Foto: sonulienka
Mala som syr a musela som ho spotrebovať tak som upiekla na pokračovanie aj syrové pagáčiky.
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 ml |
|
100 ml vlažné |
|
21 g |
|
2 ČL |
|
1 ks |
|
100 g rozpustené |
|
Plnka: | |
400 g postrúhaný |
|
50 g rozpustené na potretie |
|
na potretie pagáčikov |
|
na posypanie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny.
-
2
Urobíme si kvások - keď je kvások hotový, pridáme preosiatu múku, ktorú sme si zmiešali so soľou, ďalej nalejeme vlažné mlieko, v ktorom sme si rozšľahali žĺtok, rozpustené maslo a kyslú smotanu. Vypracujeme cesto a dáme ho do nádoby - nádobu zatvoríme a dáme do chladničky na 30 minút. Cesto nám síce veľmi nenakysne ale bude sa dať dobre vyvaľkať.
-
3
Cesto po 30 minútach vyberieme z chladničky rozvaľkáme ho na tenší štvorec, potrieme rozpusteným maslom a posypeme 1/3 postrúhaného syra. Cesto poskladáme s prava do ľava a opačne na obálku, ešte raz na menšiu obálku a znovu dáme na 30 minút do chladničky.
-
4
Tu je zložené a ide do chladničky.
-
5
Po 30 minútach znovu rozvaľkáme potrieme maslom, posypeme ďalšou 1/3 syra a znovu tak isto poskladáme ako prvýkrát. A idem opäť na 30 minút do chladničky. Tak vlastne cesto kysne 1 1/2 hodiny.
-
6
Teraz už cesto znovu rozvaľkáme a znovu potrieme rozpusteným maslom, posypeme posledným syrom poskladáme ale už len raz a nedávame už do chladničky, len ho rozvaľkáme asi na 1 cm a pokrájame na štvorčeky alebo ak chcete kolieska ale tam ostanú okrajky tak som pokrájala na štvorčeky.
-
7
Pokrájané cesto potrieme bielkom posypeme podľa seba kto čo má rád a dáme upiecť do rúry do ružova. Rúru som mala predhriatu na 200 stupňov.
-
8
No a tu je hotovo celkové moje dnešné pečenie.
Ten tiež robil tymiánové zemiaky, lebo mu zostal tymián, keby mu zostala majoránka, robí majoránkové zemiaky.
Bohužiaľ, video sem nedám, @redakcia nedovolí, ak mi neveríte, treba na Youtube hľadať "Babicovy dobroty - Řecké jídlo a lítající Řekové"
Takže, @sonulienka , keby si mala šunku, boli by to šunkové pagáčiky?
Ja som si myslel, že fialková sezóna je na jar a nie v lete.
Uplne najradsej mam syrove pagaciky a tieto su este aj nalistkovane, no jednoducho musim skusit. Pekny den
A toto bude asi chlap v sukni keď sa mieša sem...... a blbými poznámkami., žiadny recept nič.....
veľmi sa mi páči váš recept.
Mám jednu otázku - mätie ma maslo, ktoré je uvedené v surovinách k cestu ale v postupe uvedené nie je - je tam 100g rozpusteného masla, v postupe sa neuvádza (alebo som si nevšimla?).
V plnke je uvedené 50g rozpusteného masla - to je spomenuté že sa potiera predtým ako sa posype syrom.
Chcela by som pagáčiky upiecť a nie som skúsená pekárka, tak preto sa pýtam. Vopred ďakujem za odpoveď.
To 100 g masla ide do cesta a do postupu som to zabudla napísať opravím to tam. Tak ak ešte pomôžem keď sa pridávajú suroviny a ide sa cesto miesiť sa pridá aj rozpustené maslo do cesta.
Ešte raz sa ospravedlňujem.
Ďakujem pekne za odpoveď.