Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Talianska zeleninová polievka minestrone s cestovinou a parmezánom

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 24. februára 2023
Talianska zeleninová polievka minestrone s cestovinou a parmezánom
Foto: Shutterstock

Premeňte svoju zimnú kuchyňu na výbornú taliansku reštauráciu. Aj u vás doma môže rozvoniavať výborná polievka minestrone.

4
porcie
30 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
3 stonky
100 g sterilizovaná
3 ks
1,5 l
400 g
2 PL
1 ČL
100 g
4 PL strúhaný




Postup

  1. 1

    Do horúceho zeleninového vývaru prilejeme paradajkové pyré a varíme asi 20 minút na miernom ohni.

  2. 2

    Paradajky na koncoch narežeme do tvaru kríža, sparíme vriacou vodou, ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrá­jame na väčšie kocky. Fazuľu scedíme a prepláchneme pod tečúcou vo­dou. Pór aj stonkový zeler očistíme a nakrájame na 0,5 cm kúsky.

  3. 3

    V mierne osolenej vode uvaríme cestoviny podľa návodu na obale.

  4. 4

    Medzitým na panvici nasucho opra­žíme múku, odstavíme a pridáme trochy vody a rozmiešame dohladka na kašu, ktorú pri­miešame do polievky. Pridáme mrkvu, pór, zeler a nakoniec fazuľu s para­dajkami. Zeleninu by sme nemali roz­variť. Podľa chuti môžeme ku koncu varenia pridať kapary, trochu bieleho vína, čerstvé lístky bazalky alebo petržlenovej vňate.

  5. 5

    Dochutíme soľou a čerstvo zo­mletým čiernym korením. Podávame s uvarenými cestovinami a posypané čerstvo na­ strúhaným parmezánom.

Diskusia k receptu

chemik
@kimlo (24.2.2023 17:02)

Vypadá vskutku dobře i v této zimní verzi, ale já v letní variantě místo bílé fazole dávám zelenou nebo žlutou fazolku a navíc cukinu, nejlépe žlutou, která se nerozváří. Už se na ni těším...
dormella
Testoviny se nevari zvlast. ale primo v polevce, tim padem neni treba ji zahustovat moukou - pro Italy opravdu neco "nevidaneho". Vkladaji se v poslednich deseti minutach pripravy.
Vino a kapary tez hodne mimo, ale proti gustu . . . .chybi olivovy olej, ten se pridava az po uvareni spolu s parmezanem, tedy az je polevka na taliri.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia