Tagliatelle s dubákmi, cherry paradajkami a zelerovou vňaťou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dávno sme nemali cestoviny a ešte k tomu domáce. Spravila som tagliatelle a zvolila som dubáky, ktoré som skombinovala so cherry paradajkami. Ked bolo jedlo hotové, ešte som ho posypala zelerovou vňaťou, ktorá veľmi dobre harmonizovala práve s paradajkami v omáčke s dubákmi, chilli papričkou, cesnakom, ochutenou citrónovou šťavou a zjemnenou maslom.

4
porcie
120 minút
príprava
3 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút, ak máte čerstvé, pokrájate ich na plátky, ale môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu.
  2. Cibuľku som nakrájala na kocky.
  3. Cesnak som na jemno rozotrela nožom
  4. V miske som rozmiešala dve vajcia s olivovým olejom, postupne som pridávala múku a uhnietla som hladké nelepivé cesto do tvaru guľky, ktoré som nechala odpočívať prikryté utierkou 30 minút. Potom som cesto rozdelila na dve časti a každú časť som rozvaľkala na hrúbku asi 0,5 mm na ľahko pomúčenej doske. Nechala som ho prescnúť asi 1 hodinu.
  5. Preschnuté cesto som zľahka pomúčila a v strede som ho rozkrojila, záleží na Vás, ako dlhé tagliatelle chcete mať.
  6. Polovice cesta som stočila do závinu,...
  7. ...ktorý som nakrájala na pásy o šírke 1,5 cm. Opäť záleží na Vás, ako široké tagliatelle chcete mať, počítajte s tým, že cesto pri varení zväčší svoj objem.
  8. Pruhy som postupne roztočila a rozobrala a...
  9. ...ešte som ich dosušila asi 30 minút na podnose.
  10. Kým cesto schlo, cherry paradajky som nakrájala na šrvrtinky, posekala som chilli papričku na drobno a nožom som rozotrela cesnak.
  11. Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku, na cibuľke som restovala scedené dubáky do mäkka za podlievania vodou, v ktorej boli namočené - cca 10 minút. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
  12. Pridala som cherry paradajky a cesnak, restovala som ešte všetko spolu 4 minúty, na záver som dochutila citrónovou šťavou. Vypla som plameň a pridala som plátok studeného masla na zjemnenie, rozpustí sa zbytkovým teplom.
  13. Vo vriacej osolenej vode som varila tagliatelle 3 minúty, táto doba stačí, lebo sa budú ešte prehrievať 2 - 3 minúty v dubákovej omáčke s malým prídavkom vody z varenia.
  14. Do omáčky som pridala scedené tagliatelle aj s trochou vody z varenia a všetko som za stáleho miešania ešte spolu prehriala.
  15. Horúce tagliatelle som rozdelila na taniere a posypala som ich posekanou zelerovou vňaťou.