Kapustové pirohy

Tatarčené pirohy

Autor receptu: redakcia

Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.

4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
  2. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
  3. Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
  4. Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.
  5. Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.
  6. Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.
  7. Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.