Torta Napoleon

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 24. augusta 2016
Torta Napoleon
Foto: Pravda - Robert Hüttner
8
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
2 ks
3 PL
1 PL
 štipka
150 ml
650 g
400 g
Krém:
7 ks
1 ks
380 g
1,5 l
100 g
180 g




Postup

  1. 1

    Na cesto vymiešame vajcia s vodkou, octom, vodou a štipkou soli. Maslo dôkladne zapracujeme do múky. Postupne pridávame vajíčkovú zmes a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 12 kúskov. Prikryjeme fóliou a necháme hodinu odpočinúť v chladničke.

  2. 2

    Medzitým pripravíme krém. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a so semienkami z vanilkového struku. Pridáme 100 ml mlieka a múku. Vymiešame hladký krém. Ostatné mlieko necháme prevariť a postupne prilievame k žĺtkovej zmesi. Všetko prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 2 až 3 minúty. Uvarený krém prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

  3. 3

    Rúru predhrejeme na 200 °C. Na pomúčenom plechu vyvaľkáme postupne jednotlivé cestá. Tortovou formou priemeru 23 cm vyrežeme z každého cesta kruh. Popicháme vidličkou. Každé cesto pečieme 4–5 minút. Odrezky cesta pečieme tiež, neskôr ich použijeme na ozdobu.

  4. 4

    Na spodok tortovej formy rozotrieme krém a položíme plátok cesta. Na cesto nanesieme krém a zase plátok cesta. Opakujeme, až kým sa neminú plátky. Vrchný tiež potrieme krémom. Vložíme prikryté do chladničky na 24 hodín, aby krém vsiakol do cesta. Odrezky cesta rozdrobíme a posypeme nimi tortu. Hotovú tortu môžeme preliať čokoládou alebo ozdobiť drobným ovocím.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Ech, to je veľmi pekná torta, taká netradičná, ale o to zaujímavejšia. Páči sa mi celý recept, vďaka zaň.
haji
Zajímavý dort, bych s chutí otestovala, jestli se dobře naležel!
tothka
Táto torta sa mi páči, chcela by som ju upiecť na oslavu narodenín, dúfam že sa mi podarí, ako, zhodnotím až po nedeli. Verím, že bude chutiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia