Orechová torta

Torta Eszterházy (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Upečte si doma slávny dezert a vyzdobte ho ako profesionálni cukrári.

10
porcií
120 (+ chladenie) minút
príprava
5x8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Korpusy: Vyšľaháme bielky do polotuha a potom po lyžiciach pridávame cukor. Zvýšime otáčky a šľaháme, kým sa nezačnú tvoriť špičky. Vlašské orechy pomelieme, zmiešame so škoricou a potom ich opatrne po lyžiciach pridávame do bielkového snehu.
  2. Orechy zapracúvame do snehu veľmi jemne, hmotu len zľahka prevraciame zhora nadol. Nemiešame, aby sneh nestratil objem.
  3. Tortovú formu s priemerom 18 centimetrov vystelieme papierom na pečenie. Orechový sneh rozdelíme na šesť rovnakých častí. Jednu časť rovnomerne natrieme na dno tortovej formy, dôkladne uhladíme. Každý korpus pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 8-10 minút, vyberieme a necháme vychladnúť. Pri pečení berieme do úvahy skúsenosti so svojou rúrou, korpusy majú byť upečené jemne dozlatista.
  4. Krém: Pudingový prášok dohladka zmiešame s vajcami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko s cukrom necháme zovrieť, vmiešame vaječnú zmes a varíme, kým nezhustne, trvá to asi 2–3 minúty. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame mäkké, na kocky nakrájané maslo. Vyšľaháme na hladký krém. Krém vo vrstve asi 3–5 milimetrov nanášame na korpusy a vyskladáme z nich tortu.
  5. Nakoniec tenkú vrstvu krému nanesieme na vrch aj boky torty. Hotovú tortu po bokoch potrieme krémom.
  6. Na boky torty nanesieme mandľové lupienky. Tortu odložíme na 30 minút do chladničky.
  7. Horkú čokoládu rozpustíme nad vodným kúpeľom, necháme vychladnúť na teplotu tela a nalejeme ju na vrch torty.
  8. Čokoládu čo najrýchlejšie rozotrieme špachtľou po celom povrchu torty. Do hladka zarovnáme.
  9. Nad vodným kúpeľom rozpustíme bielu čokoládu a preložíme ju do zdobiaceho vrecka. Špičku odstrihneme tak, aby vznikol malý otvor. Skôr ako horká čokoláda stuhne, nanášame na ňu bielu čokoládu v tvare kruhov biele tenké pásiky.
  10. Špáradlom smerom od krajov torty po stred tvoríme rovné čiary, z pruhov bielej čokolády tak vznikne zaujímavý efekt. Hotovú tortu odložíme na 1 – 2 hodiny do chladničky.