Svieži jahodový koláč v racio verzii (fotorecept)

Autor receptu: martamm

Zajtra sa u nás zíde väčšia spoločnosť, premýšľala som, akým koláčikom by som ich pohostila a vtedy som si spomenula na svoj starší recept, ktorý ma nikdy nesklamal. Keďže chcem aj ja kúsok ochutnať, použila som zdravšiu verziu ingrediencií, ponúkam vám recept na vyskúšanie.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Milé žienky (aj muži samozrejme) :))), popíšem Vám jednoduchý spôsob, ako robím korpus s použitím jednej misky. Bielky nalejem do väčšej misky (do ktorej vojdú všetky suroviny na korpus), pridám štipku soli a vyšľadám tuhý sneh
  2. Do snehu zašľahám cukor z kokosových kvetov (má takú zvláštnu tmavú farbu a výraznú vôňu).
  3. Po vyšľahaní vyzerá asi takto:
  4. Teraz pridám po častiach múku zmiešnú s práškom do pečiva, ktorú som predtým ešte preosiala a nakoniec mleté vlašské orechy.
  5. Zmes vylejem na plech, ktorý som vystlala fóliou na pečenie, resp. papierom.
  6. Vložím do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečiem cca 15 minút. Korpus nechám troška vychladnúť, potom ho prevrátim na drevenú podložku, stiahnem papier a znova vložím na plech, nechám vychladnúť. Potom ho potriem jahodovým lekvárom (najlepšie domácim) a na vrch poukladám polovičky umytých a očistených jahôd.
  7. Prejdem k uvareniu jahodového pudingu (plnky) 200 gr jahôd rozmixujem s trochou vody, vlejem do odmerky a doplním čistú vodu do jedného litra
  8. asi polovicu tekutiny vlejem do kašičkovaru (hrniec s dvojitým dnom, do ktorého sa nalieva voda), alebo do kastróla, pridám med a troška červeného farbiva a privediem k varu. Medzitým v zostávajúcej tekutine dobre rozmiešam zlaté klasy, vlejem do ohriatej tekutiny a uvarím hustý puding. Tento nalejem na koláč a rozotriem, nechám vychladnúť. Ešte som zabudla dodať, že korpus podložím pásmi alobalu, aby krém nevytekal.
  9. Šľahačkové smotany vyšľahám so stužovačmi, nakoniec pridám domáci vynilkový cukor a koláč ľubovolne ozdobím, nechám v chladničke vychladnúť, potom už len želám dobrú chuť :)))))