Foto: vlasta111
Túto tortu som upiekla môjmu synovi k jeho prvým narodeninám. Je kakaová s čokoládovou šľahačkou a nielenže pekne vyzerá, ale je aj veľmi chutná. Zobraziť celý popisTúto tortu som upiekla môjmu synovi k jeho prvým narodeninám. Je kakaová s čokoládovou šľahačkou a nielenže pekne vyzerá, ale je aj veľmi chutná. Bola to moja prvá torta, ktorú som v živote upiekla.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Cesto: | |
245 g (1,75 hrnčeka) |
|
75 g (0,5 hrnčeka) |
|
350 g (1,75 hrnčeka) |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
200 g |
|
120 ml (0,5 hrnčeka) |
|
3 ks |
|
1 ČL |
|
240 ml (1 hrnček) |
|
Plnka: | |
2 ks |
|
1 ks |
|
200 g |
|
50 g |
|
|
Postup
-
1
Než začneme s pečením je dobré si zobrať papier/papiere vo veľkosti plechu, na ktoré si rozvrhneme jednotlivé diely maca a prispôsobíme veľkosť jednotlivých dielov veľkosti plechu. Ja som robila 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm. Na fotke sú základné diely maca. Diel na nohy je veľkosti 15cm x 15cm, trup 15cm x 12cm, hlava 13cm x 9 cm a labka 6cm x 5cm. Ešte budeme potrebovať 2 polkruhy na uši a malý oval na ňufák. Pôvodne som chcela robiť aj predné labky, ale nakoniec som len do dielu trupu vyrezala štvorček, aby vznikol dojem predných labiek a maco takto mohol držať sviečku.
-
2
V miske zmiešame múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľaháme vajíčka, pridáme vanilku a olej. Potom postupne pridáme suchu zmes múky. Keď sa všetky ingrediencie spoja, pomaly prilievame hrnček kávy a hotové cesto vylejeme na 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm. Pečieme pri 170 °C asi 15 min. Korpus necháme vychladnúť.
- 3
Keď je korpus vychladnutý vyrežeme jednotlivé diely pomocou papierovej predlohy. Urobíme plnku z polovice ingrediencií a to nasledovne: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s trochou šľahačky. Než čokoláda trocha vychladne, vyšľaháme smotanu s polovicou instantného pudingu. Keď je šľahačka hotová, vmiešame čokoládu. Poskladáme jednotlivé diely pomocou plnky, prípadne džemom. Plnkou je lepšie šetriť. Mne zostali asi 2 lyžice, ktoré som potom použila na zdobenie a mala som krému na chlp presne. Tak počítajte s tým, že možno budete prirábať šľahačku. Zvrchu zapichneme macovi do hlavy 3-4 špajle, aby všetky vrstvy držali pokope. Zľahka maca poobrezujeme, aby sme vymodelovali hlavu a predné labky. Uši, ňufák a zadné labky prilepíme a prichytíme špáradlami. Potom celého maca zľahka natrieme krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
- 4
Rozvaľkáme si marcipán z ktorého vykrojíme 2 malé polkruhy na uška, 2 ovaly na labky a jeden na zakrytie ňufáka. Vytvarujeme očká a noštek a namočíme do rozpustenej čokolády. Marcipán prilepíme krémom a vytvarujeme ňufák.
- 5
Pripravíme krém na zdobenie z druhej polovice prísad a pomocou vrecka na zdobenie maca pokryjeme krémom. Treba zdobiť veľmi rýchlo, lebo sa krém rýchlo rozteká. Zdobíme zospodu smerom nahor a začať treba medzi labkami, kde je najhorší prístup. Na záver nasadíme macovi očká a noštek. Strčíme macovi do ruky sviečku a dáme stuhnúť do chladničky.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
@afataga , raz som videla tortu v tvare tehotenského bruška... to bola iná brutalita, do tej by som zasa ja nedokázala zarezať, ani zahryznúť, brrrrrrr :(
s takýmto spával pred 4 desaťročiami môj syn..už nie je..rozpadol sa z toľkej lásky...
spomienkovým úsmevom si mi zotrela z tváre vrásky...
:-)
Isto mal malý z nej veľkú radosť
A kam ide ten jogurt? Nikde si to nenapísala... ide do tých vajec v tom ceste? Prosím odpíš, zajtra ju pečiem na oslavu! @Vlasta111