Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mám rada mladých ľudí, robí ma to mladou a jeden z mojich mladých priateľov má narodeniny. Poprosil ma, aby som mu upiekla tortu, ale plnú orechov. Želanie som mu splnila - kakaový orechový korpus s rumom, krém maslový s orechmi a s rumom, vylepšila som ešte čokoládou a ozdobila orechmi, pretože nie som manuálne zdatná, zvolila som Op Art štýl s nepravidelnými tvarmi, aj keď nie je umeleckým dielom, jej chuť je famózna, recept pridávam. Odporúčam vyskúšať, vaša bude iste dokonalá i na vzhľad.

48 hodín minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. Zmiešala som obe múky, prášok do pečiva a kakao.
  2. K suchej zmesi som primiešala 50 g pomletých orechov, ktoré som predtým opražila v horúcej trúbe pri teplote 190 stupňov C na suchom plechu - asi 5 minút., ked úplne vychladli, som ich pomlela. Opražené orechy sú výraznejšie a oveľa chutnejšie.
  3. Vaječné bielky - 7 ks, som vyšľahala s polovicou krupicového cukru do tuha.
  4. Do misy som dala 8 vaječných žĺtkov a druhú polovicu krupicového cukru a vanilínový cukora vyšľahala do peny.
  5. Do vaječnej peny som postupne zašľahala slnečnicový olej a...
  6. ...postupne po malých dávkach pripravenú suchú zmes z oboch múk, prášku do pečiva,orechov a kakaa. Vznikne pomerne hustá masa, do ktorej som...
  7. ...postupne po častiach zľahka a opatrne vmiešala biellkový sneh, treba dať pozor, aby sa sneh nerozbil - najlepšie sa vmieša pomalým tzv. "osmičkovým pohybom" zospodu nahor, tým sa cesto prevzdušní a po upečení bude kypré, ľahučké ako páperie, nadýchané a pórovité s veľkými okami.
  8. Takto vyzerá surové cesto po zmiešaní, ktoré...
  9. ...som vliala do tortovej formy o priemere 24 cm vymazanej maslom a vysypanej polohrubou múkou.
  10. Korpus som piekla na strednej mriežke vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 170 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev po dobu 60 minút, nasledovala skúška ihlou, ked zostala po vytiahnutí z upečeného korpusu čistá, tortu som vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke.
  11. V hrnci som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 200 g práškového cukru a 1 balenia vanilínového cukru do hladka a pomaly som ho zohrievala nad miernym plameňom, kým zmes nebola horúca a cukor úplne rozpustený.
  12. V mise som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 2 baleniami prášku Zlatý klas do hladka a za stáleho miešania som ho postupne vliala do horúceho mlieka a...
  13. ...na miernom plameni som uvarila hustý puding - asi 10 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
  14. Do vychladnutého pudingu som postupne pomocou ponorného mixéra zapracovala po častiach 250 g zmäknutého masla.
  15. Pridala som 3 PL rumu a zašľahala som ho do maslového krému, do ktorého som...
  16. ...ešte ručne postupne vmiešala 16 PL opražených pomletých orechov.
  17. Takto vyzerá hotový krém, odporúčam krém na pár hodín, najlepšie na noc vložiť do chladničky odpočívať, lepšie sa prepoja chute a bude sa s ním dobre pracovať.
  18. Ostrým nožom som vychladnutý korpus 2x vodorovne prekrojila a vzniknú 3 približne rovnako vysoké časti. Každú časť zvlášť som pokropila 3 PL rumu a naniesla som maslový orechovo-rumový krém na spodný a stredný diel a...
  19. ...krémom som potrela ešte vrch a boky torty dookola. Odložila som na noc tortu odpočívať do chladničky, aby sa všetko dobre spojilo, torta sadla a rozležala sa.
  20. Ráno som dala do hrnca 100 g čokolády polámanej na kocky, pridala som 100 g pokrájaného masla a...
  21. ...vodnom kúpeli nad parou za stáleho miešania som rozpustila na čokoládovú polevu.
  22. Vybrala som tortu z chladničky, poliala som jej vrch horúcou polevou, ktorú som nechala voľne stekať po bokoch torty, ako sa jej práve chcelo, nijako som neupravovala ani vrch a ani boky - štýl Op Art. Výhodou pobytu krémom natretej torty cez noc v chladničke je, že maslový krém sa pod horúcou polevou nerozpustí a potom sú na priereze 3 žlté krémové vrstvy, ktoré sa pekne striedajú s hnedou vrstvou z čokolády a z korpusu. Vrch som ozdobila celými jadrami vlašských orechov a vrátila som tortu do chladničky, aby poleva stuhla.
  23. Ostrým nožom namočeným v horúcej vode sa torta nakrájala na porcie, potom sa poleva neláme. Na fotografii krásne vidieť, aké je cesto nadýchané, ľahučké, pórovité a s veľkými okami, ako aj pekné farebné striedanie vrstiev i zachovanú štruktúru krému pod polevou. Torta je famózna s úžasnou chuťou orechov, rumu a čokolády vo vzájomnej harmónii. ...aj bola som pochválená s palcom nahor :-))) môj mladý priateľ je veľmi pracovitý, múdry, vzdelaný mladý muž s veľkým srdcom, takúto tortu si zaslúži, s láskou a rada som mu ju spravila podľa jeho želania. Je síce trošku náročná na prácu i čas, ale výsledok fantastický, námaha sa oplatila. Ak máte na takúto tortu chuť, vyskúšajte i Vy a pochutnajte si na vynikajúcej maškrte :-)
  24. Op art je umelecký štýl, ktorý vznikol v 20-tych rokoch 20.-ho storočia, charakterizuje ho spájanie pravidelných tvarov ako napr. obdĺžnikov, štvorcov, trojuholníkov, kruhov s nepravidelnými tvarmi, využíval sa najmä v architektúre, v odevnom priemysle, v módnom návrhárstve a ja som si ho požičala, aby som skryla svoju nešikovnosť :D Pozor! Pop Art je čosi úplne iné :-)