Tahinovo-melasový çörek

cesminaz - fotkacesminaz, 20. mája 2014
Tahinovo-melasový çörek
Foto: cesminaz

Pre inšpiráciu.. taká "iná" variácia çöreku ;-) ale tiež velmi chutná...

35 minút
na 170 °C

Suroviny

500 g
100 g
1,5 PL
125 g (margarín)
1
25 g
1,5 - 1,75 dcl
Plnka:
2,5 dcl
1 - 1,5 dcl (melasa)
(na potretie)
trocha




Postup

  1. 1

    Kedže aj tento çörek sa robí presne tak isto,ako ten orechový,ktorého recept som sem už dala..tak nebudem ani písať,ani znovu fotiť postup receptu :-) Pripravíte si ho podľa Orechového çöreku...

  2. 2

    Cesto je rovnaké,až na väčšie množstvo soli.Do tohto çöreku ide do cesta až 1,5PL soli.A pripravíte si ho presne podľa postupu v Orechovom çöreku...

  3. 3

    Plnka je tahin a pekmez..čiže tahini pasta a melasa.Melasu môžte dať akú máte,či už hroznovú alebo z moruše (dut pekmezi)

    Tahinovo-melasový çörek - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíte si plnku...zmiešate 2,5dcl tahin a 1-1,5dcl pekmez...Ku 2,5dcl tahinu dajte najprv len 1dcl pekmez,premiesajte a ochutnajte.Ak nieje dost sladke,tak pridajte este 0,5dcl. Drvené orechy-ja som za 1velkú hrst orechov rozdrvila kladivom,to úplne stačilo..

    Tahinovo-melasový çörek - obrázok 4
  5. 5

    ...no a dalej pokračujete presne podla postupu receptu na "Orechový çörek" ...Cesto necháte 1hodinu stát,potom rozdelíte na 4 časti,ktoré sformujete do bochníkov.Vyválkate a každý jeden natrete 2-3Pl tahinovou plnkou (rozdelte si ju) a posypete trocha orechami.Pokračujete a zložíte cestá presne podla postupu,urobíte pásy,skrútite a dáte na pekáč.Natrete žľtkom, posypete sezamom a dáte piecť.Ked už bude koláčik upečený,ešte hned horúci rovno z rúry,potrieme 2x štetcom melasovou šťavou.Zmiešame 1/2dcl vody a 2Pl pekmez.Potom necháme koláčik vychladnúť :-)

  6. 6

    Tento çörek chutí celkom inak,než orechový.Je sladko-slaný,velmi chutný ;-) Je to taká typická turecká chuť,niečo podobné ako Simit.U nás tiež velmi obľúbený,ako aj orechový..a takto si aspon každý príde "na svoje" ;-D Dobru chut ..

Diskusia k receptu

safran
PARÁDA! zas :-) dala by sa melasa niečím nahradiť?
cesminaz
@safran :-) ...melasa ma svoju vlastnu chut,je to vlastne hroznovy alebo morusovy sirup.Ci sa to da inym sirupom nahradi "chutovo" to ti neviem povedat,nemam s tym skusenosti.Ale mozno ti poradia ine varechacky,ktore to vedia.Napadlo ma,ze sa da kupit ten agavovy,alebo javorovy sirup...mozno s tym by si mala skusit.Ale ja vobec neviem,ze ako tieto sirupy chutia :-/ len vravim,ako napad.Poradte @safran niekto mili varechaci,ak to viete ;-P Dakujem
cesminaz
@kukulienka :-) tahin je sezamova pasta a melasa je vlastne sirup,ja to stale kupujem v Rakusku v tureckom obchode.Je to perfektne,ked to zmiesas 2:1 a natres troska hrubsie na chlieb...mnaaaam Ja si dokonca zvyknem najprv ten chlieb natret trocha maslom a na to potom tu zmes :-) ...no poviem ti,je to nieco bozske! Clovek musi davit normalne pozor,aby neostal zavislak ;-DDD inak bude mat 100 kil :-))
pusta
zase jeden perfektný çörek z tvojej kuchyne - krásne dielko ako vždy :)
pusta
@kukulienka71 , tahini pastu dostaneš kúpiť aj u nás, ja som kúpila v predajni Teta v oddelení so špecializovanými potravinami zo zahraničia, a dostať v špecializovaných arabských obchodoch, ako aj v orientálnych, kde takéto pochutiny majú bežne a aj cez net sa dá zásielkovou službou, ak sa nemýlim, aj na vareche je recept na domácu výrobu Tahiny zo sezamových semienok.
kukulienka71
@cezminaz , skúsim vyrobiť doma, melasu si kúpim a tú zmes na chlieb určite vyskúšam. Ja síce nechcem mať 100 kíl, ale rada jem a skúšam nové, dobré chute :-) @pusta , ďakujem za info aj tebe :-)
cesminaz
@kukulienka ..jasne,skus ju vyrobit doma,preco nie ;-P ...a fakt vyskusaj na chlieb,velmi odporucam ;-D Potom daj vediet,ze ako ti to chuti ;-D @pusta :-) dakujem za pomocne linky a som rada,ze sa vam recept paci :-)
pusta
@cesminaz , ty píšeš, že melasa je vlastne morušový a hroznový sirup, to čo som ja našla u nás, sa popisuje ako trstinová čierna melasa - tiež môže byť? poradíš, prosím ťa?
dakujem.
cesminaz
@pusta ano pekmez je vlastne sirup.Daju sa kupit vseliake pekmezi.Vyrabaju jablkovy,hruskovy,morusovy,hroznovy...Moja svokra doma na dedine zvykla robit hruskovy pekmez :-) ale to boli vraj take male veeeelmi sladke hrusticky.Ja sa chystam robit tiez pekmez,len co nam dozreje cierna morusa,uzaj idem nato ;-P Mozem sem potom dat recept a postup.A ano,moze byt aj trstinova melasa :-) aj taka sa vyraba v Turecku :-)
pusta
dakujem ti veľmi pekne za odpoved. čiže tu funguje ako sladidlo, potom by mohol byť aj Sladovit=Sladěnka, čo je jačmený sirup.
skúsim pridať foto.








ešte ťa chcem poprosiť @cesminaz milá, ak máš recept na výrobu tureckej Pastirma, keby so ho mohla vložiť, už veľmi dávno ma to láka spraviť :-)
kukulienka71
@katka78 , ďakujem ti, si milá, že si mi pridala link. Miška je zrejme @methi ? Ja oliváč nemám rada, ale hádam nič nepokazím, ak tam dám repkový olej,alebo radšej sezamový, ten som minule kúpila :-)
cesminaz
@kukulienka nedavaj tam iny olej podla mna.Ja olivovy tiez nemam v laske,vobec mi nechuti v salate atd... ale tu v tahine sa voooobec neda citit ta chut ;-) Keby si dala iny olej,mozno by si to nemala tej chute,co ma byt! No neviem,ako myslis :-) @frezia ..a kto vie..mozno raz predsa ;-) @pusta ..ja osobne by som to ako sladidlo nepouzivala,mozno len na urcite veci.Melasa ma skor chut peceneho cukru..niekde to pasuje,niekde nie..do kavy asi tazko :-)) To by si trebalo na tu chut zvyknut,no ale iste by sa dalo :-P Na pastirmu recept mam,priprava trva sice viac dni..lepsie povedane,ako ktora.Su pastirmi co sa susia aj 30 dni,no ale to zalezi aj na velkosti mäsa.Mam naplanovane na tento rok pastirmu :-) a zacina nam aj krasne pocasie..takze sa uz pomaly mozem aj do toho pustit ;-D Ako budem robit,tak to budem fotit a ked bude uz hotova,tak sem postup mila @pusta na tvoje zelanie vlozim.No a kto chce,tak si ju tiez pripravi.Je ovela lepsie si ju spravit doma kto ma moznost,lebo je draha ako "SLAK" ..kilo stoji od 20e hore vyssie...
kukulienka71
@methi , :-) som rada Baby, urobila som so sezamovým olejom, je to vynikajúce, už len kúpim melasu a môžem robiť receptík, @cezminaz , zasa nové som sa naučila, ďakujem vám ♥

cesminaz
No toto @kukulienka ... ;-))))) to je ale "bleskovka"!!! No super,tak teraz vieme,ze to mozme robit aj so sezamovym olejom ;-D Ale este pred robenim receptu,si to najprv natri na chlieb!!-ale nieze pri tom "kostovani" pozabudnes na moj receptik a "zjes" vsetko ;-))) Ale pridavaj radsej tu melasu potrosky a stale chutnaj az kym ti to bude dost sladke...no a potom sa "zastav" ;-))))) ...ale pozor na kila!
kukulienka71
ten olej by mohol niekto kompetentný odobryť, ale mne veľmi chutí takto. Určite si dám na chleba, idem práve do fitka, dcéra ma vytiahla, takže v pohode :-) Majte sa!
safran
@kukulienka , výborne si pripravila, aj chutí určite skvelo, ale nie je to tahini :-) v tomto prípade sa skutočne oliv. oleja nemusíš báť, ale môžeš skúiť tak
@cezminaz naše melasy budú z jačmeňa alebo pšenice možno s kukurice?, poznám ich chuť... tú by som tam nechcela
pusta
@cesminaz , dakujem za odpoved, zostanem pri základnej melase.
a na Tureckú Pastirma sa nesmierne teším na tvoj recept.:-)))
videla som viac receptov, ale mňa špeciálne zaujíma turecký recept
dakujem ešte raz.
eviana
@cesminaz , ďalší skvelý recept od Teba na vyskúšanie... tahin milujem, melasu poznám - ako rodáčka z Trnavy - kedysi mesta cukrovarského - tú klasickú z cukrovej repy. Ale skúsim sa pokukať aj po morušovej či hroznovej... To už len znie úžasne... ako dokonalo to musí chutiť... šup do KK :) Ďakujem :)
kukulienka71
*odobriť :-) @safran , áno, nemôžem to nazvať tým, keď tam mám inú hlavnú surovinu. Ale je to fakt vynikajúca sezamovo-sezamová pasta :-) inak kupovaná hotová sa mi zdá lacnejšia ako doma vyrobená... vďaka :-)
cesminaz
@safran ..vobec neviem,aku chut mozu tie jacmenne a kukuricove melasi... ;-// ..ale kedze vravis,ze nemaju dobru chut,tak ich radsej nedavaj.Hroznova melasa ma podla mna chut ako "peceny cukor" :-)
@pusta :-) @Marianne :-)) Momentalne mi stacia "dve deti" ;-) ale ked si to rozmyslim,tak "TY" sa dozvies otom ako prva!!!-taku "dcerusku" ako ty,by som urcite brala ;-))))) @eviana ..z cukrovej repy som este nepocula,ochutnala by som...Kedze to poznas,to znamena,ze si robis aj "mix" na chlieb?? -je to super ze?! Ja sa chystam na morusovu,ked nam ocerneju ;-D Hroznova a morusova su najznamejsie a najpredavanejsie. @evianka som rada,ze sa ti recept paci :-) dakujem za tvoj mili komentik :-) @kukulienka ..no neviem,myslis? Tento tahin na fotke ma s flasou spolu 454g a stal 5e..a to bol ten najlacnejsi.. Su aj este drahsie,od inych firiem.Treba si to vypocitat..ja neviem,ja som doteraz mala len kupovany tahin :-)
eviana
@cesminaz , musím dať na správnu mieru svoj komentár, mala som ukončiť vetu - tahini milujem. Melasu poznám len z cukrovaru ako produkt pri výrobe cukru, voňala ňou kedysi celá Trnava a šíre okolie :) Ešte som ich spolu na chlebík nekombinovala. Skúsim sa pokukať po morušovej alebo hroznovej. Tu v bio obchode majú trstinovú melasu, ale skúsim sa spýtať aj na ovocné. Zrejme všetko, čo v sebe obsahuje cukor môže byť použité na výrobu melasy. A tú morušovú by som veľmi rada ochutnala, milujem moruše - kedysi ako dieti sme s kamoškami mali svoj obľúbený strom a na ňom každá svoj konár, na ktorom sme sedávali a "farbili si papuľky" :) Aj tu v Šamoríne je dosť veľa stromov s morušami... ale asi by som si netrúfla melasu vyrobiť doma :) Pohľadám, popýtam sa a dám Ti vedieť ako som dopadla :)
havino
jejdanenky, zo záhradky hladná, prehladná, bojujem s hladom a tá úvodná foto, zobrať z taniera a zjesť,@cesminaz , vieš to, darmo, excelentne, tahin nepoznám, za to melasu mám doma, mala by byť zdravá, s tým vedomím som ju kupovala, ked ju zbadám v špajzi dám si kávovú lyžičku, inak ju nepoužívam, si šikulka
@marianka , baľ švestky, beriem ťa, upečiem ti chlebový posúch, ked nebudeš poslúchať, ideš k @cesminaz :-)
safran
@cezminas , nie že by boli zlé, ale voňajú mi inak :-) a presne som rozmýšľala vyrobiť plastický karamel radšej
@Kukulienka , presne skvelááá sézamová pasta :-) kupované tahini som ešte nevidela v chladničke v obchode a pri tých letných teplotách - ma ani neláka, vždy si radšej, koľko potrebujem - urobím doma, neznášam zožlknuté tuky, olivový sa ni zdá lacnejší ako sézamový, aj keď sú dva, tak neviem, ktorý si použila
kukulienka71
Ja som dnes kúpila 2 ks 30g sezam. semienok za cca 1,30 eur, iste je aj väčšie balenie, čo je lacnejšie, ale vychádza mi to takto drahšie vyrobiť doma. @safran , použila som olej z pražených sezamových semienok. Kúpila som aj oliváč, najkvalitnejší, aký mali, tak skúsim ešte raz s ním, dám mu ešte jednu šancu u mňa:-)
cesminaz
@havino :-))) ..keby ze to cez obrazovku ide,ja ta velmi rada ponuknem ;-D Dakujem ti za pochvalu,som rada,ze sa ti kolacik paci.Naozaj by si mala skusit aj tahin s melasou...je to veeeeelka dobrota! ...co sa tyka @Marianne ..no dobre,zatial moze ist k tebe :-) ..ale mi ju tam dobre opatruj ;-) a hlavne nech mi nehladuje!!! @kukulienka skusim aj ja urobit tahin doma,kupim sezsm aj olej a potom uvidim,kolko co stalo,kolko ztoho bude tahinu...skalkulujem a uvidim,co je lacnejsie.. :-) @safran :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia