Torta Napoleon fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 7. decembra 2013
Torta Napoleon (fotorecept)
Foto: ancicka

V Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom Zobraziť celý popisV Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom v sovietskej kuchyni.V dnešnej dobe sa stáva Napoleon torta jednou z najobľubenejších dezertov v Ruských krajinách.Táto tortička je trochu náročnejšia na čas,no výsledok stojí za to.Je viac variantov na tento dezert.Ja si myslím,že v tejto podobe je najreálnejšia,čo sa týka pôvodného receptu.U nás v rodine je táto torta oblúbena.

Suroviny

400 g (margarín)
2 ks
150 ml
700 g
štípka
1 PL
3 PL (alebo brandy)
Plnka:
8 ks alebo 4 vajcia
1 l
300 g
1 ks
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    vajcia si rozšľahám vo vode so štipkou soli,octom a koňakom.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na dosku si preosejem múku,do nej pridám na kocky nakrajané, dobré stuhnuté maslo.Nožíkom v múke rozdrvím na malinké kúsky a potom rukou ho rozmrvím na mrveničku tak,aby neboli kúsky masla.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridám vajcia rozšľahané vo vode a zahnetiem cesto.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko.Zabalím do mikroténu a odložím do chladu na 1,5 hodiny.Nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí,/dobré je si odvažiť,/ a vytvarovať pekné hladké guľky.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte,/a papier použijem opakovane.Každú guľku vyvaľkam na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm naviac.Cesto preložím na papier,položím naň tanier a nožíkom orežem.Kruh husto popichám vidličkou,čím hustejšie,tým lepšie,aby sa cesto nevydulo.Orezaná kraj nechám tak,presuniem na plech a upečiem.Orezok bude slúžiť na dokončenie torty,ako mrvenička.Rúru si vyhrejem na 200-220 °C.Doba pečenia závisi od každej rúry inač,aby sa nespálilo.Cesto sa pečie rýchlo,preto je dôležité pečenie sledovať,no vždy je čas si další kúsok cesta za ten čas pripraviť.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečené kolieska si ukladám na seba a orezky do misky.OPlnkurezky potom rozmrvím tlčikom na mäso,alebo valkom v mikrotenovom sáčku.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Plnku si pripravím tak,že žltky si vyšľahám s cukrom do peny tak,aby sa cukor rozpustil.(Robila som už aj tak,že som si 4 vajcia vyšľahala s cukrom a bolo to tiež dobré.)

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochov cukru.Do vyšľahaných vajec pridámpostupne preosiatú múku a dobré vyšľahám.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ked mlieko vrie,znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou.uvarím krém.Krém za občasného miešania nechám vychladnuť.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Maslo vyšľahám mixérom a počas šľahania postupne pridávam krém.Krém by mal byť jemnunky.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Začnem plniť tortu.Na každý plat dám 3-4 PL krému,rozotriem a postupne ukladám platy jeden na druhý.Plnku si rozložím tak,aby mi ostalo aj na potretie celej torty.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Natretú tortu odložím na 2-3 hodinky do chladničky,aby stuhla.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom ju celú obsypem omrvinkami.Najprv boky,potom vrch.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotovú tortu nechám odstáť aspoň z večera do rána,aby zmäkla.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Dobrú chuť a neopakovateľný zážitok pri konzumácii tejto lahodnej tortičky.

    Torta Napoleon (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

ilusa
no to je krasa a urcite aj fajnotka
mracik9
tá babračka určite stála zato,vyzerá dobréééé
obor123
Veľmi zaujímavá torta . Určite ju upečiem . Už je v kk a 5 hviezdičiek
majsterka
podľa tejto receptúry ja pripravujem zákusok pod názvom Ruské rezy,je to veľmi dobrý recept
evas13
Anička kam ty chodíš na tie originálne recepty, sú bombové. 1*
steva56
Tortičku Praha som robila,vydarila sa,tak pri najbližšej priležitosti vyskúšam aj túto.Tvoje recepty ma ešte nikdy nesklamali.KK
dogagador
prudko mi pripomina "marlenku", napriek tomu je uplne ina! myslim, ze sa na to dam, kazdy mi hovori, ze marlenka je uzasna, len mne je trocha prisladka. osobne nemusim velmi maslove kremy, ale tento vyzera mimoriadne lakavo. vdaka za recept.
mariamka
pripomina mi tu tisiclistkovu, tej sa tiez niekde vravi Napoleon, musi to byt dobrotka, aj pekne vyzera :)
ancicka
@farbuska ,@katkat ,@pivonka ,@palokuchki ,@majkaaa ,@ywet ,@nikola166 ,@alex37 ,dakujem vám za pochvalu,ste milé.
@mracik9 ,pre mňa to nebola babračka,ja to robím rada ,babračka je pre tých čo neradí pečú.Táto bola robená s láskou na narodeniny.
@obor123 ,potom daj vedieť,má božskú chuť.
@avas13 ,tento je z netu.
@steva ,dakujem a ked budeš túto robiť ,tak daj vedieť.

@majsterka ,pod názvom ruské rezy je aj iná receptúra.Ked pečieš podľa takej receptúry,tak robíš z dupľovanej dávky?
@dogagador ,Možno že viacerím prípomína marlenku,no nieje to marlenka.Chuť nieje sladká,ale jemná ,lahodná.Pochutia si na nej aj tí ,čo nemájú radi sladké.Vyskušaj a daj vedieť.
@mariamka ,taký názov som ešte nepočula,ale možno.
Ešte raz dakujem!

lidka1
Ďakujem za recept , torta sa vydarila aj chutila len neviem kde som urobila chybu ale ja som mala krému zúfalo málo , dorábala som ešte pol.dávky.Možno že som ho dlho varila , dobre by bolo vedieť ako dlho by sa mal variť , ja som tu kašu mala dosť hustú.
eviana
@ancicka , klobúk dolu, roboty jak na kostole, ale tá chuť musí byť skvelá :)
ancicka
Lidka1,neviem Ti povedať,kde si urobila chybu.Keby si sa presne držala postupu,tak by ti bolo dosť.ked si všimneš obr.12,13,tak tam je vidieť,že je plnka skvor riedšia ako hustejšia..je dobré si platy rozložiť a tak rozložiť plnku,aby vyšlo.
@eviana ,dakujem za pochvalu,roboty je dosť,no vysledok a chuť stojí za to.
lidka1
zdravím , pred časom som tu písala že ja som mala krému málo a teraz sa tu motám a našla som video presne tejto torty a tam sa udáva že mlieka má byť 1.5 l (rozumiem tomu že jeden a pol litra) a vo vašom recepte je 1/4litra (a tomu rozumiem že štvrť litra ) tak to je podľa mňa dosť veľký rozdiel.
 gotovim-doma.ru/view.php?r=169-recept-Zavarnoi-krem-na-...
1x radost
lidka1
zdravím , pred časom som tu písala že ja som mala krému málo a teraz sa tu motám a našla som video presne tejto torty a tam sa udáva že mlieka má byť 1.5 l (rozumiem tomu že jeden a pol litra) a vo vašom recepte je 1/4litra (a tomu rozumiem že štvrť litra ) tak to je podľa mňa dosť veľký rozdiel.
 gotovim-doma.ru/view.php?r=169-recept-Zavarnoi-krem-na-...
lidka1
vidím, že ste opravili v recepte, takže predsa len bola chyba v množstve a nie ako ste mi tvrdila, už pri mojom prvom upozornení, že je plnky málo, že sa mám držať postupu....
babaroga
Tortička výborná, spravila som malú zmenu a do horúceho krému som dala ešte 100g čokolády, supeeeeeeeeeeeer, aj výzorovo krásna, dakujem za inšpiráciu a tiež som robila krém podľa množstva na gatovim-doma.ru, z toho litra by mi to bolo málo
lidka1
recept už raz bol opravený ale aj tak zle , mlieka má byť 1.5 l na 7 žĺtkov , ale ancicka si recept upravila na 6 žltkov tak mlieka by malo byť 1.3 l , torta ako taká je dobrá len by bolo dobré opraviť množstvo surovín pretože nemusí tu každý čítať a potom bude mať problém ako som aj ja mala.
ancicka
@lidka1 ,hore v popíse uvádzam,že som robila už aj tak,že som vyšľahala 4 celé vajcia s cukrom a bolo to dobré,plnky bolo dosť.na každý plat ide 2-3 PL plnky najviac.Tá plnka nieje hustá,takže je to v poriadku.
lidka1
Plnky je dosť ak sa dá 1.5l mlieka,
recept bol už opravený 2X .
Ja ho mám vytlačený 2x a vždy ináč , treba ešte opraviť množstvo mlieka .Ináč ta tortička je zaujímavá a aj dobrá. Piekla som ju už 3x.
pivonka
Piekla som ju minulý víkend na rodinnú oslavu. Tentoraz som chcela urobiť po chuti svojej dcére, ktorá nemusí orechy a čokoládu a trafila som sa. Myslela som, že pre mňa bude trochu fádna, ale chutila nielen dcére, ale celej rodine a aj mne. Dávku prísad som dala podľa ruskej stránky. Jednotlivé pláty som popichala naozaj husto, takže sa moc nevydúvali, ale keď som ich upečené vrstvila, tak som vážne uvažovala nad tým, že spravím dve torty. No a potom ešte veľký kastról krému, neverila som, kam ho vpracem. Odporúča sa dávať 3-4 PL krému na plát. Dávala som tri, lebo som sa bála, či mi to vyjde, ono ten krém odbúda. Na budúce dám na spodný plát 3 PL a potom po 4 PL. Malo by so vyjsť. Pláty od krému ovlhli a pod váhou trochu klesla, ale stále je to veľká a veľmi chutná torta jemnej chuti.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia