Tekvicový koláč

Tekvicový koláč s korením garam masala

Autor receptu: redakcia

Koláč z maslovej tekvice, ktorého chuť pozdvihuje indické korenie garam masala. Netradičné spojenie, ktoré ale treba vyskúšať.

8
porcií
20 (+ odležanie) minút
príprava
10-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto zmiešame múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme na plátky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku. Prilejeme po častiach studenú vodu a spracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme na 60 minút do chladničky.
  2. Očistenú nakrájanú tekvicu zaliatu vodou varíme v hrnci asi 15 minút, kým nezmäkne. Scedíme, vložíme do misy a dohladka rozmixujeme. Dáme vychladiť.
  3. Vajcia rozbijeme do misy a vyšľaháme metličkou. Prisypeme trstinový cukor, soľ a dobre premiešame. Do zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes nalejeme k tekvicovému pyré a znovu dôkladne premiešame.
  4. Odležané cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a prenesieme ho do nízkej okrúhlej formy. Okraje cesta, ktoré prečnievajú, odrežeme. Cesto na spodku poprepichujeme vidličkou. Na cesto nalejeme tekvicovú náplň.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 40–45 minút. Okraje koláča budú zafarbené dozlatista.
  6. Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame s kopčekom šľahačky alebo mascarpone.