Topinaburový krém
Topinaburový krém

Topinaburový krém

Daniel Tilinger
šéfkuchár, 9. júla 2024
Topinaburový krém
Foto: Archív Daniela Tilingera

Topinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a Zobraziť celý popisTopinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a gaštanmi. Má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie: na imunitu, trávenie aj krvný obeh. Je sýty, ale neobsahuje škrob, takže je vhodný napríklad pre diabetikov.

6
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 165 °C

Suroviny

Topinamburový krém:
200 ml
60 ml
5 g
1 g
2,5 g
2.5 g
2 g
Dresing:
250 ml
1 g
20 g
40 g (kyslá hroznová šťava)
Nakladané topinambury:
500 g očistený
300 ml
200 g
Topinamburové čipsy:
Na dokončenie:
1/2 ks
1/2 ks
10 g




Postup

  1. 1

    Nakladané topinambury: Topinambury očistíme, nakrájame, zalejeme teplým sladkokyslým nálevom, necháme pár dní odstáť v chlade.

  2. 2

    Dresing: Kamilkovo-­jablkový čaj zmiešame s medom a kyslou hroznovou šťavou verjus, prevaríme spolu s agarom. Tekutinu schladíme a rozmixujeme.

  3. 3

    Čipsy: Topinambury nastrúhame na tenké plátky a vypražíme v repkovom oleji rozohriatom na 165 °C dozlatista.

  4. 4

    Topinamburový krém: Šťavu z odšťavených topinamburov zmiešame so zvyšnými surovinami a s rozpustenou želatínou a krátko prevaríme. Potom vlejeme do tanierov a zachladíme.

  5. 5

    Pred servírovaním krém podávame s nakladanými topinamburmi, topinamburovými čipsami a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme kvetinkami alebo kolieskami vykrojenými zo žltej repy, reďkovky alebo trebuľkou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia