Terchovská hrudková polievka s údeným kolenom

Tibor Samaranský
šéfkuchár resortu Drevenice v Terchovej, 2. februára 2017
Terchovská hrudková polievka s údeným kolenom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
500 g
100 g
1 kg
150 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme vyškvariť slaninu, ktorú pokrájame na kocky. Po vyškvarení pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, ktorú opražíme, a nakoniec pridáme očistené a na menšie kusy rozkrájané zemiaky a údené koleno.

  2. 2

    Všetko spolu zalejeme vodou alebo vývarom a do pripravenej polievky vložíme koreniny, najlepšie v čajovom sitku. Polievku privedieme do varu a varíme na miernom ohni, kým sa zemiaky nezačnú rozpadávať.

  3. 3

    Keď sú zemiaky hotové, vyberieme koleno, oberieme mäso od kosti a pokrájame ho na menšie kusy. Vyberieme sitko s koreninami, polievku rozmixujeme ponorným mixérom dohladka a dochutíme soľou. Polievku podávame s kúskami údeného a posypeme nadrobeným hrudkovým syrom.

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Je to veľmi dobrá polievka, lebo podobnú robím. Majstre mate tam preklep- údené koleno sa varí viac ako hodinu a zemiaky 20 minút . Takže ak sa uvaria zemiaky, koleno je ešte tvrde. Nemá sa náhodou variť prve koleno a potom pridať zemiaky?
bubaya
@Patroveckypitrs (2.2.2017 16:57)

Zrejme má koleno už uvarené. ale tieto recepty nikdy nie sú veľmi detailné a väčšinou si polovicu vecí treba domyslieť. Ale však ktorý šéfkuchár si prezradí svoje knouhou :)? To by si všetci varili jeho špecialitky doma a on by mohol zavrieť.
duskousko
chybicka se vloudila...-;)! Bravcove koleno, na uvarenie, aby "odchadzalo" od kosti, potrebuje aspon 4 hodiny..(podla velkosti-vahy)...zemiaky sa uvaria za cca 30 minut...a za ten cas varenia, koleno bude tvrde a nejedle...Zemiaky nemozu "fungovat" ako casomiera...-:)! Toto si vsimli pri citani, aj ostatni, ktori uz niekedy varili bravcove koleno...Inak si polievku s hrudky (ci uz ovcej, ci z kravskej) neviem predstavit, lebo som to este nikdy a nikde neskusal...ale drzim palce!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia