Svieži jahodový koláč v racio verzii fotorecept

martamm - fotkamartamm, 12. marca 2016
Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept)
Foto: martamm

Zajtra sa u nás zíde väčšia spoločnosť, premýšľala som, akým koláčikom by som ich pohostila a vtedy som si spomenula na svoj starší recept, ktorý ma nikdy nesklamal. Keďže chcem aj ja kúsok ochutnať, použila som zdravšiu verziu ingrediencií, ponúkam vám recept na vyskúšanie.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Orechový korpus:
6 ks
180 g
140 g
180 g
2 ČL
Plnka:
200 g
4 ks
200 g
štipka
podľa potreby na vytvorenie 1 litra tekutiny na puding
Ďalej:
2 dcl
800 g
2 tégliky
2 ks
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Milé žienky (aj muži samozrejme) :))), popíšem Vám jednoduchý spôsob, ako robím korpus s použitím jednej misky. Bielky nalejem do väčšej misky (do ktorej vojdú všetky suroviny na korpus), pridám štipku soli a vyšľadám tuhý sneh

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do snehu zašľahám cukor z kokosových kvetov (má takú zvláštnu tmavú farbu a výraznú vôňu).

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vyšľahaní vyzerá asi takto:

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz pridám po častiach múku zmiešnú s práškom do pečiva, ktorú som predtým ešte preosiala a nakoniec mleté vlašské orechy.

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zmes vylejem na plech, ktorý som vystlala fóliou na pečenie, resp. papierom.

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečiem cca 15 minút. Korpus nechám troška vychladnúť, potom ho prevrátim na drevenú podložku, stiahnem papier a znova vložím na plech, nechám vychladnúť. Potom ho potriem jahodovým lekvárom (najlepšie domácim) a na vrch poukladám polovičky umytých a očistených jahôd.

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prejdem k uvareniu jahodového pudingu (plnky) 200 gr jahôd rozmixujem s trochou vody, vlejem do odmerky a doplním čistú vodu do jedného litra

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    asi polovicu tekutiny vlejem do kašičkovaru (hrniec s dvojitým dnom, do ktorého sa nalieva voda), alebo do kastróla, pridám med a troška červeného farbiva a privediem k varu. Medzitým v zostávajúcej tekutine dobre rozmiešam zlaté klasy, vlejem do ohriatej tekutiny a uvarím hustý puding. Tento nalejem na koláč a rozotriem, nechám vychladnúť. Ešte som zabudla dodať, že korpus podložím pásmi alobalu, aby krém nevytekal.

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Šľahačkové smotany vyšľahám so stužovačmi, nakoniec pridám domáci vynilkový cukor a koláč ľubovolne ozdobím, nechám v chladničke vychladnúť, potom už len želám dobrú chuť :)))))

    Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Nie je to omyl s ou váhou medu ? To musí byť strašne sladké a hlavne med úplne znehodnotený varením, asi radčej použiť cukor...keď sa držíme zdravého variantu stačí na to množstvo vody použiť 1-2 PL stévie alebo 2-3 PL trstinového cukru.
@Maximamaximanova , nie je to omyl, pudingu je dost velke mnozstvo, preto som pouzila 200 gramov a nebol moc sladky, o mede viem, ze sa varenim znehodnocuje, ale v tomto pripade mi slo hlavne o zdravsi sposob osladenia, nechcela som pouzit cukora steviu uz vobec nie, zda sa mi horka. Celkovo kolacik nie je nejaky presladeny, skor naopak :)

Pridaj komentár k receptu: