Tahinovo-melasový çörek

Autor receptu: cesminaz

Pre inšpiráciu.. taká "iná" variácia çöreku ;-) ale tiež velmi chutná...

35 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Kedže aj tento çörek sa robí presne tak isto,ako ten orechový,ktorého recept som sem už dala..tak nebudem ani písať,ani znovu fotiť postup receptu :-) Pripravíte si ho podľa Orechového çöreku...
  2. Cesto je rovnaké,až na väčšie množstvo soli.Do tohto çöreku ide do cesta až 1,5PL soli.A pripravíte si ho presne podľa postupu v Orechovom çöreku...
  3. Plnka je tahin a pekmez..čiže tahini pasta a melasa.Melasu môžte dať akú máte,či už hroznovú alebo z moruše (dut pekmezi)
  4. Pripravíte si plnku...zmiešate 2,5dcl tahin a 1-1,5dcl pekmez...Ku 2,5dcl tahinu dajte najprv len 1dcl pekmez,premiesajte a ochutnajte.Ak nieje dost sladke,tak pridajte este 0,5dcl. Drvené orechy-ja som za 1velkú hrst orechov rozdrvila kladivom,to úplne stačilo..
  5. ...no a dalej pokračujete presne podla postupu receptu na "Orechový çörek" ...Cesto necháte 1hodinu stát,potom rozdelíte na 4 časti,ktoré sformujete do bochníkov.Vyválkate a každý jeden natrete 2-3Pl tahinovou plnkou (rozdelte si ju) a posypete trocha orechami.Pokračujete a zložíte cestá presne podla postupu,urobíte pásy,skrútite a dáte na pekáč.Natrete žľtkom, posypete sezamom a dáte piecť.Ked už bude koláčik upečený,ešte hned horúci rovno z rúry,potrieme 2x štetcom melasovou šťavou.Zmiešame 1/2dcl vody a 2Pl pekmez.Potom necháme koláčik vychladnúť :-)
  6. Tento çörek chutí celkom inak,než orechový.Je sladko-slaný,velmi chutný ;-) Je to taká typická turecká chuť,niečo podobné ako Simit.U nás tiež velmi obľúbený,ako aj orechový..a takto si aspon každý príde "na svoje" ;-D Dobru chut ..