Foto: ancicka
V Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom Zobraziť celý popisV Ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.Bola vytvorená v r.1912,pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.Neskôr sa tento dezert stál štandardom v sovietskej kuchyni.V dnešnej dobe sa stáva Napoleon torta jednou z najobľubenejších dezertov v Ruských krajinách.Táto tortička je trochu náročnejšia na čas,no výsledok stojí za to.Je viac variantov na tento dezert.Ja si myslím,že v tejto podobe je najreálnejšia,čo sa týka pôvodného receptu.U nás v rodine je táto torta oblúbena.
Suroviny
400 g (margarín) |
|
2 ks |
|
150 ml |
|
700 g |
|
štípka |
|
1 PL |
|
3 PL (alebo brandy) |
|
Plnka: | |
8 ks alebo 4 vajcia |
|
1 l |
|
300 g |
|
1 ks |
|
200 g |
|
100 g |
|
Postup
-
1
vajcia si rozšľahám vo vode so štipkou soli,octom a koňakom.
-
2
na dosku si preosejem múku,do nej pridám na kocky nakrajané, dobré stuhnuté maslo.Nožíkom v múke rozdrvím na malinké kúsky a potom rukou ho rozmrvím na mrveničku tak,aby neboli kúsky masla.
-
3
Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridám vajcia rozšľahané vo vode a zahnetiem cesto.
-
4
Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko.Zabalím do mikroténu a odložím do chladu na 1,5 hodiny.Nič sa nestane,ked postojí aj dlhšie.
-
5
Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí,/dobré je si odvažiť,/ a vytvarovať pekné hladké guľky.
-
6
Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte,/a papier použijem opakovane.Každú guľku vyvaľkam na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm naviac.Cesto preložím na papier,položím naň tanier a nožíkom orežem.Kruh husto popichám vidličkou,čím hustejšie,tým lepšie,aby sa cesto nevydulo.Orezaná kraj nechám tak,presuniem na plech a upečiem.Orezok bude slúžiť na dokončenie torty,ako mrvenička.Rúru si vyhrejem na 200-220 °C.Doba pečenia závisi od každej rúry inač,aby sa nespálilo.Cesto sa pečie rýchlo,preto je dôležité pečenie sledovať,no vždy je čas si další kúsok cesta za ten čas pripraviť.
-
7
Upečené kolieska si ukladám na seba a orezky do misky.OPlnkurezky potom rozmrvím tlčikom na mäso,alebo valkom v mikrotenovom sáčku.
-
8
Plnku si pripravím tak,že žltky si vyšľahám s cukrom do peny tak,aby sa cukor rozpustil.(Robila som už aj tak,že som si 4 vajcia vyšľahala s cukrom a bolo to tiež dobré.)
-
9
Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochov cukru.Do vyšľahaných vajec pridámpostupne preosiatú múku a dobré vyšľahám.
-
10
Ked mlieko vrie,znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou.uvarím krém.Krém za občasného miešania nechám vychladnuť.
-
11
Maslo vyšľahám mixérom a počas šľahania postupne pridávam krém.Krém by mal byť jemnunky.
-
12
Začnem plniť tortu.Na každý plat dám 3-4 PL krému,rozotriem a postupne ukladám platy jeden na druhý.Plnku si rozložím tak,aby mi ostalo aj na potretie celej torty.
-
13
Natretú tortu odložím na 2-3 hodinky do chladničky,aby stuhla.
-
14
Potom ju celú obsypem omrvinkami.Najprv boky,potom vrch.
-
15
Hotovú tortu nechám odstáť aspoň z večera do rána,aby zmäkla.
-
16
Dobrú chuť a neopakovateľný zážitok pri konzumácii tejto lahodnej tortičky.
@mracik9 ,pre mňa to nebola babračka,ja to robím rada ,babračka je pre tých čo neradí pečú.Táto bola robená s láskou na narodeniny.
@obor123 ,potom daj vedieť,má božskú chuť.
@avas13 ,tento je z netu.
@steva ,dakujem a ked budeš túto robiť ,tak daj vedieť.
@majsterka ,pod názvom ruské rezy je aj iná receptúra.Ked pečieš podľa takej receptúry,tak robíš z dupľovanej dávky?
@dogagador ,Možno že viacerím prípomína marlenku,no nieje to marlenka.Chuť nieje sladká,ale jemná ,lahodná.Pochutia si na nej aj tí ,čo nemájú radi sladké.Vyskušaj a daj vedieť.
@mariamka ,taký názov som ešte nepočula,ale možno.
Ešte raz dakujem!
@eviana ,dakujem za pochvalu,roboty je dosť,no vysledok a chuť stojí za to.
gotovim-doma.ru/view.php?r=169-recept-Zavarnoi-krem-na-...
gotovim-doma.ru/view.php?r=169-recept-Zavarnoi-krem-na-...
vyšie je krém a tu cesto
gotovim-doma.ru/view.php?r=1000-recept-Tort-Napoleon...
recept bol už opravený 2X .
Ja ho mám vytlačený 2x a vždy ináč , treba ešte opraviť množstvo mlieka .Ináč ta tortička je zaujímavá a aj dobrá. Piekla som ju už 3x.