Tekvicová polievka fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 25. októbra 2013

...aby som bol teda presný, z pečenej maslovej tekvice, osviežená čerstvým tymiánom a citrónovou šťavou. Tekvicová sezóna je na vrchole a tak aj ja Zobraziť celý popis...aby som bol teda presný, z pečenej maslovej tekvice, osviežená čerstvým tymiánom a citrónovou šťavou. Tekvicová sezóna je na vrchole a tak aj ja prispejem svojím receptom, ktorý je možno trošku iný...

20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
2 strúčiky
2 PL
1 oriešok
1 PL




Postup

  1. 1

    ...tekvicu som umyl, rozkrojil, vydlabal a nakrájal na mesiačiky, prekvapol olejom, dochutil soľou a čerstvo mletým korením a šupol asi na 45 minút a 180°C do rúry... ...na olivovom oleji a oriešku masla (ideálny by bol tekvicový, ale nebol) som orestoval cibuľu, dva strúčiky cesnaku a vetvičku až dve čerstvého tymiánu, potom som pridal upečenú tekvicu a chvíľku som restoval...

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...presne po 316 sekundách som vybral tymián a zalial som tekvicu vriacou vodou. Dochutil som čerstvo mletým korením, soľou a potom som už len mixoval a mixoval :) Do rozmixovanej polievky som pridal dve lyžice kyslej smotany a šťavu z citrónu...len tak primerane, aby som potlačil sladkú chuť tekvice, ale neprebil jej chuť. Treba dať veľký pozor, aby tekvicová polievka ostala tekvicovou...preto podlievam vodou a nie vývarom a šetrím cesnakom...

    Tekvicová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Polievku na tanieri som prekvapol olivovým olejom (ideálne tekvicovým) a prizdobil som ju na sucho opraženými tekvicovými semiačkami, lyžičkou kyslej smotany a lístkami tymiánu...dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

elysa
mám rada takéto krémové polievky a pochutnávam si aj na pečenej tekvici s grilovanými prsami...
eviana
Za tanier takejto úžasnej isto veľmi chutnej krémovej jesennej polievočky by som teraz aj pol kráľovstva dala... tlieskam, nosom mi krúti od vône tušenej... krása :)
paploska
fantastik :-) dnes som bola u nás na farmárskych trhoch a tekvica malá za 6 € :-( minulý rok som ich rozdávala a tento rok zabudla nasadiť....
salinka
Nejedla som ešte takto pripravenú tekvicovú polievku. Ja by som mohla obedovať už v bode č. 1:-) To by mi tiež chutilo!
miselka252
čaká ma zopár tekvíc v pivnici, moja prvá úroda, tak vyskúšam aj takto uvariť poliveku. díky za tip:-)
frezia
Dnes som na trhu kupila Hokkaido,tak bude polievka podla tvojho receptu. Dakujem za inspiraciu.
elixir
dnes sme mali tuto polievku na veceru, s malymi zmenami, pridala som nakoniec i por, ako som to nedavno videla v inom recepte, bolo vyborne :)
martamm
Zbožňujem tekvicové polievky, dokážem sa nimi kŕmiť denne celú sezónu. Táto tvoja mi podľa fotky pripadá skôr ako Hokaido, dosť pomarančová, alebo sa mýlim? receptík je už v mojej KK a určite si túto delikatesnú polievočku čím skôr uvarím :)
ribenka
Prečo tak zložito? Ešte aj presne na sekundy! Ja na spenenú cibuľku hodím na kocky nakrájané hokkaido aj so šupou, zalejem vodou, osolím, varím, rozmixujem, pridám biely jogurt, naložím do taniera, pokvapkám tekvicovým olejom a - jem. Kto chce, pridá si v tanieri ďalší jogurt, príp. tekvicový olej, príp. korenie. Hotovo!
happybunny
@Ribenka (7.8.2018 11:45)

Z vlastnej skúsenosti, tekvicová polievka varená so surovou tekvicou a tá z predom upečenej sú dve uplne odlišné polievky. Proces pečenia v tekvici krásne zvýrazní chute a skaramelizuje ju, ten konečný výsledok za to určite stojí aj keď si nemyslím, že je to niečo tak veľmi zložité si predom upiecť tekvicu :) pečené polievky sú výnimočné svojim "umami", ktoré sa inak dosiahnuť nedá
radox1
polievka z pecenej tekvice uplne ina liga ako z varenej.
altyn
@Ribenka (7.8.2018 11:45)

To vieš, kedysi bol na portáli Varecha taký humorný duch, či vzduch... A preto autor uviedol čas v sekundách. Vtedy tomu všetci rozumeli, nebolo im to treba vysvetľovať že je to nie záväzné, ale len tak, plus -mínus... (autobus)
Dnes sa zmysel pre humor vytráca a je to smutné. :-(((




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia