Tartaletky s citrónovým krémom

jenni - fotkajenni, 10. septembra 2015
Tartaletky s citrónovým krémom
Foto: jenni

Silken tofu! Hlavná zložka dnešného receptu. Hodvábne tofu, ktoré je jemné, výborne sa hodí na dezerty, či už ide o lahodné krémy, cheesecaky a Zobraziť celý popisSilken tofu! Hlavná zložka dnešného receptu. Hodvábne tofu, ktoré je jemné, výborne sa hodí na dezerty, či už ide o lahodné krémy, cheesecaky a pokojne ho môžete použiť aj na slané pečenie. Rovnako sa hodí aj na nepečené dezerty. Skrátka výborná surovina, ktorú som si v poslednej dobe zamilovala. V týchto tartaletkách je použité práve toto tofu, z ktorého som vykúzlila citrónovo-vanilkový krém. Dobrú chuť vám! www.dontbefakebakesomecake.sk

4
porcie
40 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
100 g
70 g
2 PL
štipka
2 - 3 PL
110 g
Krém:
300 g
1 ks
štipka
1/2 ks
3 PL
4 PL
Na vrch:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na cesto. Zmiešame oba druhy múky so štipkou soli, pridáme cukor, na kúsky nakrájaný alsan (alsan môžete nahradiť kokosovým olejom, ale cesto bude mastnejšie!. Ďalej pridáme 2 alebo 3 lyžice studeného mlieka (použite napr. mandľové). Z uvedených surovín vypracujte cesto, ktoré vytvarujte do tvaru gule, zabaľte do alobalu a vložte do chladničky na 30 min., pokojne aj na dlhší čas.

  2. 2

    Medzičasom si môžeme pripraviť tofu, ktoré je potrebné vyžmýkať. Tofu vyberte z obalu, dávajte pozor, aby ste ho pritom nepoškodili. Obal si nastrihnite na vrchnej strane a tofu opatrne vyberte. Tofu zabaľte do papierových utierok, položte to napr. na nejakú tácku a na vrchu ho zaťažte (ja som použila malé drevené dosky na krájanie, na ktoré som dala ešte jedno neotvorené balenie tofu, nech je žmýkané tofu dobre zaťžené). Tofu nechajte takto zaťažené žmýkať cca 45 min.

  3. 3

    Keď máte tofu vyžmýkané, je čas pripraviť si krém. Tofu dajte do mixéra, pridajte šťavu z jednej polovice citróna, pridajte mlieko, štipku soli, javorový sirup a vyškrabané vnútro z vanilkového struku. Všetky suroviny vymixujte do hladkej hmoty a krém je hotový.

  4. 4

    Ďalej je čas na prípravu a pečenie cesta. Cesto si rozdeľte na 4 rovnaké časti. Každú jednu časť vtlačte do formy na tartaletky. Formy netreba vystlať papierom na pečenie, cesto je dosť mastné, takže ho z formy ľahko vyklopíte. Keď máte cesto dobre vtlačené do foriem, popichajte ho vidličkou a vložte do rúry približne na 15 až 20 minút a pečte pri teplote 180 stupňov. Upečené cesto nechajte vychladnúť vo formičkách, po vychladnutí ho opatrne vyklopte, je krehké, aby sa vám cesto zbytočne nepolámalo.

  5. 5

    Nakoniec jednotlivé cestá už len plníme krémom z hodvábneho tofu. Tartaletky môžete ozdobiť napríklad čerešňami, taktiež odporúčam maliny, kombinácia citróna s malinami je výborná, ja som mala doma čerešne a tak padli za obeť tomuto dezertu. Dobrú chuť!

    Tartaletky s citrónovým krémom - obrázok 5

Diskusia k receptu

jujoska
obcas pouzivam aj ja hodvabne tofu, napr. na natierky. Celkom som nepochopila v tomto recepte, ze davas "zmykat" tofu a potom pridavas mlieko. Nie je to zbytocne?
jenni
tofu má samo o sebe nie bohvieakú chuť. kto ho chutnal neochutené, vie o čo ide. preto je fajn vyžmýkať vodu a pridať niečo, čo má lepšiu chuť a teda mlieko, najlepšie mandľové, ktoré sa do dezertov hodí skvelo. toho mlieka tam ide fakt minimum a z tofu sa vyžmýka celkom dosť vody, recept na to vyžmýkanie prebytočnej vody som videla u zbehlej foodblogerky, takže sa držím jej overených skúseností, ktoré sa mi vyplácajú :) @jujoska myslím, že keď chce mať niekto dezert s pekným krémom dobrej konzistencie, tak voda je celkom zbytočná a tých pár lyžíc mlieka tam nenarobí až takú šarapatu
@kukulienka71 ďakujem :)
aleana
Hned ako zoženiem hodvábne tofu, vyskúšam.
mariaklara
Hodvábne som ešte nevidela, receptík si ukladám...dlho som hľadala takéto niečo, formičky mám, už sa teším...ale čerešničky asi teraz nezoženiem...:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia