Ovocné košíčky
Ovocné košíčky

Jahodovo-malinové košíčky fotorecept

siuuu - fotkasiuuu, 16. júna 2022
Jahodovo-malinové košíčky (fotorecept)
Foto: siuuu

Mám veľmi rada kombináciu - jahoda a malina. Tak som sa po dlhšej dobe pohrala s formičkami a vznikli tieto fajnové košíčky.
Zdroj: vlastný recept

12-15
porcií
30 minút
príprava
17-18 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
240 g
90 g
35 g
120 g studené
1 ks väčšie
štipka
Náplň:
300 g čerstvé
100 g čerstvé alebo mrazené
1-2 PL
Ganache:
80 g (40 % kakaa)
40 g
Zdobenie:
 nasekané
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Najskôr si pripravíme cesto - zmiesením všetkých surovín. Všetky sypké suroviny (múku, cukor aj mandle) som preosiala. Hotové cesto stlačíme rukou do tvaru hrubej placky, zabalíme do fólie a šupneme do chladničky na cca pol hodinku až hodinku. Medzitým pripravíme plnku. Umyté jahody pokrájame a spolu s cukrom rozvaríme na kašu. Pridáme maliny (nemusí byť - ja mám však túto kombináciu veľmi rada). Za občasného miešania varíme na požadovanú hustotu, alebo zahustíme škrobom rozmiešaným v troške vody. Necháme vychladnúť.

  2. 2

    Pripravíme si formičky. Formičky som ničím nemastila, keďže cesto obsahuje maslo. Z cesta som po vybratí z chladničky odštipovala guľky cca vo veľkosti vlašského orecha a túto masu som rovnomerne natlačila do formičiek. Odporúčam skôr trošku hrubšie cesto, aby košíčky vyzerali pekne. Cesto som popichala vidličkou, aby sa úplne nenafúklo (môžete použiť aj slepé pečenie - do košíčkov dať na cesto papierový košíček a nasypať ryžu alebo fazuľu a 2/3 času piecť s touto "záťažou", potom vybrať a dopiecť - ja som bola tentoraz lenivá a piekla som bez). Piekla som na 180 °C spolu asi 17 minút - keď sa začali sfarbovať vršky, vybrala som ich z rúry. Ak sa vám spodok nafúkne, ešte teplý treba prepichnúť opatrne vidličkou a spľaskne.

    Jahodovo-malinové košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do košíčkov som rozdelila ovocnú zmes, nie až celkom po vrch, aby sa zmestila ešte čokoládová ganache.

    Jahodovo-malinové košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Čokoládu som posekala (ak použijete horkú čokoládu, použite pomer čokoláda - smotana 1:1), zaliala horúcou smotanou a rozmiešala do hladka. Pomocou lyžičky som čokoládu rozdelila na ovocnú náplň. Zvyšok čokolády som dala do mikroténového vrecka, odstrihla špičku a ozdobila. Pokiaľ ganache úplne nestuhla, posypala som košíčky sekanými pistáciami a lyofilizovaným ovocím. Dozdobila som kúskom čerstvej jahody a lístočkom medovky.

    Jahodovo-malinové košíčky (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalšia z tvojich krásnych kreácií. Na toto ja nie som a ani neašpirujem, ale úprimne obdivujem šikovnosť, trpezlivosť a invenciu pri vytváraní krásnych oku lahodiacich aj lahodných dezertov.
siuuu
@farbuska (16.6.2022 08:29)

Ďakujem ti @farbuska za milý komentár ... priznám sa, že tieto mini dezerty sa mi veľmi páčia, ale nepripravujem ich najradšej, pretože mi chýba trpezlivosť sa hrať s formičkami aj so zdobením, ale občas sa hecnem a niečo vytvorím ;-)
haji
Pěkný, potěšující a fotogenický receptík, krásná práce, sice "piplavá", ale skvělý výsledek. Tvoje Jahodovo malinové košíčky, milá @siuuu , nemají chybu! O chuti také nepochybuji, samé fajnové suroviny hmm
sracz
Veľmi pekne a hlavne chutne si sa pohrala milá a šikovná @Siuuu no ja si rozhodne od Teba budem prosiť iba a len XXXL porcie. Ciao, sevas, ahoj a maj samé krásne dni plné pohody.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia