Kapustové pirohy
Tatarčené pirohy
Autor receptu: redakcia
Tieto pirohy pochádzajú zo severovýchodného Slovenska a názov tatarčené dostali podľa slova tatarka, čo je pohánka, ktorá sa pri ich príprave používa.
Postup
- Najprv pripravíme náplň. Z kyslej kapusty zlejeme nálev a pokrájame ju nadrobno.
- Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Podlejeme trochou vody
a dusíme, kým nebude kapusta mäkká (nie však rozvarená).
- Slaninu nakrájame na malé kúsky. Opražíme ju a pridáme do nej už udusenú kapustu a ešte chvíľku pražíme spolu.
Odstavíme a necháme vychladnúť.
- Medzitým, ako náplň chladne, z polohrubej a pohánkovej múky, ktoré sa vždy miešajú v pomere 4/1, soli a vody pripravíme vláčne cesto.
- Cesto rozdelíme na dve časti a každú potom postupne rozvaľkáme na pomúčenej doske tak ako na klasické pirohy. Rozkrájame na malé štvorčeky. Na každý dáme asi pol lyžičky náplne, zlepíme protiľahlé rohy.
- Pirohy varíme v osolenej vriacej vode asi 5 minút.
- Scedíme a podávame s opraženou cibuľkou či so slaninou a s kyslou smotanou.