Tagliatelle s dubákmi, cherry paradajkami a zelerovou vňaťou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dávno sme nemali cestoviny a ešte k tomu domáce. Spravila som tagliatelle a zvolila som
dubáky, ktoré som skombinovala so cherry paradajkami. Ked bolo jedlo hotové, ešte
som ho posypala zelerovou vňaťou, ktorá veľmi dobre harmonizovala práve s
paradajkami v omáčke s dubákmi, chilli papričkou, cesnakom, ochutenou citrónovou
šťavou a zjemnenou maslom.
4 porcie |
120 minút príprava |
3 minút na 100 °C |
Postup
- Dubáky som namočila do vlažnej vody na 30 minút, ak máte čerstvé, pokrájate ich na plátky, ale môžete použiť aj iné huby podľa vlastného výberu.
- Cibuľku som nakrájala na kocky.
- Cesnak som na jemno rozotrela nožom
- V miske som rozmiešala dve vajcia s olivovým olejom, postupne som pridávala múku a uhnietla som hladké nelepivé cesto do tvaru guľky, ktoré som nechala odpočívať prikryté utierkou 30 minút. Potom som cesto rozdelila na dve časti a každú časť som rozvaľkala na hrúbku asi 0,5 mm na ľahko pomúčenej doske. Nechala som ho prescnúť asi 1 hodinu.
- Preschnuté cesto som zľahka pomúčila a v strede som ho rozkrojila, záleží na Vás, ako dlhé tagliatelle chcete mať.
- Polovice cesta som stočila do závinu,...
- ...ktorý som nakrájala na pásy o šírke 1,5 cm. Opäť záleží na Vás, ako široké tagliatelle chcete mať, počítajte s tým, že cesto pri varení zväčší svoj objem.
- Pruhy som postupne roztočila a rozobrala a...
- ...ešte som ich dosušila asi 30 minút na podnose.
- Kým cesto schlo, cherry paradajky som nakrájala na šrvrtinky, posekala som chilli papričku na drobno a nožom som rozotrela cesnak.
- Na rozohriatom oleji som orestovala cibuľku, na cibuľke som restovala scedené dubáky do mäkka za podlievania vodou, v ktorej boli namočené - cca 10 minút. Osolila som ich a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Pridala som cherry paradajky a cesnak, restovala som ešte všetko spolu 4 minúty, na záver som dochutila citrónovou šťavou. Vypla som plameň a pridala som plátok studeného masla na zjemnenie, rozpustí sa zbytkovým teplom.
- Vo vriacej osolenej vode som varila tagliatelle 3 minúty, táto doba stačí, lebo sa budú ešte prehrievať 2 - 3 minúty v dubákovej omáčke s malým prídavkom vody z varenia.
- Do omáčky som pridala scedené tagliatelle aj s trochou vody z varenia a všetko som za stáleho miešania ešte spolu prehriala.
- Horúce tagliatelle som rozdelila na taniere a posypala som ich posekanou zelerovou vňaťou.