Teľacia sviečková plnená špargľou

redakcia - fotkaredakcia, 2. septembra 2009
Teľacia sviečková plnená špargľou
Foto: Pravda, Marek Velček

Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu Zobraziť celý popisČerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu C a vysokú výživnú, no nízku kalorickú hodnotu. Je preto skvelá pre redukčné diéty.

4
porcie
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
500 g
1 kg
100 g
50x50 cm
1 viazanička
200 g
1 viazanička
50 g
1 dl
2 ks




Postup

  1. 1

    Teľaciu sviečkovú odblaníme – kuchynsky upravíme, osolíme, okoreníme, naplníme vopred uvarenou špargľou a prudko opečieme zo všetkých strán. Bravčovú sieťku opláchneme, orežeme prebytočný tuk, roztiahneme a opatrne natrieme jemnou vrstvou kurací fáš (pripravíme ho takto: kuracie prsia rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, brandy, 2 žĺtky, trošku šľahačky a vymixujeme na pastu), na ktorý rozsypeme nasekané čerstvé bylinky (tymian, bazalka, oregano, pažítka, šalvia...) a zabalíme teľaciu sviečkovú.

  2. 2

    Dáme ju piecť do rozpálenej rúry na 180 °C na 25 minút. Zo zemiakov pripravíme kašu, zeleninu očistíme, krátko povaríme, scedíme a jemne prehrejeme na panvici s maslom. Silnú teľaciu omáčku prehrejeme a podávame.

  3. 3

    Náš tip: Bielu špargľu pri príprave ošúpeme od hlavičky smerom nadol ostrým nožom a drevnatý spodok odrežeme. Aby špargľa zostala biela, musí sa ihneď variť. Ak to nejde, zabalíme ju na krátky čas do navlhčenej utierky a dáme do chladničky. Pre varenie vyberieme rovnako silné a dlhé tyčinky, ktoré po ôsmich kusoch zviažeme niťou a vkladáme do vriacej vody s trochou cukru a masla.

Diskusia k receptu

Vymazať
evanaaa
Tu sviečkovicu treba rozrezať na plát? Alebo do nej urobiť dieru? Neviem si ptredstaviť ako vypadá,ale myslím si,že aj bravčová panenka by sa nato hodila. A zaujímalo by ma,kde sa dá zohnať tá sieťka,ja som ju tiež zhánala.