Syrovníky

esi - fotkaesi, 28. apríla 2015
Syrovníky
Foto: esi

Viem, že to asi nie je správny názov, ale je to kysnutý koláč používaný v Nitrianskom kraji a v našej rodine.

18
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 180-200 °C

Suroviny

750 g
750 g
5 plných hrstí
125 g
1 ČL
1-2 PL
1/2 dl
1 ks
42 g
750 ml (cca a viac) vlažné
1 kg tučný hrudkovitý
2 ks do tvarohu varené
podľa chuti
podľa chuti do tvarohu
podľa chuti do tvarohu
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
2 PL do tvarohu
1 na potretie
125 g do tvarohu
 pod tvaroh




Postup

  1. 1

    Múky, soľ, cukor, kvások, tuk (ak nie je, nič sa nedeje ), mlieko , Hera a ešte aj prášok do pečiva 1/2 balíčka dávam pre istotu kysnutia. Všetko dám do pekárničky, program miesenia. Po dobrom vymiesení dám do misky kysky. Keď cesto ozaj dobre vykysne, znovu rukou premiesime a necháme kysnúť cca 0,5 hod.

  2. 2

    Po druhom kysnutí cesto rozdelím na cca 18 častí (ja si to rovnako odvážim), urobím bochníky, prikryť utierkou a znovu nechať kysnúť. Po vykysnutí bochníky dám na vymastený plech po 6 kusov. Rukou roztlačím na rovnaké kolieska. Znovu pokysnúť, potrieť rozhabarkovaným vajcom len obvody syrovníkov.

  3. 3

    Tvaroh, cukor podľa chuti, 1/4 ČL soľ, vanilka, hrozienka, 125 gr. roztopeného masla, vajce, 2 nastrúhané varené zemiaky a 2 PL kyslej smotany spolu zamiešame. Kyslá smotana je za účelom, aby nám tvaroh z koláča pri pečení nezliezol. Takto zarobený tvaroh dávame na každý koláč v množstve 1 PL dobre kopcom. Vidličkou porozťahujeme, a posypeme škoricou. Kto chce, môže aj pod tvaroh alebo do stredu na vrch dať trochu džemu . Znovu necháme trochu pokysnúť a pečieme cca 20 min pri 180-200 st. Keď je rúra rozhorúčená, tak aj kratšiu dobu.

    Syrovníky - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení štetcom potrieme obvod koláča aby bol mäkký.

    Syrovníky - obrázok 4
  5. 5

    Po vychladnutí koláče uskladníme v širšom smaltovanom kastróle alebo pekáči a zakryjeme pokrievkou. Takto nám koláče zostanú dobré, vláčne a nevyschnú. Ešte jednu poznámku prikladám: Na kysnutých koláčoch okrem dobrých ingrediencií je najdôležitejšie kysnutie po každej manipulácii s cestom. Ak budeme robiť rýchle, cesto zostane ako sa hovorí zadrhnuté.

Diskusia k receptu

ampara
Takéto robila moja babka v Šalgove pri Nitre,ale robila ich štvorcové,nie guľaté. Doplň si v surovinách zemiaky.Máš tam len 2 kusy varené.
1x esi
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Štvorcové boli preto, lebo väčšie okrúhle sa trochu rozliali na plechu, spojili sa a tým vznikli štvorce. Stáva sa to aj mne, keď chcem mať rýchlo napečené.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Je vidieťz Tvojich receptov, že rada pečieš. Ja sa rada vraciam k Tvojmu receptu Kysnutých palaciniek. Sú výborné.
marika21
Krásne napečené, chutné koláčiky. Tieto mám rada. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia