Topinaburový krém
Topinaburový krém
Autor receptu: redakcia
Topinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a gaštanmi.* Má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie: na imunitu, trávenie aj krvný obeh. Je sýty, ale neobsahuje škrob, takže je vhodný napríklad pre diabetikov.
6 porcií |
20 (+ odstátie) minút príprava |
30 minút na 165 °C |
Postup
- Nakladané topinambury: Topinambury očistíme, nakrájame, zalejeme teplým sladkokyslým nálevom, necháme pár dní odstáť v chlade.
- Dresing: Kamilkovo-jablkový čaj zmiešame s medom a kyslou hroznovou šťavou verjus, prevaríme spolu s agarom. Tekutinu schladíme a rozmixujeme.
- Čipsy: Topinambury nastrúhame na tenké plátky
a vypražíme v repkovom oleji rozohriatom na 165 °C dozlatista.
- Topinamburový krém: Šťavu z odšťavených topinamburov zmiešame so zvyšnými surovinami a s rozpustenou želatínou a krátko prevaríme. Potom vlejeme do tanierov a zachladíme.
- Pred servírovaním krém podávame s nakladanými topinamburmi, topinamburovými čipsami a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme kvetinkami alebo kolieskami vykrojenými zo žltej repy, reďkovky alebo trebuľkou.