Tekvicový koláč
Tekvicový koláč

Tekvicový koláč s korením garam masala

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 22. novembra 2022
Tekvicový koláč s korením garam masala
Foto: Shutterstock

Koláč z maslovej tekvice, ktorého chuť pozdvihuje indické korenie garam masala. Netradičné spojenie, ktoré ale treba vyskúšať.

8
porcií
20 (+ odležanie) minút
príprava
10-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Na cesto:
175 g
2 PL
 štipka
110 g
50 ml studená
Na plnku:
1 kg (dužina)
3 ks
100 g
 štipka
1 ČL
1/2 ČL mletý




Postup

  1. 1

    Na cesto zmiešame múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme na plátky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku. Prilejeme po častiach studenú vodu a spracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme na 60 minút do chladničky.

  2. 2

    Očistenú nakrájanú tekvicu zaliatu vodou varíme v hrnci asi 15 minút, kým nezmäkne. Scedíme, vložíme do misy a dohladka rozmixujeme. Dáme vychladiť.

  3. 3

    Vajcia rozbijeme do misy a vyšľaháme metličkou. Prisypeme trstinový cukor, soľ a dobre premiešame. Do zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes nalejeme k tekvicovému pyré a znovu dôkladne premiešame.

  4. 4

    Odležané cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a prenesieme ho do nízkej okrúhlej formy. Okraje cesta, ktoré prečnievajú, odrežeme. Cesto na spodku poprepichujeme vidličkou. Na cesto nalejeme tekvicovú náplň.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 40–45 minút. Okraje koláča budú zafarbené dozlatista.

  6. 6

    Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame s kopčekom šľahačky alebo mascarpone.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia