.