Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. októbra 2013
Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept)
Foto: pusta

Mám rada mladých ľudí, robí ma to mladou a jeden z mojich mladých priateľov má narodeniny. Poprosil ma, aby som mu upiekla tortu, ale Zobraziť celý popisMám rada mladých ľudí, robí ma to mladou a jeden z mojich mladých priateľov má narodeniny. Poprosil ma, aby som mu upiekla tortu, ale plnú orechov. Želanie som mu splnila - kakaový orechový korpus s rumom, krém maslový s orechmi a s rumom, vylepšila som ešte čokoládou a ozdobila orechmi, pretože nie som manuálne zdatná, zvolila som Op Art štýl s nepravidelnými tvarmi, aj keď nie je umeleckým dielom, jej chuť je famózna, recept pridávam. Odporúčam vyskúšať, vaša bude iste dokonalá i na vzhľad.

48 hodín minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
8 ks
7 ks
50 g
130 g
250 g
1 balenie
1 balenie
2 PL
50 g
150 ml
Krém:
2 balenia
200 g
1 balenie
600 ml
16 PL
3 PL
250 g
Čokoládová poleva:
100 g
100 g
Na pokvapkanie korpusu:
9 PL
Na ozdobu:
8 ks
Na tortovú formu:
podľa potreby na vymazenie formy
podľa potreby na vysypanie formy




Postup

  1. 1

    Zmiešala som obe múky, prášok do pečiva a kakao.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    K suchej zmesi som primiešala 50 g pomletých orechov, ktoré som predtým opražila v horúcej trúbe pri teplote 190 stupňov C na suchom plechu - asi 5 minút., ked úplne vychladli, som ich pomlela. Opražené orechy sú výraznejšie a oveľa chutnejšie.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vaječné bielky - 7 ks, som vyšľahala s polovicou krupicového cukru do tuha.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do misy som dala 8 vaječných žĺtkov a druhú polovicu krupicového cukru a vanilínový cukora vyšľahala do peny.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do vaječnej peny som postupne zašľahala slnečnicový olej a...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...postupne po malých dávkach pripravenú suchú zmes z oboch múk, prášku do pečiva,orechov a kakaa. Vznikne pomerne hustá masa, do ktorej som...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...postupne po častiach zľahka a opatrne vmiešala biellkový sneh, treba dať pozor, aby sa sneh nerozbil - najlepšie sa vmieša pomalým tzv. "osmičkovým pohybom" zospodu nahor, tým sa cesto prevzdušní a po upečení bude kypré, ľahučké ako páperie, nadýchané a pórovité s veľkými okami.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzerá surové cesto po zmiešaní, ktoré...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...som vliala do tortovej formy o priemere 24 cm vymazanej maslom a vysypanej polohrubou múkou.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Korpus som piekla na strednej mriežke vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 170 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev po dobu 60 minút, nasledovala skúška ihlou, ked zostala po vytiahnutí z upečeného korpusu čistá, tortu som vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    V hrnci som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 200 g práškového cukru a 1 balenia vanilínového cukru do hladka a pomaly som ho zohrievala nad miernym plameňom, kým zmes nebola horúca a cukor úplne rozpustený.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V mise som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 2 baleniami prášku Zlatý klas do hladka a za stáleho miešania som ho postupne vliala do horúceho mlieka a...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...na miernom plameni som uvarila hustý puding - asi 10 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Do vychladnutého pudingu som postupne pomocou ponorného mixéra zapracovala po častiach 250 g zmäknutého masla.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Pridala som 3 PL rumu a zašľahala som ho do maslového krému, do ktorého som...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...ešte ručne postupne vmiešala 16 PL opražených pomletých orechov.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Takto vyzerá hotový krém, odporúčam krém na pár hodín, najlepšie na noc vložiť do chladničky odpočívať, lepšie sa prepoja chute a bude sa s ním dobre pracovať.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ostrým nožom som vychladnutý korpus 2x vodorovne prekrojila a vzniknú 3 približne rovnako vysoké časti. Každú časť zvlášť som pokropila 3 PL rumu a naniesla som maslový orechovo-rumový krém na spodný a stredný diel a...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...krémom som potrela ešte vrch a boky torty dookola. Odložila som na noc tortu odpočívať do chladničky, aby sa všetko dobre spojilo, torta sadla a rozležala sa.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Ráno som dala do hrnca 100 g čokolády polámanej na kocky, pridala som 100 g pokrájaného masla a...

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    ...vodnom kúpeli nad parou za stáleho miešania som rozpustila na čokoládovú polevu.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Vybrala som tortu z chladničky, poliala som jej vrch horúcou polevou, ktorú som nechala voľne stekať po bokoch torty, ako sa jej práve chcelo, nijako som neupravovala ani vrch a ani boky - štýl Op Art. Výhodou pobytu krémom natretej torty cez noc v chladničke je, že maslový krém sa pod horúcou polevou nerozpustí a potom sú na priereze 3 žlté krémové vrstvy, ktoré sa pekne striedajú s hnedou vrstvou z čokolády a z korpusu. Vrch som ozdobila celými jadrami vlašských orechov a vrátila som tortu do chladničky, aby poleva stuhla.

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Ostrým nožom namočeným v horúcej vode sa torta nakrájala na porcie, potom sa poleva neláme. Na fotografii krásne vidieť, aké je cesto nadýchané, ľahučké, pórovité a s veľkými okami, ako aj pekné farebné striedanie vrstiev i zachovanú štruktúru krému pod polevou. Torta je famózna s úžasnou chuťou orechov, rumu a čokolády vo vzájomnej harmónii. ...aj bola som pochválená s palcom nahor :-))) môj mladý priateľ je veľmi pracovitý, múdry, vzdelaný mladý muž s veľkým srdcom, takúto tortu si zaslúži, s láskou a rada som mu ju spravila podľa jeho želania. Je síce trošku náročná na prácu i čas, ale výsledok fantastický, námaha sa oplatila. Ak máte na takúto tortu chuť, vyskúšajte i Vy a pochutnajte si na vynikajúcej maškrte :-)

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    Op art je umelecký štýl, ktorý vznikol v 20-tych rokoch 20.-ho storočia, charakterizuje ho spájanie pravidelných tvarov ako napr. obdĺžnikov, štvorcov, trojuholníkov, kruhov s nepravidelnými tvarmi, využíval sa najmä v architektúre, v odevnom priemysle, v módnom návrhárstve a ja som si ho požičala, aby som skryla svoju nešikovnosť :D Pozor! Pop Art je čosi úplne iné :-)

    Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept) - obrázok 24

Diskusia k receptu

danielas
Poznám toto tortové cesto, aj orechový krém. Robievala moja maminka. Tá mala aj veľký talent na zdobenie. Spomínam, ako si tie najkrajšie oriešky starostlivo odrátala bokom, aby jej tá výzdoba sedela s počtom rokov oslávenca. A už sme len rátali, či sa tentokrát nepomýlila, ale nikdy.
Torta je skvelá, môžem len vrelo doporučiť. Obdivujem tvoju kulinársku všestrannosť @pusta .-)
julica
Ako mojej maminky torta, aj ked ona by este pritlacila ribezlovy dzem. No a ten op-art :) Kazda torta je op-art, ak strieda vrstvy, nie?
ajsa20
no torta musi byt vynikajuca, ja sice nemam rada rum, ale tie oriesky by mi to vykompenzovali.....co ma hneva je, ze ste to nazvali op art....nemozete nazvat tortu op-art len preto ze je to cudzie slovo a nasli ste to na wikipedii. Poprve to co ste tam napisali o op-arte je blbost (teda okrem tych rokov) a podruhe ja op-art milujem a aj tak by som si ho nedovolila definovat
erikao
... no áno, je to pravý opak op-artu, ten je o geometrii a pravidelných tvaroch, aspoň podľa tej wikipédie; tak navrhujem premenovať na anti-op-art štýl :e)
pusta
@ajsa20 , nenašla som Op art - to cudzie slovo vo wikipédi, pozrela som si viacero názorov, nie sú jednotné a ani jednoznačné.
prepáč, ale tortu môžem tak nazvať - sú v nej spojené pravidelné tvary i nepravidelné, okrem toho názov je len na autorovi receptu - nič v zlom:-)
či som napísala "blbosť", ako si to milo nazvala - to by som sa teda na tvojom mieste neodvážila teda tvrdiť, povedzme, že si sa vyjadrila svojsky...:-)))
Op Art som nedefinovala, len som sa ho snažila vysvetliť a priblížiť jeho význam,vychádzala som aj z tohoto popisu:

 retro.blog.cz/1107/op-art...


vysvetlila som v poslednom bode receptu a stojím si za tým, čo som napísala.
zrejme si nepochopila pointu v kontexte, ale to nič...
torta je fakt vynikajúca, vdaka za uznanie.
pusta
@erikao , nemáš pravdu, Op Art nie je len výhradne o pravidelných geometrických tvaroch, ale je v ich spojení s nepravidelnými tvarmi.

pozri napr. tu:

 retro.blog.cz/1107/op-art...

je mi ľúto, ale nepremenujem podľa tvojho návrhu názov môjho receptu :-)
je len na autorovi, ako svoj recept nazve :-)))

pozri, komentík pre @ajsha , nájdeš podrobnejšie vysvetlenie odo mňa aj pre teba.
dakujem za tvoj príspevok.

pusta
@julica , v podstate máš pravdu, je to aj pravidelné striedanie vrstiev:-))) hlavne mne sa nepodarilo spraviť dokonalú pravidelnosť tvarov :D, lebo som strašná nešika :D
vieš, že som váhala, či nepridám lekvár? u nás letel k orechovým tortám u mojej maminky výlučne marhuľový, avšak vynikajúci je aj ríbezľový.
dakujem za toľké uznanie, že "ako u tvojej maminky" :-))) /až na ten lekvár..aj som ho mala vonku a rozmyslela som si to v poslednej chvíli/
na budúce veru dám ten ríbezľový.
dakujem ešte raz.
ajsa20
ved ja som nenapisala ze ju mate premenovat, ked vam nevadi ze je to blbost mne uz toboz nie....kazdopadne to je nieco ako by ste napisala Torta plná orechou z rumom a čokoládov...ale to by ste neurobili, ze?
Ja som vas na to len chcela upozornit, aby si ludia nemysleli ze toto je op-art
elixir
@pusta čiže, op art v prípade tejto torty môžeme pozorovať v podobe krivo prekrojeného korpusu a nepravideľne stečenej polevy?
pusta
@ajsa20 , neupozornila si správne," blbosť" je to len pre teba, nie je to blbosť podľa pridaného linku, ani podľa iných zdrojov.
ešte raz a zapamätaj si to: názov receptu je len a len na autorovi receptu a nikom inom.
a nevkladaj mi do úst chyby v gramatike, prosím...
skôr by ťa mala interesovať torta ako taká...ale to už je zase len a len na tebe
dakujem ti za tvoju exhibíciu- okázalé vystúpenie.
pusta
@elixir - bingo - zásah :D, presne tak.
pochopila si moju recesiu úplne :-) a v kontexte :-)))
dakujem.
methi
K nazvu sa nevyjadrim, lebo tomu aj tak nerozumiem. Ale torta vyzera dobre. Ja ked dam do plnky rum, vzdy sa mi zrazi. Vie mi niekto povedat, co robim zle?
tiginko
@pusta škoda že kazíš svoje kuchárske umenie takýmito neadekvátnymi a nezmyselnými výstupmi. Tá krásna torta si to fakt nezaslúži. Najväčšou exhibicionistkou na tejto stránke si práve ty :-)
pusta
@danielas , milujem práve toto cesto na torty pre jeho kvalitu, už mám tu recept na tortu s takýmto cestom. ešte ma nikdy nesklamalo. ten orechový krém e famózny, robila som ho ešte podľa receptu mojej maminky.
len to zdobenie, v tom nevynikám..aj tak ma pochválili a myslím, že právom som dostala palec hore:-)))
orechy zásadne odkladám na takéto príležitosti.
som rada, že si tortu vrelo odporučila ako skvelú, bude skvelá, nech ju spraví s láskou aj ktokoľvek iný :P
nesmierne ma teší, že obdivuješ moju kulinársku všestrannosť .-)
dakujem za uznanie.
pusta
@tiginko , to je fakt škoda, že musím kaziť svoje kuchárske umenie k vôli iným takýmito výstupmi, máš pravdu.
nuž, ale pokiaľ ide o exhibicionizmus, teba iste nepredbehnem, na teba nemám :D
nepredvádzam sa pod rp iných ako ty to robíš s obľubou, ked tak hlavne pod svojimi. raz som už taká - akceptuj alebo nechaj byť...
ale dakujem, že si tortu uznala za krásnu, ved o tú tortu ako takú ide predovšetkým.
pusta
@mi ška, krém sa zvykne zraziť, ak je ešte príliš teplý, ked zašľaháš maslo a pridáš rum...aspoň mňa to moja maminka tak učila. možno ostatní poznajú aj iné príčiny.
som rada, že sa ti torta páči :-)))
dakujem ti.
tothka
Orechovú tortu zbožňujem, rum v torte trochu menej a debatu na takejto úrovni .....
pusta
@tothka , úplne s tebou súhlasím vo všetkom, aj v tých debatách...:-)))
tiež zbožňujeme orechové torty.
dakujem.
pusta
@ancicka , ak vieš, prečo sa @miske krém zráža, kľudne napíš sem.
rada sa od teba priučím.
dakujem.
iwuska
torta musi byt iste dobra, ale tiez nepochopim zmysel tej snahy nasukat recept na orechovu tortu s polevou, do nejakeho zaujimaveho satu.
farbuska
Vanilkový cukor a prášok do pečiva musia byť Dr. Oetker?
marianne
@pusta narodeninujeme skoro vsetci v novembri,tak ju mozno upeciem...chcem sa ale spytat,ked davas 8 zltkov do torty,nemoze byt aj sneh z 8 bielkov? prepac asi hlupu otazku,za cely zivot som upiekla asi 3 torty,nemam skusenost,vidi sa mi jeednoducha....a asi sa nic nestane,ked vymenim maslo za olej,co povies?
marianne
teraz neviem ci maslo za olej,lebo olej za maslo:-)))) som sa domotala.Chcem dat maslo namiesto oleja skratka....
pusta
@iwuska , zmysel tej snahy a recesie pochopila úplne @elix ír
nie je podstatné, či ju pochopíš...robila som si srandu zo seba...a to môžem :D
podstatná je torta ako taká, a tá je úžasná.
dakujem.
pusta
@marianne , presne toto je ono.
dakujem za pochvalu,uloženie do kk, nebudeš ľutovať, to mi môžeš veriť, je úžasne dobrá :-))
pusta
@farbuska Dr. 0etker vonkoncom nie je podmienkou, ani pri vanilínovom cukri, ani pri prášku do pečiva, len som napísala, ktoré konkrétne som dala ja. kľudne daj, aký máš k dispozícii. inak spokojne môžeš použiť pravý vanilkový cukor, bude ešte lepšia.
dakujem.
pusta
@marianne , olej ide len do cesta, zašľaháš ho k žĺtkom, všade inde ide maslo.
sracz
... ďalšia z Tvojich krás všestranného umenia domácej pani, @pusta milá, hodná "All Stars práporu"!!! Mám svoju, teda našu, desaťročiami vyšperkovanú ZBLANT, ale na svoje dve šestky pripravím tortu dľa "a Ibolyka csodálatos csemege szokás" => teda podľa Teba! Ďakujem Ti a teším sa na nové chute!
pusta
bože môj, milý@sracz - ferikém drágám, ty môj milovaný gurmán, ktorý z diaľky pozná, čo je dobré. ty vždy mi dokážeš zdvihnúť náladu, ked sa mi v súkromí niečo nie a nie podariť, ale už som to úspešne vyriešila :-))))
tvoj šarm je taký nevtieravý a veľmi príjemný. tak dobre mi padne, že si úžasne rozumieme :-))) ty hlúposti nikdy neriešiš, venuješ sa delikatessám naplno...
je to vynikajúca klasika, ktorá nikdy nesklame !
joojha, to bude pre mňa nesmierna pocta, na tvoje dve šestky...povedz ako ten čas prehrmí nad našimi stribristými hlavami, že si ani povzdychnúť nestačíš...
to ja dakujem tebe, vzácny môj priateľ.
lehoznám neked a csillagos eget is :D köszönöm a fenti csillagokat, amivel étrtékelsz. :-)
pusta
Vážená @redakcia Varecha.sk
dnes mi bola doručená výhra - Šľahač Bosh, mixér a chopper v naprostom poriadku s pripojeným poďakovaním a pekným blahoželaním aj od Perex.
touto cestou ďakujem Vám všetkým v redakcii, firme Perex ako aj všetkým varecháčom, ktorí mi preukázali tú česť, že si uložili moje recepty do kk a umožnili mi túto krásnu výhru a prejavili mi svoju priazeň a podporu.
určite užitočne využijem pri varení ďalších dobrôt, o ktoré sa aj v budúcnosti rada podelím s ostatnými.
mám z toho úprimnú a čistú radosť, ešte raz srdečne dakujem všetkým a blahoželám k úspešným 4. narodeninám každému varecháčovi i tým, čo pracujú vo vedení nášho variaceho webu.
pusta
@marianne , až teraz som si všimka - kľudne daj 8 bielkov, ak dáš 8 žltkov, nič nepokazíš, ja som uviedla tak, ako recept pounám. ale už sa mi stalo, že som sa pozabudla a bolo i 8 bielkov. aj tak bola skvelá.
no a nezameň maslo za olej, to by nem dopadlo dobre, v tomto sa ty drž pekne receptu, ako je napísané.
nech sa ti vydarí!!!
eviana
Milá @pusta , torta je už na prvý pohľad úžasná a chutná... oslávenec chcel orechovú, spravila si fajne orechovú - nadýchaný ľahučký korpus i skvelý krém, som presvedčená, že oslávencovi nesmierne chutila a to je to najdôležitejšie a najväčšie ocenenie Tvojej práce.
A čo sa týka zdobenia, bolo k veci, jednoduché, účelné a vkusné. NIekedy je menej viac - niektoré marcipánom prezdobené krásne torty klamú telom a korpusy aj krémy sú bez chuti a vône - dôležitá je chuť a to, že si ju s láskou robila, láska je veľmi dôležitá ingrediencia a ja som presvedčená o tom, že v Tvojej kuchyni je tohto "korenia" požehnane.
A čo sa názvu týka, podľa mňa všetko ok, aj keby si ju nazvala "LALALA" chutila by výnimočne orechovo :)
Chcela som pozrieť nejaké recepty odborníčky na Op-art @ajsa20 , reku niečomu sa priučím... aké bolo moje prekvapenie, keď má galériu prázdnu? Týmto ju ako milovníčku Op-artu vyzývam na názorné ukážky vlastných receptov, pretože slovami ma o ničom nepresvedčila... vlastne o niečom áno, ale to sem nepatrí, tu je to predsa o varení :)
eviana
...a ešte Ibolyka samozrejme blahoželám k skvelému umiestneniu a výhre... teším sa s Tebou :)
evusik
si zabila :-))) ani netušíš koľko smiechu si vniesla do našej domácnosti....
dorisa
veru..obdivujem tvoj um, dômyselnosť a šikovnosť, drž sa
pusta
@dorisa , to je úžasné ocenenie...
úprimne dakujem a vážim si to od teba
mám rovnaký názor o tebe a tiež ťa obdivujem (y)
evusik
@pusta je mi jasné, že máš svojich obľúbencov, chvalabohu ja medzi nich nepatrím :-) ale tá tvoja arogancia vo vete "tebe neodpovedám" tak ja ti teda odpoviem :-)
op-art ako už zo samotného názvu tohto umeleckého smeru vyplýva, znamená optikal art, čiže optické umenie... umelci sa snažia dosiahnuť optický klam pohybu pomocou geometrických útvarov vzájomne sa prekrývajúcich....



pusta
hej, to je presne ono...
@evusik , si šikuľka
tieto vzory sa využívajú v odevnom priemysle, ale Op Art sa uplatňuje ako umeklecký štýl aj inde :-)
ak si si nevšimla, to čo si napísalôa, taký text je aj v linku odo mňa :-)
aká aroganciia? nenapísala, komu adresuješ svoj koment?
tvoje vedomosti sú chabé...
to nie je všetko, len časť, skús definoivať, ak vieš. ja to neviem....
a bud kľudná, o tvoju priazeň vôbec nestojím, ako ani ty o moju :D
si mi presne tak ukradnutá,ako ja tebe :-)))


evusik
@pusta načo sú tebe definície, veď ty si to aj tak prekrútiš... ja ti tu prezentujem umelecké diela a ty, že odevný priemysel, tým si ma dorazila... myslím, že definícia ktorú som uviedla hore výš stačí a je dostatočne informatívna aj pre výtvarne nevzdelaného človeka, keby nie tak ešte raz a jednoduchšie: op-art je geometrická alebo vnemová abstrakcia... a toto tu nie je vzorečka na šatečky ale umelecké dielo


pusta
vidím, že si v koncoch @evusik...to nie je len to:D

nože opozrinaj iné zdroje, - ja to nemusm...pozrela som si ich už pred týždňom a dobre :D :D :D
pusta
milá @eviana , presne o tú dôležitú ingredienciu láska ide pri tejto torte, tak sa má variť i piecť :-))) pekne si to vystihla...
nádherne si ma rozosmiala názvom hoci aj TRALALA :D máš absolútnu pravdu. hádam to prežijú aj neprajníci, ved vieme, čo im vadí v skutočnosti :D
to bol účel mojej recesie, :-))) mám ich v paži...
dakujem za úžasné uznanie a 5*****
pusta
@eviana , ešte dakujem za srdečné blahoželanie k výhre,
od teba úprimné ako vždy :-)))
evusik
preboha @pusta v akých koncoch??? a aká recesia???? prezentuješ sa tu ako bohvieaká intelektuálka a tu sa ukazuješ ako obyčajná ignorantka ktorá o umení nemá ani šajnu.... tak si to užívaj.... škoda akejkoľvek snahy....
pusta
@evusik , správne si sa vystihla : D tak ako vravíš - škoda tvojej snahy...
radšej neplytvaj zbytočne svojou energiou, potrebuješ ju pre seba :-)))
na recesiu ty nemáš, ale to nič :D
3sandra3
toto vás baví??????? Mne sa torta páči, dám si ju aj do kk a vyskúšam. Orechové je vždy to pravé orechové. :-)
megdesign
Som si nastudoval zas daco nove - Op-Art :D. A fakt to je to to, co pise @evusik :

Autori op-artových diel využívajú poznatky z geometrie, fyziognómie a optiky. Snažia sa pomocou väčšinou čiernobielych geometrických obrazcov, rastrov a vzájomne sa prekrývajúcich lineárnych a plošných útvarov dosiahnuť optický klam pohybu alebo nestability.

Madarske rubikove kocky :)


akotak
Prosím Vás, je toto portál o varení, alebo o primitívnom dokazovaní si vlastnej dôležitosti a múdrosti na úkor iného?
Dostal som doporučenie na varecha.sk ako na skvelý slovenský portál o varení. Aké bolo moje sklamanie, keď hneď pri prvom recepte, ktorý si otvorím sú aj komentáre plné zloby a typickej slovenskej závisti.
Čo sa týka receptu, ide o výbornú orechovú tortu - rum a čokoláda sú jej skvelými bonusmi. Pani @pusta , klobúk dolu, pozerajúc Vaše recepty, vidím kvalitu, skúsenosti, pestrosť. Neviem, či som správne pochopil Váš pokus o iróniu, žart na vlastný účet ohľadom Op-art. Ale Vaše "pretože nie som manuálne zdatná, zvolila som Op Art štýl s nepravidelnými tvarmi, aj keď nie je umeleckým dielom" mi to evokuje. Ešte si neodpustím poznámku k pánovi @megdesign : Váš komentár krásne nahráva humoru pani @pusty : "vzájomne sa prekrývajúcich lineárnych a plošných útvarov dosiahnuť optický klam pohybu alebo nestability". Myslím, že presne o to išlo v názve.
Takže odporúčal by som: chyťte sa variech a strhnite červené plátno spred očí. Do varenia!
pusta
@megdesignen , má pravdu len z časti.
prečítaj si napr. toto:
skopírovala som z linku pridaného včera:

...Základom je totiž nakresliť čo najpresnejšie geometrické tvary, a to kruhy, štvorce, trojuholníky, pravidelné a nepravidelné tvary. Obrazy sa nám nezdajú maľované, ale skôr odfotené,...
a
všimni si : "pravidelné a nepravidelné tvary"...

okrem toho si všimni celé v kontexte.
ako si sám vybral časť z iného zdroja, tak len potvrdzuješ, že Op Art štýl sa netýka výhradne iba maliarstva, ty napr. hovoríš o Rubikovej kocke.
Op Art sa využíva na základe popísaného princípu aj v architektúre, v odevnom priemysle, v módnom návrhárstve, ale aj inde - teda je široká škála, kde sa s tým môžeš stretnúť.

dakujem za doplnenie a pridané foto.
pusta
@akotak , prajem ti krásne dobré ráno :-)
áno, správne si pochopil môj pokus o iróniu, žart na vlastný účet ohľadom Op-Art.vidím, že si čítal veľmi pozorne, ved z citovaného textu tebou to priam kričí a bije do očí, keby si strhli červené plátno spred očí, mohli sa z chuti zasmiať, ale nevideli, lebo ich prevalcovala vlastná jedovatá slina.
tortu si ani len nevšimli...
spraviť žart na vlastný účet, streliť si sám zo seba samého - to každý totiž nedokáže :-)))
som rada, že hodnotíš tortu ako výbornú orechovú tortu, ktorá má rum a čokoládu ako skvelý bonus.
teší ma že v mojich receptoch vidíš kvalitu, skúsenosti a pestrosť.
dakujem za postreh, slová uznania, pochvalu a úžasné hodnotenie.
...a vitaj medzi nami, cíť sa tu dobre, varecha je skutočne skvelá, výnimka/y potvrdzuje pravidlo :-) to je na každom webe...
ak ťa smiem poprosiť, bude mi nesmiernou cťou, ak mi budeš tykať - dakujem. :-)
prajem ti dobré varenie.
pusta
3sandra3, som veľmi rada, že sa ti torta páči, súhlasím s tebou, orechová torta je to pravé orechové :-)))
dakujem ti za pochvalu a uloženie do kk.
frona
@akotak.... úplne súhlasím s týmto názorom...niekedy je tu ozaj veľmi veľa "asizávisti" v komentároch. Inak to neviem nazvať. Na mieste @pusta by som absolútne nereagovala na také komentáre.... ktoré sú vlastne len provokačné. V prvom rade ide o recept a ten je výborný... :-)
pusta
@akotak , áno, presne o toto mi v názve receptu išlo - je to tak, ako si napísal :-)))
dakujem ti.
pusta
@frona , hej, v prvom rade ide o recept. konečne pribúdajú komentáre k receptu ako takému.
pozri, je nad slnko jasnejšie, o čo im išlo, ale tento recept neznevážia, lebo je to recept na skutočne úžasnú tortu. s tým nič nenarobia...:-)))
teší ma, že ho hodnotíš ako výborný recept.
dakujem.
evusik
@megdesing vážim si to, že si si dal tú námahu a hľadal si pravdu...
k ostatným len toľko - tvrdiť, že toto je stránka len a len o varení je zvláštne, respektíve tvrdenie ktoré sa hodí niekomu v tejto danej chvíli... pravda je taká, že toto bola vždy stránka o všetkom možnom, nielen o varení, ale ak vám to tak vyhovuje prosím, klapky na oči a nevidím, nepočujem, učiť sa nové veci nechcem hlavne, že mi to varí...
@akotak vieš čo je zaujímavé, že ty si sa zaregistroval dnes, keby si mal nedajbože iný názor ako @pusta tak mi ver, že tá by ti to tak dala vyžrať, že by sa za tebou len tak zapráčilo... takže mi z toho výchádza len jedno, že si vymyslený alebo pustin kamarát....
a ešte niečo, ak si dovolí podobný názov niekto mladý a neskúsený tak si na ňom mnohí zgustnú, keď ale také niečo urobí @pusta všetci sú ticho, pretože sa nikto s ňou nechce ťahať za prsty... aj to o niečom vypovedá....
akotak
@pusta , ďakujem za milé privítanie, bude mi cťou tykať Ti. )
Pamätáš si @evusik , čo sa stalo v deň keď si sa zaregistrovala Ty na vareche? Zisťovala si si, koľkí noví sme sa dnes zaregistrovali? Písala si im všetkým? Nechaj tie svoje konšpiračné teórie radšej tak, pretože týmto spôsobom sa možno až k Adamovi a Eve dopracuješ. )
Jednoducho som rozklikol prvý obrázok, čo sa mi ponúkal a našiel som, čo som našiel. Ja som na varechu prišiel kvôli jedlu, vidím, že nie je len o varení, ale nie som žiadny domáci kutil, ručné práce nie sú mojim hobby, zato varenie rád mám. Ani vysedávať tu celé hodiny nemám čas. Ak je čo skritizovať, nech sa páči, ale tu vyššie uvedené je naozaj scestné, ide len o pretláčanie vlastného ega - a toto celé je čisto len môj názor na vec.
evusik
@akotak ja keď som prišla na Varechu tak som sa asi mesiac rozkukávala presne tak ako to väčšina ľudí robí v neznámom prostredí.... určite sme ľudia rôzni... ja by som napríklad nemala odvahu vyjadrovať sa k niečomu o čom neviem podrobnosti a súvislosti, ale samozrejme každý má právo vyjadrovať sa k čomukoľvek a akokoľvek... všetko ukáže čas.... a s tým egom si na úplne zlej adrese, ale nato možno časom prídeš aj sám :-)
pusta
@evusik , doteraz som bola mierna a taktná voči tebe, nie arogantná.
tak to rozbalím na plno, čo ťa tak strašne škrie, žerie v skutočnosti a nevieš prekusnúť.
nevieš uniesť, že za september 2013 som vyhrala nádherné II. miesto a už som aj dostala cenu doručenú domov a ty si nevyhrala...
spomínaš, ako si ma z tohoto titulu urážala v júni? - až tvoje komentáre vymazali. tak je to, nech to vie celá varecha...to isté sa týka aj ostatných tvojich kumpánov...
poviem to otvorene a bez obalu: ty si jeden zlomyseľný, podrazácky, závistlivý,zakomplexovaný a zlý človek, nedocenený inými z tvojej vlastnej iniciatívy.
a túto tortu nezhodíš a nezačierniš, keby si čo robila a čo napísala.
s tým, že si nevyhrala, sa musíš zmieriť, lebo ťa to bude žrať stále a nakoniec aj zožerie.
jednoducho s tým už nemôžeš nič, vôbec nič spraviť...
marikafil
@pusta - skvelý recept, ale to je u Teba pravidlo, takže ja sa nečudujem. u nás sa tortou nezavďačím nikomu, takže asi ju nevyskúšam, to ale nič nemení na fakte, že musí byť úžasná - akurát mne by stačil jeden kúsok na ochutnanie. nevšímaj si rypákov, čo si nedajú ujsť žiadnu príležitosť, máš tu dosť spriaznených duší:-)
pusta
@sniclik , si absolútne vedľa :D
ten mladý obdarovaný muž bol podstatne mladší, ak si zvedavý - tak vek 36 rokov.
ak by som nemala obavy, že ti praskne tvoj jedovatý žlčník a slušne by si ma poprosil, spravila by som takú vynikajúcu tortu aj pre teba, chrobáčik môj :-)
pusta
@marikafil , som rada, že tortu považuješ za skvelú a teší ma, že máš o mne takú vysokú mienku.
torta je naozaj úžasná...
a rypáci - nech len kričia dalej, je to ako štekanie psa na mesiac :D
prezentujú predovšetkým sami seba, nikoho iného.
dakujem za tvoje úžasné hodnotenie a milé, povzbudivé slová..
z tej skvelej torty som si aj ja dala len jeden kúsok, ponúkol ma ten mladý muž, pre ktorého som ju s láskou upiekla :-)
evusik
@pusta tvoje choré výplody hraničia s takou úbohosťou z akou som sa ešte nestretla.... ja tebe nemám čo závidieť.... ak niečo napíšeš tak si zisti skutočnosti.... ja som teba urážala a moje komentáre vymazali???? a kde a kedy, leda v tvojom sne... a ak si si nevšimla nepridávam už nejaký čas recepty tak aká snaha a aká výhra.... to sa nehanbíš niečo také napísať.... je mi ťa úprimne ľúto, len som sa utvrdila v tom čo si zač....
pusta
@evusik , nie, nehanbím sa :-) máš krátku pamäť, ak chceš :-)
a máš pravdu, ja ti ju neberiem. ale to je len tvoja pravda. :-)
ewitka
je mi smutno pri srdci z tých vaších osočovaní. Rada som čítala vaše rady a komentáre, ale v poslednom čase je to skôr o tom kto má lepšiu výrečnosť a nie o varení. čudujem sa niektorým starším varecháčkam, ktoré som celkom obdivovala a vážila si ich ako vedia arogantne reagovať. Varecha už nie je tým čo bývala a nepokazili ju len noví prispievatelia.
archaa
Torta vyzerá skvelo a určite je veľmi chutná, práve teraz by som si @pusta dala aspoň kúsoček, oslávenec bol isto veľmi spokojný :)...je mi však veľmi smutno z toľkej nevraživosti na tomto portáli...úprimne...ani nemám slov... :(
pusta
@archaa , bola to veľmi chutná torta a oslávenec mal úprimnú nefalšovanú radosť, pochválil, tešil sa a hodnotil palec hore,je skvelá :-)))
zdieľam tvoj názor.
dakujem.
julica
@pusta , hovorí sa, že z hovna bič neupletieš, ale ty to dokážeš - prípravu obyčajného korpusu prezentovať na desiatich fotkách a tváriť sa, ako je každý krok nesmierne dôležitý a vzácny (vždy sa smejem na tých prívlastkoch, čo zvolíš, nepoznáš mieru), dusené kuriatka so vzácnou a neobyčajnou chuťou odprezentuješ ako neviemakú gastronómiu... Tortu z jedného korpusu a jednej plnky ako op-art. Je to naozaj smiešne. Ja pritom toľkokrát v tvojich fantazmagóriách nájdem logickú chybu (kašľať na tie gramatické) alebo jednoducho neznalosť, výmysel (napr. o tvojej príhode so "srbčinou"), celé to ovenčíš svojím egom a už je. Si smiešna a navážaš sa tu do naozaj kreatívnej (vo všetkých smeroch) varecháčky, ktorá na rozdiel od teba dokáže vkusne naložiť na tanier a aj to patrične odfotiť a odprezentovať - bez nafúknutých slov.
julica
A ešte jedno: na rozdiel od teba evusik nikdy nedostala zákaz vstupu do diskusií na vareche, to obdobie, ked si nemohla pisat ziadne prispevky bez toho, aby ti ich skontrolovaa a vlozila editorka, bolo dost dlhe, pamatam sa dobre. Preco asi, pusticka.
pusta
@julica , zlatíčko moje ľúbezné, tvoj koment ma neotrávi - ani tu, ani inde :D
každý na vareche má už dávno svoj vlastný názor o tebe a z vysoka kašle na tvoje teórie a snahy vnútiť im tvoje šablóny chovania a pridávanie receptov ako aj výchovné elementy, drahá pani učiteľka :-)))
ty si deformovaná, posadnutá a postihnutá diagnozou "učiteľka".
ospravedlňujem sa všetkým vynikajúcim pedagógom, ktorí túto profesionálnu chorobu nemajú a sú skvelými pedagógmi napriek ich námahavej práci a ktorú si nesmierne važím a ctím ich..
tvoje hovadiny pozná celá varecha. a pokiaľ ide o to posledné, čo si napísala, s dôverou a obráť na redakciu, radi ti to vysvetlia a bezo zbytku.
julica
Poznám len tvoj názor, rada opakuješ, že ľudia majú na mňa taký a taký názor... taká tvoja milá a ručne vyrobená vyhrážka, keď už nevieš, čo napísať. PS: moju osobu zďaleka nedeterminuje pedagogická činnosť, ktorej sa trošku venujem popri oveľa dôležitejších aktivitách, teba do toho však môže byť fuk.
pusta
@julica , to môžeš nahovoriť tak akurát len sebe samej, pokladík môj najvácnejší, nikomu inému :D
andreac
Prosíme všetkých zúčastnených tejto diskusie o dostatok tolerancie a slušnosti. Ďakujeme. Redakcia
pusta
@andreac , člen tímu Varecha.sk, dakujem za zakročenie...od teraz odpoviem len na slušné komentáre týkakúce sa výhradne receptu na túto tortu.
prajem vám všetkým pekný, pohodový a ničím neskazený deň.
elixir
Tu v Nemecku je reťazec ALDI, v ktorom bol nedávno škandál - odhalenie mobbingu- zamestnanci pritláčali na stĺp iných zamestnancov - takto človeka omotali lepiacou páskou tak, že nemohol odísť. Písali mu po čele fixou. Snažil sa brániť.
Varecha sa mi akosi na to podobá. :( Jedna vec je kritizovať recept ktorý tu je...druhá vec je vytknúť človeku pomaly už aj to, že sa narodil...
tiginko
@pusta je to fakt strašné, ako vieš urážať ľudí a nie je to po prvý krát, a to ešte keby ľudia videli niektoré tvoje TS! Tá poznámka redakcie sa týka podľa mňa hlavne tvojho správania
waocipa
o komentároch sa vyjadrovať nie budem,recept si ukladám,milá @pusta tvoje recepty sú skvele a excelentne spracovane obdivujem šikovných ludi a ty patríš medzi nich
pusta
@waocipa , k istým komentárom sa ani vyjadrovať netreba :-)
teší ma a zaväzuje, že považuješ moje recepty za skvelé a excelentne spracované a že ma zaraďuješ medzi šikovných ľudí, ktorých obdivuješ. len sa snažím byť v receptoch poctivá a mám v sebe veľkú pokoru k jedlu.
je to pre mňa úžasná pocta.
dakujem ti úprimne.
slavnicanka
Bože môj,som vôbec ešte na vareche?Lietajú tu akési geometrické tvary,alebo detské stavebnice,já som myslela že pozerám na skvelú tortu,ale komentáre sú úúúúúúúplne od veci!!!!
pusta
@slavnicanka , zdieľam tvoj názor. :-)
ale ak si odmyslíš tie akési geometrické tvary alebo detské stavebnice, ktoré tu lietajú a ktoré sem pridali známi horlivci,
tak hej, potom sa pozeráš iba na skvelú tortu :-)))
dakujem.
pusta
@slavnicanka , správne si poznamenala, že:

"ich komentáre sú úúúúúúplne od veci!!!!

dakujem.
tothka
Toto mi tu pripadá ako pokus o víťazstvo s počte pridaných príspevkov v diskusii k receptu, hlavne od jeho autorky.
angast
@Rado je moja nevlastna sesternica z tretieho kolena teraz po plastike.
julica
@redakcia , zmizol mi tu komentár, nepožiadala som o jeho odstránenie. zároveň by sa zišlo morálne posúdiť výroky o diagnózach...
andreac
@julica , komentár bol vymazaný redakciou. Po posúdení neplánujeme z komentárov uverejnených v tejto diskusii ďalej nič mazať.
rela
Važená redakcia, oceňujem Vaše rozhodnutie vymazať komentáre niektorých "intelektuálok", ktoré degradujú Varechu na úroveň krčmy 4. cenovej skupiny (napr. "z hovna sa bič upliesť nedá a pod. perly ... ).
Ďakujem
marta5
K receptu chcem napísať to,že je skvelý a určite ho vyskúšam,iste chuti lahodne aj teraz v nedeľu poobede,by sa veľmi zišiel kúsok tej fajnovej tortičky,moja príbuzná upiekla podobnú a má nezameniteľnú chuť doma pečenej orechovo-čokoládovej torty.Len tie komentáre kde si ubližujete,sú netaktné-ste ľudia,ak neviete pomôcť-neubližujte si.
pusta
@marta5 , budem rada, aj vyskúšaš, hej , je skvelá a aj lahodne chutí. dala by som ochutnať veľmi rada aj tebe.:-))) je to vynikajúca osvedčená klasika domácej orechovo-čokoládovej torty.zdieľam tvoj názor vo všetkom.
dakujem ti.
ajsa20
ale no, nehambite sa? Ved ja som tu len napisala svoj nazor k nadpisu, ale zaroven som povedala ze torta musi byt vynikajuca, co musi podla tych orechov :), a vy si tu vybijate ega. To si nechajte v sukromi a nie sa tu 3 dni hadat.
anka246
@pusta ďakujem za recept, tortičku určite upečiem.. tento rok je bohatý na orechy aj jablka..
pusta
@anka246 , budem veľmi rada, ak tortičku upečieš, je naozaj výborná a tento rok je orechov fakt dosť.
to ja dakujem tebe. :-)))
slnieckooo
Dobrý deň
Chcela by som sa vás pusta opýtať, v recepte na cesto to množstvo orechov 50 g je správne uvedené? Moja anyuci bude mať 50- ku v sobotu, tak by som jej rada takúto tortu upiekla. Ďakujem , a srdečne Vám gratulujem k výhre! Torta vyzerá viac než gustiózne.
pusta
@slnieckooo , v recepte je množstvo orechov 50 gramov iste správne uvedené. budeš spokojná i ty, ked upečieš, ručím ti za to osobne a aj tvoja milá anyuci bude šťastná a spokojná - želám jej Krásne, sladké a šťastné narodeniny vo všetkom - nech sa jej darí !!! :-)

torta je aj veľmi gustiózna, dobre si sa rozhodla :-) nebudeš ľutovať.
Ďakujem za tvoju gratuláciu k výhre - si veľmi milá :-)))))
pusta
@slnieckooo , niet za čo dakovať. prajem aj ja pekný zvyšok dňa teba aj tvojej milej anyuci.
slnieckooo
Tortu som upiekla podľa tohto receptu, ja som ešte do krému zamiešala trochu čiernej kávy, podla gusta mojej maminy. Chutilla každému, bola to fajnotka. Odporúčam vyskúšať !
jozka2
evusik, o co ti ide,o op art alebo skvelu tortu,tato torta j urcite velmi chutna a pusta je majstrom diela,torta je uzastna nepreplacana plnkou ,tak akurat,urcite si na nej kazdy pochutnal a hlavne,ze na nej nie su tie caci maci z potahu ako z plasteliny,takej potahovanej torty by som sa ani nedotkla,su dobre na vystavu a nie na jedenie,bola som na jednych narodkach a videla ako sa tou umelinou deti napchavaju az ma dvihlo,stastie,ze moj vnucik nema rad sladke .
kukulienka71
Toto je torta presne podľa môjho gusta!!!!!!!!!Aj úvodná fotka je vydarená...upečiem manželovi v sobotu,v nedeľu bude oslava,dovtedy sa chute náramne spoja...Už aby bola hotová!!!!A tvoj štýl zdobenia by som skôr nazvala Free style:-))ale mne sa páči.aj tvoj zmysel pre recesiu...aj ked jej tu veľa ľudí nie je naklonených...*****
pusta
@slnieckooo , no to je pre mňa úžasná správa i veľký kompliment, že si túto tortu upiekla svojej maminke a pridala si do krému ešte aj kávu podľa jej gusta :-)))
teší ma, že chutila fajnotka každému u vás a že odporúčaš vyskúšať aj iným!
dakujem za uznanie :-)
pusta
@jozka2 , niekomu ide o tortu, niekomu o niečo iné a tých, čo im ide o iné ja vôbec neriešim.
zase majstrovské dielo to práve nie je :-) ale som rada, že sa ti páči, teší ma, že tortu považuješ za veľmi chutnú, úžasnú a nepreplácanú krémom a ozdobami.
áno, každý z nás si veľmi na nej pochutnal a aj chválil. :-)
veľmi pekne ti dakujem.
pusta
@kukulienka71 , no teeeda, táto torta je presne podľa tvojho gusta!!!!!!!! :-)
veľmi ma teší, že upečieš túto tortu práve tvojmu milému manželovi v sobotu, do nedele sa chute krásne spoja. k sviatku mu želám hodne spoločnej lásky s tebou, pevné zdravie, spokojnosti a životnej pohody i radosti, ešte veľa, veľa, veľa krásnych spoločných chvíľ vám obom z celého srdca <3
áno, môj zmysel pre recesiu sa dá výstižne nazvať aj "Free style" :D, som rada, že sa tebe tieto moje vlastnosť páčia /štýl zdobenia, zmysel pre recesiu/, sú mne vlastné :-)))))
dakujem za úžasné hodnotenie a *****
methi
Upiekla som korpus podla teba, plnku robim tiez pudingovo maslovu, ale s cokoladou, kedze torticka bude pre dcerku. Tak dufam, ze bude chutit. Ak bude k svetu (lebo ja torty piect pekne neviem), snad aj odfotim :) Vdaka za recept, orechovu som uz davno nejedla.
pusta
@methi , veľmi si ma potešila, plnka ešte chutnejšia, som rada, že sa ti táto moja torta vydarila, z celého srdca tvojej milej dcérke želám všetko najlepšie:-)
pekne poprosím, len spokojne odfoť a pridaj foto, aj s dcérenkami.:-!
neboj, ja tiež nie som veľmi zdatná v pečení torty, podstatné je, že je z lásky a chutí :-)
dakujem za skvelú správu.
methi
No na fotku to nebolo :) Ale cesto sa mi paci a urcite recept na korpus vyuzijem aj nabuduce.
pusta
@methi , a zjedlo sa? niečo nesedelo s krémom? čo tomu chýbalo, ked si dala aj čokoládu do plnky?
ja som krém mala v chladničke a ked som natrela korpus, znovu som dala do chladničky a až potom som dala polevu na vrch a znovu chladnička, pekne držalo. ja len tak premýšľam, že u vás je horúco :-(
methi
Ale torta bola dobra! Len sa mi na pohlad nepacila, tak sa tu s nou chvalit nebudem. ;) Recept ale chvalim. Ked tak ti poslem na mail, ak chces.
dana53
Tortu som piekla manzelovi k narodeninam presne podla receptu,
Len pod krem som pridala domaci marhulovy dzem, torta bude
Patrit k tym najoblubenejsim, mala velky uspech. Podarila sa. Dakujem
Za super recept.
redakcia
Odkaz od autorky receptu pre @Dana53 :
@Dana53 , to ma nesmierne teší, že práve táto torta mala u vás doma veľký úspech a bude patriť medzi najobľúbenejšie :-) Pripájam sa ku gratuláciám pre pána manžela, prajem všetko Najlepšie! Ďakujem za úžasnú správu, nech sa Vám obom vo všetkom, najmä veľa zdravia a radosti!
denkaa
Úžasný recept na korpus, po dlhej dobe pekne nadýchaný... Plnku som robila inu ( vajicka nad parou, trstinovy cukor, vanilka, maslo, orechy... U nas osvedčená klasika) a korpus som potrela griotkou.. Ďakujem za inspiraciu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia