Syrovníky
Autor receptu: esi
Viem, že to asi nie je správny názov, ale je to kysnutý koláč používaný v Nitrianskom kraji a
v našej rodine.
18 porcií |
60 minút príprava |
20 minút na 180-200 °C |
Postup
- Múky, soľ, cukor, kvások, tuk (ak nie je, nič sa nedeje ), mlieko , Hera a ešte aj prášok do pečiva 1/2 balíčka dávam pre istotu kysnutia. Všetko dám do pekárničky, program miesenia. Po dobrom vymiesení dám do misky kysky. Keď cesto ozaj dobre vykysne, znovu rukou premiesime a necháme kysnúť cca 0,5 hod.
- Po druhom kysnutí cesto rozdelím na cca 18 častí (ja si to rovnako odvážim), urobím bochníky, prikryť utierkou a znovu nechať kysnúť. Po vykysnutí bochníky dám na vymastený plech po 6 kusov. Rukou roztlačím na rovnaké kolieska. Znovu pokysnúť, potrieť rozhabarkovaným vajcom len obvody syrovníkov.
- Tvaroh, cukor podľa chuti, 1/4 ČL soľ, vanilka, hrozienka, 125 gr. roztopeného masla, vajce, 2 nastrúhané varené zemiaky a 2 PL kyslej smotany spolu zamiešame. Kyslá smotana je za účelom, aby nám tvaroh z koláča pri pečení nezliezol. Takto zarobený tvaroh dávame na každý koláč v množstve 1 PL dobre kopcom. Vidličkou porozťahujeme, a posypeme škoricou. Kto chce, môže aj pod tvaroh alebo do stredu na vrch dať trochu džemu . Znovu necháme trochu pokysnúť a pečieme cca 20 min pri 180-200 st. Keď je rúra rozhorúčená, tak aj kratšiu dobu.
- Po upečení štetcom potrieme obvod koláča aby bol mäkký.
- Po vychladnutí koláče uskladníme v širšom smaltovanom kastróle alebo pekáči a zakryjeme pokrievkou.
Takto nám koláče zostanú dobré, vláčne a nevyschnú.
Ešte jednu poznámku prikladám: Na kysnutých koláčoch okrem dobrých ingrediencií je najdôležitejšie kysnutie po každej manipulácii s cestom. Ak budeme robiť rýchle, cesto zostane ako sa hovorí zadrhnuté.