Tekvicovo mrkvový krém s vanilkovou zmrzlinou fotorecept
Foto: bekestef
Tekvicovo mrkvová krémová polievka so zázvorom vo verzii lákavejšej pre deti, ktoré by sa jej inak možno ani nedotkli :-)
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Tekvicu si očistíme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme jadierka a nakrájame na polkruhy. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry pri 200 °C na cca 45 minút - do zmäknutia.
-
2
V hrnci si na olivovom oleji popražíme nadrobno nasekanú cibuľu. Ku koncu na cca 1 minútu pridáme prepučený cesnak a nastrúhaný zázvor. Následne pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a podlejeme trochou vývaru. Ja používam pravý kurací z mrazničky. Kto nemá, môže použiť bujón. V závislosti od sily vývaru a chuti okoreníme a osolíme.
-
3
Ak je už mrkva udusená do mäkka, pridáme do hrnca upečenú tekvicu.
-
4
Dolejeme cca 200 ml vývaru a rozmixujeme do hladka pomocou tyčového mixéru. V prípade potreby počas mixovania prilievame vývar až do dosiahnutia požadovanej konzistencie krému.
-
5
Rozmixovaný krém ešte privedieme k varu a finálne dochutíme korením, soľou a prípadne podľa chuti aj nastrúhaným muškátovým orieškom.
- 6
Nakoľko naše deti túto polievku veľmi neobľubovali, vymyslel som verziu, ktorá je na moje prekvapenie aj vcelku lahodná a to servírovanie s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Kombinácia teplého krému a roztápajúcej sa zmzliny je úžasná. Dozdobíme lístočkom mäty a kvapkami balzamika.
- 7
Táto polievka sa obdobne pripravuje i s tekvicou Hokkaido, kde má ešte lákavejšiu oranžovú farbu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 6
Diskusia k receptu