Tekvicová polievka
Tekvicová/dyňová polievka s cviklou (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Ak máme chuť sa pohrať, potom aj obyčajná dyňová či tekvicová polievka môže vyzerať inak.* Nezaberie to toľko času, ako by sa na prvý pohľad zdalo. A oko si príde na svoje, či už túto zeleninu nazveme tekvicou alebo dyňou podľa oblasti, v ktorej žijeme.
4-5 porcie |
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Tekvicu (dyňu) ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kocky. Cviklu ošúpeme a tiež narežeme na kocky.
- Na oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pridáme tekvicu (dyňu), osolíme, okoreníme, zalejeme vodou a 10 minút povaríme.
- V druhom hrnci rozpražíme nakrájanú slaninu, pridáme cviklu, bylinky, osolíme, zalejeme vodou a povaríme 15 minút. V oboch prípadoch dávame vody len toľko, aby bola zelenina zakrytá, počítame s tým, že polievka má byť krémová.
- Očistené zemiaky nakrájame na kocky a v osolenej vode uvaríme.
- Polovicu zemiakov aj s polovicou vody, v ktorej sa varili, pridáme k tekvici (dyni).
- Druhú polovicu aj so zvyškom vody pridáme k cvikle.
- Zeleninu v oboch hrncoch rozmixujeme.
- Do tanierov nalejeme tekvicovú (dyňovú) časť a potom do stredu cviklovú zložku (alebo opačne).
Ozdobíme lístkom bazalky.