Torta della nonna - Babičkina torta fotorecept

janger - fotkajanger, 5. septembra 2010
Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept)
Foto: janger

Tuto klasicku taliansku tortu sme ochutnali pri nasej navsteve Toskanska. Chutila nam. Tak som si povedala, ze ju musim aj doma skusit upiect. A myslim, ze sa mi dost dobre podarila. Tak rozvoniavala, ze sme ju ani nenechali dobre vychladnut a uz sme sa do nej aj pustili.

11-12
porcií
75+pecenie minút
príprava
50-55 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
300 g
8 g
120 g
170 g
1 ks
1 ks
 stipka
1 ks
Plnka:
750 ml
200 g
1 ks
8 ks
50 g
 stipka
1 ks
1 velka lyzica
50 g
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravime si suroviny na cesto.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zmiesame trosku zmaknute maslo s cukrom. Dame do toho postruhanu korku z dobre umyteho citrona. Pridame to do muky zmiesanej s praskom do peciva, stipkou soli, vajickom a zltkom. Vypracujeme cesto, ktore potom zabalime do vrecuska a dame minimalne na hodinu do chladnicky.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime si suroviny na plnku.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci s hrubsim dnom uvedieme do varu mlieko, do ktoreho sme pridali postruhanu korku z dobre umyteho citrona a vanilkovy lusk. Ten som si najprv po dlzke prekrojila, vyskrabkala som dren-zrniecka a dala som to do mlieka (lusk+dren). Ak nemame vanilkovy lusk, moze sa nahradit aj vanilkovym cukrom, pripadne vanilkovou aromou.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitym si dobre vymiesame zltka s cukrom. Ja som miesala el. mixerom asi 8 minut. Potom primiesame do toho muku, stipku soli a maizenu.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zltkovu hmotu vmiesame do vriaceho mlieka a za staleho miesania povarime na velmi slabom ohni 10 minut. Potom to nechame dobre vychladnut, sem tam premiesame, aby sa nam nespravila kozka. Ja chladim tak, ze si napustim do drezu studenu vodu, do nej dam nadobu s plnkou.

  7. 7

    Cesto rozdelime. Asi 2/3 vyvalkame na pomucenej doske a prenesieme do formy. Mne sa dost trhalo, takze som to musela vo forme trosku ''poplatat''. Vrch (co vycnieva z formy) pekne odrezeme-zarovname. Ja som pouzila nizku formu, priemer 26cm.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nalejeme na to vychladenu plnku. Z 1/3 cesta si spravime ozdobky. To uz moze byt na hocijaky sposob...Posypeme to piniovymi zrnieckami. (Mozu byt pripadne aj mandle, ale povodne patria na to tie zrniecka).

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dame piect na 50-55 minut do rury vyhriatej na 180˚C. Po upeceni nechame vychladnut a posypeme praskovym cukrom.

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem vam dobru chut!

    Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

19 komentárov k receptu
Tá teda vyzerá úžasne! A keď prezerám suroviny, určite aj úžasne chutí. Ukladám na príležitosť, keď sa budem chcieť blysnúť svojím kuchárskym umením.
Dakujem vam pekne za komplimenty :-))). @michsamant , ten cukor je nieco medzi praskovym a krystalovym. Rychlejsie sa topi ako krystalovy. Ale myslim, ze mozes kludne pouzit aj praskovy. Caster sugar nepoznam, ale som pozerala na google a zda sa mi, ze je to nieco podobne.
Vyborna mnamka! @Miska : ten cukor u nas mame pod nazvom "Berry sugar" a je to velmi jemny krystal, mena nic spolocne s nasim hroznym "praskovym" ten s atu neda jest, robim svoj.
Dakujem za reakcie. Ak budete skusat, dufam, ze bude chutit. Dnes bola torta (dobre vychladena z chladnicky) tusim este lepsia!

Pridaj komentár k receptu: