Tekvicová polievka

Tekvicová/dyňová polievka s cviklou (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Ak máme chuť sa pohrať, potom aj obyčajná dyňová či tekvicová polievka môže vyzerať inak.* Nezaberie to toľko času, ako by sa na prvý pohľad zdalo. A oko si príde na svoje, či už túto zeleninu nazveme tekvicou alebo dyňou podľa oblasti, v ktorej žijeme.

4-5
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu (dyňu) ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cviklu ošúpeme a tiež narežeme na kocky.
  2. Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu (dyňu), osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a 10 minút povaríme.
  3. V druhom hrnci rozpražíme nakrájanú slaninu, pridáme cviklu, bylinky, osolíme, zalejeme vodou a povaríme 15 minút. V oboch prípadoch dávame vody len toľko, aby bola zelenina zakrytá, počítame s tým, že polievka má byť krémová.
  4. Očistené zemiaky nakrájame na kocky a v osolenej vode uvaríme.
  5. Polovicu zemiakov aj s polovicou vody, v ktorej sa varili, pridáme k tekvici (dyni).
  6. Druhú polovicu aj so zvyškom vody pridáme k cvikle.
  7. Zeleninu v oboch hrncoch rozmixujeme.
  8. Do tanierov nalejeme tekvicovú (dyňovú) časť a potom do stredu cviklovú zložku (alebo opačne). Ozdobíme lístkom bazalky.