Torta plyšový macko

Autor receptu: vlasta111

Túto tortu som upiekla môjmu synovi k jeho prvým narodeninám. Je kakaová s čokoládovou šľahačkou a nielenže pekne vyzerá, ale je aj veľmi chutná. Bola to moja prvá torta, ktorú som v živote upiekla.

10
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Než začneme s pečením je dobré si zobrať papier/papiere vo veľkosti plechu, na ktoré si rozvrhneme jednotlivé diely maca a prispôsobíme veľkosť jednotlivých dielov veľkosti plechu. Ja som robila 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm. Na fotke sú základné diely maca. Diel na nohy je veľkosti 15cm x 15cm, trup 15cm x 12cm, hlava 13cm x 9 cm a labka 6cm x 5cm. Ešte budeme potrebovať 2 polkruhy na uši a malý oval na ňufák. Pôvodne som chcela robiť aj predné labky, ale nakoniec som len do dielu trupu vyrezala štvorček, aby vznikol dojem predných labiek a maco takto mohol držať sviečku.
  2. V miske zmiešame múku, cukor, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. V druhej miske vyšľaháme vajíčka, pridáme vanilku a olej. Potom postupne pridáme suchu zmes múky. Keď sa všetky ingrediencie spoja, pomaly prilievame hrnček kávy a hotové cesto vylejeme na 2 plechy o veľkosti 20x 25 cm. Pečieme pri 170 °C asi 15 min. Korpus necháme vychladnúť.
  3. Keď je korpus vychladnutý vyrežeme jednotlivé diely pomocou papierovej predlohy. Urobíme plnku z polovice ingrediencií a to nasledovne: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s trochou šľahačky. Než čokoláda trocha vychladne, vyšľaháme smotanu s polovicou instantného pudingu. Keď je šľahačka hotová, vmiešame čokoládu. Poskladáme jednotlivé diely pomocou plnky, prípadne džemom. Plnkou je lepšie šetriť. Mne zostali asi 2 lyžice, ktoré som potom použila na zdobenie a mala som krému na chlp presne. Tak počítajte s tým, že možno budete prirábať šľahačku. Zvrchu zapichneme macovi do hlavy 3-4 špajle, aby všetky vrstvy držali pokope. Zľahka maca poobrezujeme, aby sme vymodelovali hlavu a predné labky. Uši, ňufák a zadné labky prilepíme a prichytíme špáradlami. Potom celého maca zľahka natrieme krémom a dáme do chladničky stuhnúť.
  4. Rozvaľkáme si marcipán z ktorého vykrojíme 2 malé polkruhy na uška, 2 ovaly na labky a jeden na zakrytie ňufáka. Vytvarujeme očká a noštek a namočíme do rozpustenej čokolády. Marcipán prilepíme krémom a vytvarujeme ňufák.
  5. Pripravíme krém na zdobenie z druhej polovice prísad a pomocou vrecka na zdobenie maca pokryjeme krémom. Treba zdobiť veľmi rýchlo, lebo sa krém rýchlo rozteká. Zdobíme zospodu smerom nahor a začať treba medzi labkami, kde je najhorší prístup. Na záver nasadíme macovi očká a noštek. Strčíme macovi do ruky sviečku a dáme stuhnúť do chladničky.