Topinaburový krém
šéfkuchár, 9. júla 2024

Foto: Archív Daniela Tilingera
Topinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a Zobraziť celý popisTopinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a gaštanmi. Má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie: na imunitu, trávenie aj krvný obeh. Je sýty, ale neobsahuje škrob, takže je vhodný napríklad pre diabetikov.
porcií
príprava
na 165 °C
Suroviny
| Topinamburový krém: | |
| 200 ml |
|
| 60 ml |
|
| 5 g |
|
| 1 g |
|
| 2,5 g |
|
| 2.5 g |
|
| 2 g |
|
| Dresing: | |
| 250 ml |
|
| 1 g |
|
| 20 g |
|
| 40 g (kyslá hroznová šťava) |
|
| Nakladané topinambury: | |
| 500 g očistený |
|
| 300 ml |
|
| 200 g |
|
|
|
|
| Topinamburové čipsy: | |
|
|
|
|
|
|
| Na dokončenie: | |
| 1/2 ks |
|
| 1/2 ks |
|
| 10 g |
|
Postup
-
1
Nakladané topinambury: Topinambury očistíme, nakrájame, zalejeme teplým sladkokyslým nálevom, necháme pár dní odstáť v chlade.
- 2
Dresing: Kamilkovo-jablkový čaj zmiešame s medom a kyslou hroznovou šťavou verjus, prevaríme spolu s agarom. Tekutinu schladíme a rozmixujeme.
- 3
Čipsy: Topinambury nastrúhame na tenké plátky a vypražíme v repkovom oleji rozohriatom na 165 °C dozlatista.
- 4
Topinamburový krém: Šťavu z odšťavených topinamburov zmiešame so zvyšnými surovinami a s rozpustenou želatínou a krátko prevaríme. Potom vlejeme do tanierov a zachladíme.
- 5
Pred servírovaním krém podávame s nakladanými topinamburmi, topinamburovými čipsami a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme kvetinkami alebo kolieskami vykrojenými zo žltej repy, reďkovky alebo trebuľkou.
Tiež krém:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu