Torta della nonna - Babičkina torta (fotorecept)

Autor receptu: janger

Tuto klasicku taliansku tortu sme ochutnali pri nasej navsteve Toskanska. Chutila nam. Tak som si povedala, ze ju musim aj doma skusit upiect. A myslim, ze sa mi dost dobre podarila. Tak rozvoniavala, ze sme ju ani nenechali dobre vychladnut a uz sme sa do nej aj pustili.

11-12
porcií
75+pecenie minút
príprava
50-55 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravime si suroviny na cesto.
  2. Zmiesame trosku zmaknute maslo s cukrom. Dame do toho postruhanu korku z dobre umyteho citrona. Pridame to do muky zmiesanej s praskom do peciva, stipkou soli, vajickom a zltkom. Vypracujeme cesto, ktore potom zabalime do vrecuska a dame minimalne na hodinu do chladnicky.
  3. Pripravime si suroviny na plnku.
  4. V hrnci s hrubsim dnom uvedieme do varu mlieko, do ktoreho sme pridali postruhanu korku z dobre umyteho citrona a vanilkovy lusk. Ten som si najprv po dlzke prekrojila, vyskrabkala som dren-zrniecka a dala som to do mlieka (lusk+dren). Ak nemame vanilkovy lusk, moze sa nahradit aj vanilkovym cukrom, pripadne vanilkovou aromou.
  5. Medzitym si dobre vymiesame zltka s cukrom. Ja som miesala el. mixerom asi 8 minut. Potom primiesame do toho muku, stipku soli a maizenu.
  6. Zltkovu hmotu vmiesame do vriaceho mlieka a za staleho miesania povarime na velmi slabom ohni 10 minut. Potom to nechame dobre vychladnut, sem tam premiesame, aby sa nam nespravila kozka. Ja chladim tak, ze si napustim do drezu studenu vodu, do nej dam nadobu s plnkou.
  7. Cesto rozdelime. Asi 2/3 vyvalkame na pomucenej doske a prenesieme do formy. Mne sa dost trhalo, takze som to musela vo forme trosku ''poplatat''. Vrch (co vycnieva z formy) pekne odrezeme-zarovname. Ja som pouzila nizku formu, priemer 26cm.
  8. Nalejeme na to vychladenu plnku. Z 1/3 cesta si spravime ozdobky. To uz moze byt na hocijaky sposob...Posypeme to piniovymi zrnieckami. (Mozu byt pripadne aj mandle, ale povodne patria na to tie zrniecka).
  9. Dame piect na 50-55 minut do rury vyhriatej na 180˚C. Po upeceni nechame vychladnut a posypeme praskovym cukrom.
  10. Prajem vam dobru chut!