Tekvicový koláč
Tekvicový koláč s korením garam masala
Autor receptu: redakcia
Koláč z maslovej tekvice, ktorého chuť pozdvihuje indické korenie garam masala. Netradičné spojenie, ktoré ale treba vyskúšať.
8 porcií |
20 (+ odležanie) minút príprava |
10-45 minút na 190 °C |
Postup
- Na cesto zmiešame múku s cukrom a so štipkou soli. Pridáme na plátky nakrájané maslo a prstami spracujeme na mrveničku. Prilejeme po častiach studenú vodu
a spracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a uložíme na 60 minút do chladničky.
- Očistenú nakrájanú tekvicu zaliatu vodou varíme v hrnci asi 15 minút, kým nezmäkne. Scedíme, vložíme do misy a dohladka rozmixujeme. Dáme vychladiť.
- Vajcia rozbijeme do misy a vyšľaháme metličkou. Prisypeme trstinový cukor, soľ a dobre premiešame. Do zmesi pridáme korenie garam masala a mletý zázvor. Pripravenú vaječnú zmes nalejeme k tekvicovému pyré a znovu dôkladne premiešame.
- Odležané cesto rozvaľkáme na okrúhly plát a prenesieme ho do nízkej okrúhlej formy. Okraje cesta, ktoré prečnievajú, odrežeme. Cesto na spodku poprepichujeme vidličkou. Na cesto nalejeme tekvicovú náplň.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C asi 40–45 minút. Okraje koláča budú zafarbené dozlatista.
- Po upečení necháme koláč vychladnúť a podávame s kopčekom šľahačky alebo mascarpone.