Kysnuté koláče

Tradičné české tlačené koláče

Autor receptu: martin2002

Tieto koláče mám veľmi rád. Môžu sa robiť aj veľké aj menšie s rôznymi náplňami, napr.: slivkový lekvár, tvaroh, či mak. Cesto je rovnaké, náplň je na vás.

10
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások zmiešaním cukru, časťou mlieka a droždia. Posypeme trochou múky a necháme 10 min. na teplom mieste.
  2. Do misy preosejeme múku, prášk. cukor, pridáme štipku soli, roztopený tuk, žĺtok, zvyšné mlieko a kvások. Na dochutenie môžeme pridať rum či citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na misku. Posypeme múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teple 1 hod. kysnúť.
  3. Po nakysnutí premiesime a rozdelíme na 50 g guľky. Guľky uložime na plech s papierom na pečenie, roztlačíme dnom pohára a naplníme lekvárom. Boky potrieme vajíčkom s trochou oleja a koláče posypeme mrveničkou. Mrvenička: zmiešame cukor, polohrubú múku a Heru.
  4. Pečieme pri teplote 180 °C, 20min. Po upečení, ešte horúce koláče potrieme mliekom a rozpusteným maslom.!!!!! Toto je veľmi dôležitý krok, potom ostanú koláče krásne mäkké. Pokiaľ sa nezjedia hneď, po vychladnutí ich zakryjeme fóliou.