Topinaburový krém

Topinaburový krém

Autor receptu: redakcia

Topinambury patria u nás medzi menej používané druhy zeleniny, aj keď občas ich v obchodoch dostať. Topinambur je chuťovo niečo medzi sladkým zemiakom a gaštanmi.* Má množstvo pozitívnych vplyvov na zdravie: na imunitu, trávenie aj krvný obeh. Je sýty, ale neobsahuje škrob, takže je vhodný napríklad pre diabetikov.

6
porcií
20 (+ odstátie) minút
príprava
30 minút
na 165 °C

Suroviny

Postup

  1. Nakladané topinambury: Topinambury očistíme, nakrájame, zalejeme teplým sladkokyslým nálevom, necháme pár dní odstáť v chlade.
  2. Dresing: Kamilkovo-­jablkový čaj zmiešame s medom a kyslou hroznovou šťavou verjus, prevaríme spolu s agarom. Tekutinu schladíme a rozmixujeme.
  3. Čipsy: Topinambury nastrúhame na tenké plátky a vypražíme v repkovom oleji rozohriatom na 165 °C dozlatista.
  4. Topinamburový krém: Šťavu z odšťavených topinamburov zmiešame so zvyšnými surovinami a s rozpustenou želatínou a krátko prevaríme. Potom vlejeme do tanierov a zachladíme.
  5. Pred servírovaním krém podávame s nakladanými topinamburmi, topinamburovými čipsami a pokvapkáme dresingom. Dozdobíme kvetinkami alebo kolieskami vykrojenými zo žltej repy, reďkovky alebo trebuľkou.