Tagliatelle s dubákmi, cherry paradajkami a zelerovou vňaťou fotorecept
Dávno sme nemali cestoviny a ešte k tomu domáce. Spravila som tagliatelle a zvolila som dubáky, ktoré som skombinovala so cherry paradajkami. Zobraziť celý popisDávno sme nemali cestoviny a ešte k tomu domáce. Spravila som tagliatelle a zvolila som dubáky, ktoré som skombinovala so cherry paradajkami. Ked bolo jedlo hotové, ešte som ho posypala zelerovou vňaťou, ktorá veľmi dobre harmonizovala práve s paradajkami v omáčke s dubákmi, chilli papričkou, cesnakom, ochutenou citrónovou šťavou a zjemnenou maslom.
porcie
príprava
na 100 °C
Suroviny
| 200 g |  | 
| 2 ks |  | 
| 2 PL /slnečnicový |  | 
| 20/200 g /čerstvé/iné huby |  | 
| 125 g |  | 
| 1/2 malého zväzka |  | 
| podľa chuti |  | 
| 20 g |  | 
| 1 - 2 ks |  | 
| 2 strúčiky |  | 
| 1 ks malá |  | 
| podľa chuti |  | 
| podľa chuti |  | 
| 2 PL |  | 
Postup
- 
                                                    1
                                                    Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút, ak máte čerstvé, pokrájate ich na plátky, ale môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu.   
- 
                                                    2
                                                    Cibuľku som nakrájala na kocky.   
- 
                                                    3
                                                    Cesnak som na jemno rozotrela nožom   
- 
                                                    4
                                                    V miske som rozmiešala dve vajcia s olivovým olejom, postupne som pridávala múku a uhnietla som hladké nelepivé cesto do tvaru guľky, ktoré som nechala odpočívať prikryté utierkou 30 minút. Potom som cesto rozdelila na dve časti a každú časť som rozvaľkala na hrúbku asi 0,5 mm na ľahko pomúčenej doske. Nechala som ho prescnúť asi 1 hodinu.   
- 
                                                    5
                                                    Preschnuté cesto som zľahka pomúčila a v strede som ho rozkrojila, záleží na Vás, ako dlhé tagliatelle chcete mať.   
- 
                                                    6
                                                    Polovice cesta som stočila do závinu,...   
- 
                                                    7
                                                    ...ktorý som nakrájala na pásy o šírke 1,5 cm. Opäť záleží na Vás, ako široké tagliatelle chcete mať, počítajte s tým, že cesto pri varení zväčší svoj objem.   
- 
                                                    8
                                                    Pruhy som postupne roztočila a rozobrala a...   
- 
                                                    9
                                                    ...ešte som ich dosušila asi 30 minút na podnose.   
- 
                                                    10
                                                    Kým cesto schlo, cherry paradajky som nakrájala na šrvrtinky, posekala som chilli papričku na drobno a nožom som rozotrela cesnak.   
- 
                                                    11
                                                    Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku, na cibuľke som restovala scedené dubáky do mäkka za podlievania vodou, v ktorej boli namočené - cca 10 minút. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.   
- 
                                                    12
                                                    Pridala som cherry paradajky a cesnak, restovala som ešte všetko spolu 4 minúty, na záver som dochutila citrónovou šťavou. Vypla som plameň a pridala som plátok studeného masla na zjemnenie, rozpustí sa zbytkovým teplom.   
- 
                                                    13
                                                    Vo vriacej osolenej vode som varila tagliatelle 3 minúty, táto doba stačí, lebo sa budú ešte prehrievať 2 - 3 minúty v dubákovej omáčke s malým prídavkom vody z varenia.   
- 
                                                    14
                                                    Do omáčky som pridala scedené tagliatelle aj s trochou vody z varenia a všetko som za stáleho miešania ešte spolu prehriala.   
- 
                                                    15
                                                    Horúce tagliatelle som rozdelila na taniere a posypala som ich posekanou zelerovou vňaťou.   


 
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                     
                                                    




 
                                                        
                                                     
 


Diskusia k receptu