Teľacia sviečková plnená špargľou
Autor receptu: redakcia
Čerstvú špargľu možno zohnať už od konca apríla. Biela je obľúbená najmä v Belgicku a Francúzsku, zelená zasa v Anglicku. Má vysoký podiel vitamínu C a vysokú výživnú, no nízku kalorickú hodnotu. Je preto skvelá pre redukčné diéty.
4 porcie |
30 minút príprava |
25 minút na 180 °C |
Postup
- Teľaciu sviečkovú odblaníme – kuchynsky upravíme, osolíme, okoreníme, naplníme vopred uvarenou špargľou a prudko opečieme zo všetkých strán. Bravčovú sieťku opláchneme, orežeme prebytočný tuk, roztiahneme a opatrne natrieme jemnou vrstvou kurací fáš (pripravíme ho takto: kuracie prsia rozmixujeme, pridáme soľ, korenie, brandy, 2 žĺtky, trošku šľahačky a vymixujeme na pastu), na ktorý rozsypeme nasekané čerstvé bylinky
(tymian, bazalka, oregano, pažítka, šalvia...) a zabalíme teľaciu sviečkovú.
- Dáme ju piecť do rozpálenej rúry na 180 °C na 25 minút. Zo zemiakov pripravíme kašu, zeleninu očistíme, krátko povaríme, scedíme a jemne prehrejeme na panvici s maslom. Silnú teľaciu omáčku prehrejeme a podávame.
- Náš tip: Bielu špargľu pri príprave ošúpeme od hlavičky smerom nadol ostrým nožom a drevnatý spodok odrežeme. Aby špargľa zostala biela, musí sa ihneď variť. Ak to nejde, zabalíme ju na krátky čas do navlhčenej utierky a dáme do chladničky. Pre varenie vyberieme rovnako silné a dlhé tyčinky, ktoré po ôsmich kusoch zviažeme niťou a vkladáme do vriacej vody s trochou cukru a masla.