Tekvicový koláč s korením garam masala
mesačník Varecha, 22. novembra 2022
Foto: Shutterstock
Koláč z maslovej tekvice, ktorého chuť pozdvihuje indické korenie garam masala. Netradičné spojenie, ktoré ale treba vyskúšať.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Na cesto: | |
175 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
110 g |
|
50 ml studená |
|
Na plnku: | |
1 kg (dužina) |
|
3 ks |
|
100 g |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1/2 ČL mletý |
|
Postup
-
1
Na cesto zmiešame múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme na plátky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku. Prilejeme po častiach studenú vodu a spracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme na 60 minút do chladničky.
- 2
Očistenú nakrájanú tekvicu zaliatu vodou varíme v hrnci asi 15 minút, kým nezmäkne. Scedíme, vložíme do misy a dohladka rozmixujeme. Dáme vychladiť.
- 3
Vajcia rozbijeme do misy a vyšľaháme metličkou. Prisypeme trstinový cukor, soľ a dobre premiešame. Do zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes nalejeme k tekvicovému pyré a znovu dôkladne premiešame.
- 4
Odležané cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a prenesieme ho do nízkej okrúhlej formy. Okraje cesta, ktoré prečnievajú, odrežeme. Cesto na spodku poprepichujeme vidličkou. Na cesto nalejeme tekvicovú náplň.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 40–45 minút. Okraje koláča budú zafarbené dozlatista.
- 6
Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame s kopčekom šľahačky alebo mascarpone.
Tiež tekvicový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu