Svieže plnené košíčky fotorecept
Foto: havino
Piekla som ich na oslavu. U nás doma maslové krémy nie sú v kurze, kysnuté detto, škoda hovoriť, že už ani neviem čo by Zobraziť celý popisPiekla som ich na oslavu. U nás doma maslové krémy nie sú v kurze, kysnuté detto, škoda hovoriť, že už ani neviem čo by človek upiekol, aby pochutilo. Bola som nedávno ponúknutá týmito košíčkami a veru mi natoľko zachutili, že som ich upiekla aj ja a keďže chutili aj iným, ktorým som ich ponúkla zas ja, mohlo by sa zapáčiť aj vám. Veľmi jednoduchý recept, síce letnejší, svieži, ale na oslavy sa zíde aj v priebehu roka. Je to niečo iné na stole, ako rezy, aspoň u nás to tak bolo.
na 200 °C
Suroviny
Cesto na košíčky: | |
210 g |
|
50 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
štipka |
|
|
|
Krém: | |
250 g |
|
200 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL (alebo viac citrónovej kôry) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
podľa chuti |
|
|
Postup
-
1
Asi najviac času zaberie pečenie košíčkov. Deň vopred som upiekla košíčky. Upečené, vychladnuté som ponatierala hojne džemom, zabalila do folie.
-
2
Na druhý deň, som si pripravila krém. Mascarpone, pochúťkovú smotanu, cukor podľa chuti, vanilkový cukor, lyžicu lemon curd, pozor, ten je dosť sladký, som zmiešala. Do zmiešaneho krému prisypať puding OLE a zamiešať. Hotovo.
-
3
Na košíčky s džemom poukladať piškoty máčané v káve s rumom, rum pridať, ako komu vonia a na ne nastriekať krém. Na krém ukladáme ovocie, aké máte radi. Ja som nechala povoliť mrazené maliny a lesnú zmes. Podľa návodu si uvaríme číru želatínu, nebola by od veci aj červená si myslím a len po kávovej lyčičke pofrkame, viac menej len ovocie. Želatínou ovocie nestratí na farbe a ožije.
-
4
Košíčky zmäkli po naplnení hneď do druhého dňa. Z toho jediného som mala obavu, aby neboli tvrdé, aby sa nedrolili v ústach a na tanieri. Na ďaľší deň, už boli doslova až dosť nasiaknuté, musela som dávať pozor ked som ich prekladala. Ak vám padnú do oka a na chuť, nech sa podaria a chutia ako nám a mojim blízkym.
Nedavas do tohto cesta prasok do peciva, ci si len pozabudla?
Lebo pouzivam aj ja toto cesto na kosicky...
@Danielas , dakujem, nie nedávam prášok do pečiva, tieto košíčky pečiem cca 20 rokov, ale len na Vianoce, orechové, alebo punčové, formičky aj vek prezrádzajú, ale prášok som nedala nikdy ešte, to je cesto ako na linecké kolieska napríklad, tiež do nich nedávam PDP.
@Izka , no ja veru takto na sviežo s ovocím košíčky prvý krát, vždy len vianočné a už nie posledný, tak mi zachutili aj zapáčili sa, že veru si aj ja idem formičky na tartaletky kúpiť, variabilné plnenie, aj zdobenie a viac sa zmestí náplne, dakujem Ti za komentárik
@Afataga , už dlho nemám amareto doma, odkedy málo pečiem, kedysi nesmel chýbať do tiramisu veru. Ak máš pevnú vôľu ostala by si pri jednom, ja som si myslela, že mám, ale premohla má moja vôľa a hned po prvom som zjedla aj druhý, ten krém je výborný na chuť citronový svieži
@frezia moja milá, dakujem, vždy mi vyjde z tohto množstva 23 košíčkov a teraz som akosi lepšie plnila asi, tak 22, jeden ostal prázdny. K tomu zmäknutiu, ja čo som dostala na koštovku a viem kedy ich pani piekla, tie neboli tak mäkké, ale nemrvili sa, nechrumali, ako čerstvo upečené, preto ma napadlo, tá piškota v káve, nech sú ešte viac mäkké, kedže ja som ich už potrebovala na druhý deň podávať.
@Mitzy , dakujem, sú veľmi chutné, najskôr som fotila s úmyslom, že pridám na varechu, pretože mne hned tie podarované košíčky veľmi chutili, ale také nepodarené fotky som mala, že ma aj chuť prešla to tu dať, no ale ked sa ozvala jedna suseda, druhá, kámoška, budúca svatka, že recept, no reku ja ho tu dám, ak by sa aj niekomu inému ešte zapáčilo.
@Luss , dakujem, si milá, vieš čo, to sa ti zdá, že prplačka, s košíčkami viac roboty, krem za dve minuty, ten Ole zahusti hned a striekaš, zdobenie mravenčia robota skôr. Lemon curd je výborný, ja som si už aj doma robila zo tri krát, @tiginko tu má recept
varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-trochu-inak/51267-re...
tento som spatrila v tescu, reku skúsim, no vynikajúci tiež je, doslova aj chuť ako domáci, aj zloženie prijateľné
aj ja dakujem za link. Dobre, ze sa pripominaju aj starsie veci, pretoze toto mi uniklo a je dobre mat maly poharik v chladnicke :-)