Orechová torta
Torta pre maminku
Autor receptu: theflyingbaker
Narodeninová torta pre moju milovanú maminku.* Vláčny korpus s jemnou chuť kávy a amaretta a famózny krém plný chuti
kávy, rumu a orechov, doplnený čokoládovou ganache polevou a pralinkami.
12-15 porcií |
120 minút príprava |
80 minút na 180 °C |
Postup
- Orechovo-kávový korpus: Žĺtky oddelíme od bielkov. Cukor a žĺtky dáme do misy a za postupného pridávania vychladnutej kávy dôkladne vyšľaháme. Na záver po častiach pridáme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a mletými orechami, sneh vyšľahaný z bielkov so štipkou soli a zľahka premiešame. Cesto preložíme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie (ja som použila v tomto prípade srdcovú formu, ale môžete použiť aj okrúhlu formu s priemerom 24 cm). Pečieme pri teplote 180 °C cca 35-40 minút. Kontrolujeme špajdľou. Po upečení uložíme na mriežku, potom rám formy uvoľníme a korpus necháme vychladnúť.
- Kakaový korpus: Celé vajcia dôkladne vyšľaháme, počas šľahania pridávame cukor. Preosiatu múku zmiešanú s kakaom a kypriacim práškom postupne ručne primiešame do vyšľahanej vaječnej zmesi. Preložíme do formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C cca 5 minút, potom teplotu znížime na 180 °C a pečieme ďalších cca 30 minút alebo podľa skúseností so svojou rúrou.
- Krém: Zlatý klas rozmiešame s cukrom a trochou mlieka. Zvyšné mlieko necháme v hrnci zovrieť a rozpustíme v ňom kávu. Pridáme zmes Zlatého klasu s cukrom a uvaríme hustý puding. Prelejeme do misky a povrch prikryjeme fóliou, aby sa nevytvorila koža. Vychladnutý rozmiešame dohladka. Mascarpone vyšľaháme. Za stáleho šľahania pridávame po lyžičke puding. Ku koncu prilejeme tuzemák a prisypeme orechy.
- Skladanie torty: Orechovo-kávový korpus pozdĺžne prekrojíme na 2 rovnako hrubé pláty. Prvý plát uložíme na tortovú podložku, pokropíme kávou s amarettom, následne nanesieme krém. Prikryjeme kakaovým korpusom a postup zopakujeme. Na natretý kakaový korpus položíme druhý orechovo-kávový plát. Zvyškom krému obtiahneme celú tortu, zahladíme cukrárskou kartou a odložíme do chladničky, najlepšie na noc.
Na druhý deň povrch torty polejeme čokoládovou ganache pripravenou z nasekanej horkej čokolády izbovej teploty, ktorú zalejeme horúcou smotanou. Vymiešame do hladkej polevy. Ak je hustá a netečie, pridáme viac horúcej smotany, kým získame požadovanú konzistenciu.
- Tortu ozdobíme, ako chceme. Ja som zvyšok ganache vyšľahala ručným mixérom na čokoládovú šľahačku a ozdobila ňou vrch torty. Na každý kopček som uložila pralinku. V torte je živá ruža. Stonka je obalená v cukrárskej páske na kvety. Druhá varianta je ozdobená pralinkami z belgickej čokolády, ovocím a Oreo sušienkami v čokoláde.