Torta plná orechov s rumom a čokoládou na štýl Op Art (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Mám rada mladých ľudí, robí ma to mladou a jeden z mojich mladých priateľov má
narodeniny. Poprosil ma, aby som mu upiekla tortu, ale plnú orechov. Želanie som mu
splnila - kakaový orechový korpus s rumom, krém maslový s orechmi a s rumom,
vylepšila som ešte čokoládou a ozdobila orechmi, pretože nie som manuálne zdatná,
zvolila som Op Art štýl s nepravidelnými tvarmi, aj keď nie je umeleckým dielom, jej chuť
je famózna, recept pridávam. Odporúčam vyskúšať, vaša bude iste dokonalá i na
vzhľad.
48 hodín minút príprava |
60 minút na 170 °C |
Postup- Zmiešala som obe múky, prášok do pečiva a kakao.
- K suchej zmesi som primiešala 50 g pomletých orechov, ktoré som predtým opražila v horúcej trúbe pri teplote 190 stupňov C na suchom plechu - asi 5 minút., ked úplne vychladli, som ich pomlela.
Opražené orechy sú výraznejšie a oveľa chutnejšie.
- Vaječné bielky - 7 ks, som vyšľahala s polovicou krupicového cukru do tuha.
- Do misy som dala 8 vaječných žĺtkov a druhú polovicu krupicového cukru a vanilínový cukora vyšľahala do peny.
- Do vaječnej peny som postupne zašľahala slnečnicový olej a...
- ...postupne po malých dávkach pripravenú suchú zmes z oboch múk, prášku do pečiva,orechov a kakaa. Vznikne pomerne hustá masa, do ktorej som...
- ...postupne po častiach zľahka a opatrne vmiešala biellkový sneh, treba dať pozor, aby sa sneh nerozbil - najlepšie sa vmieša pomalým tzv. "osmičkovým pohybom" zospodu nahor, tým sa cesto prevzdušní a po upečení bude kypré, ľahučké ako páperie, nadýchané a pórovité s veľkými okami.
- Takto vyzerá surové cesto po zmiešaní, ktoré...
- ...som vliala do tortovej formy o priemere 24 cm vymazanej maslom a vysypanej polohrubou múkou.
- Korpus som piekla na strednej mriežke vo vopred vyhriatej trúbe pri teplote 170 stupňov C na funkcii dolný a horný ohrev po dobu 60 minút, nasledovala skúška ihlou, ked zostala po vytiahnutí z upečeného korpusu čistá, tortu som vybrala a nechala úplne vychladnúť na mriežke.
- V hrnci som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 200 g práškového cukru a 1 balenia vanilínového cukru do hladka a pomaly som ho zohrievala nad miernym plameňom, kým zmes nebola horúca a cukor úplne rozpustený.
- V mise som zmiešala 300 ml studeného mlieka s 2 baleniami prášku Zlatý klas do hladka a za stáleho miešania som ho postupne vliala do horúceho mlieka a...
- ...na miernom plameni som uvarila hustý puding - asi 10 minút a nechala som ho úplne vychladnúť.
- Do vychladnutého pudingu som postupne pomocou ponorného mixéra zapracovala po častiach 250 g zmäknutého masla.
- Pridala som 3 PL rumu a zašľahala som ho do maslového krému, do ktorého som...
- ...ešte ručne postupne vmiešala 16 PL opražených pomletých orechov.
- Takto vyzerá hotový krém, odporúčam krém na pár hodín, najlepšie na noc vložiť do chladničky odpočívať, lepšie sa prepoja chute a bude sa s ním dobre pracovať.
- Ostrým nožom som vychladnutý korpus 2x vodorovne prekrojila a vzniknú 3 približne rovnako vysoké časti. Každú časť zvlášť som pokropila 3 PL rumu a naniesla som maslový orechovo-rumový krém na spodný a stredný diel a...
- ...krémom som potrela ešte vrch a boky torty dookola. Odložila som na noc tortu odpočívať do chladničky, aby sa všetko dobre spojilo, torta sadla a rozležala sa.
- Ráno som dala do hrnca 100 g čokolády polámanej na kocky, pridala som 100 g pokrájaného masla a...
- ...vodnom kúpeli nad parou za stáleho miešania som rozpustila na čokoládovú polevu.
- Vybrala som tortu z chladničky, poliala som jej vrch horúcou polevou, ktorú som nechala voľne stekať po bokoch torty, ako sa jej práve chcelo, nijako som neupravovala ani vrch a ani boky - štýl Op Art.
Výhodou pobytu krémom natretej torty cez noc v chladničke je, že maslový krém sa pod horúcou polevou nerozpustí a potom sú na priereze 3 žlté krémové vrstvy, ktoré sa pekne striedajú s hnedou vrstvou z čokolády a z korpusu.
Vrch som ozdobila celými jadrami vlašských orechov a vrátila som tortu do chladničky, aby poleva stuhla.
- Ostrým nožom namočeným v horúcej vode sa torta nakrájala na porcie, potom sa poleva neláme.
Na fotografii krásne vidieť, aké je cesto nadýchané, ľahučké, pórovité a s veľkými okami, ako aj pekné farebné striedanie vrstiev i zachovanú štruktúru krému pod polevou.
Torta je famózna s úžasnou chuťou orechov, rumu a čokolády vo vzájomnej harmónii.
...aj bola som pochválená s palcom nahor :-))) môj mladý priateľ je veľmi pracovitý, múdry, vzdelaný mladý muž s veľkým srdcom, takúto tortu si zaslúži, s láskou a rada som mu ju spravila podľa jeho želania.
Je síce trošku náročná na prácu i čas, ale výsledok fantastický, námaha sa oplatila.
Ak máte na takúto tortu chuť, vyskúšajte i Vy a pochutnajte si na vynikajúcej maškrte :-)
- Op art je umelecký štýl, ktorý vznikol v 20-tych rokoch 20.-ho storočia, charakterizuje ho spájanie pravidelných tvarov ako napr. obdĺžnikov, štvorcov, trojuholníkov, kruhov s nepravidelnými tvarmi, využíval sa najmä v architektúre, v odevnom priemysle, v módnom návrhárstve a ja som si ho požičala, aby som skryla svoju nešikovnosť :D
Pozor! Pop Art je čosi úplne iné :-)
|