Torta Napoleon

Autor receptu: redakcia

8
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Na cesto vymiešame vajcia s vodkou, octom, vodou a štipkou soli. Maslo dôkladne zapracujeme do múky. Postupne pridávame vajíčkovú zmes a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 12 kúskov. Prikryjeme fóliou a necháme hodinu odpočinúť v chladničke.
  2. Medzitým pripravíme krém. Vyšľaháme žĺtky s cukrom a so semienkami z vanilkového struku. Pridáme 100 ml mlieka a múku. Vymiešame hladký krém. Ostatné mlieko necháme prevariť a postupne prilievame k žĺtkovej zmesi. Všetko prelejeme späť do hrnca a za stáleho miešania privedieme k varu. Varíme 2 až 3 minúty. Uvarený krém prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Rúru predhrejeme na 200 °C. Na pomúčenom plechu vyvaľkáme postupne jednotlivé cestá. Tortovou formou priemeru 23 cm vyrežeme z každého cesta kruh. Popicháme vidličkou. Každé cesto pečieme 4–5 minút. Odrezky cesta pečieme tiež, neskôr ich použijeme na ozdobu.
  4. Na spodok tortovej formy rozotrieme krém a položíme plátok cesta. Na cesto nanesieme krém a zase plátok cesta. Opakujeme, až kým sa neminú plátky. Vrchný tiež potrieme krémom. Vložíme prikryté do chladničky na 24 hodín, aby krém vsiakol do cesta. Odrezky cesta rozdrobíme a posypeme nimi tortu. Hotovú tortu môžeme preliať čokoládou alebo ozdobiť drobným ovocím.