Lemon Curd trochu inak

tiginko - fotkatiginko, 3. mája 2014
Lemon Curd trochu inak
Foto: tiginko

Dlho som sa chystala naň, odkedy sa mi zapáčil u @janger : http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html . No a keď konečne dozrel jeho čas, tak som ho nechcela s klasickým bielym cukrom. A tak tiež vďaka neprítomnosti masla v chladničke vznikla verzia, ktorú s dovolením nedám ako pochvalu pod pôvodný recept, ale zaslúži si čestné miesto v mojich receptoch. Vďaka použitiu ghee je jeho chuť jedinečná a pre mňa No.1 v sladkej kuchyni

30 minút
príprava

Suroviny

2 ks ideálne BIO
116 g (prepustené maslo)
140 g (brezový cukor)
2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ja som robila z polovičnej dávky, že na skúšku. Už to poriadne ľutujem... Nad vodnou parou, alebo kto si trúfa s poriadnym hrncom a vareškou/metličkou na priamom teple, si roztopíme ghee spolu s odváženým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru z celých citrónov. Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajíčka a miešame dovtedy, kým celá masa nezhustne a nevytvorí sa konzistencia podobná poriadne hustému pudingu.

  2. 2

    Ja som opatrne začala nad parou, ale keď prešlo 15 minút a stále to bolo riedke, tak som odvážne preložila hrniec nad malý plameň a za stáleho miešania to už potom išlo rýchlejšie. Netreba sa báť, prihárať to neprihára, je tam dosť tuku. A keď máte hrniec so sendvičovým dnom a poriadnu varešku ako ja - mäkkú silikónovú, s tvarom, ktorý dobre kopíruje rohy hrnca, tak to ide jedna radosť.

    Lemon Curd trochu inak - obrázok 2
  3. 3

    Ak pri prekladaní do pohára budete ochutnávať ako ja, tak vám toho veľa nezostane. Je to neuveriteľná dobrota, nielenže moja obľúbená citrónová chuť, ale krásne je skombinovaná s voňavou orieškoidnou príchuťou prepusteného masla. A všimnite si, že aj farba je trochu iná ako u klasických lemon curdov, je menej do biela. Je to zrejme tým, že v masle sú prítomné mliečne bielkoviny, ktoré v ghee nie sú. Táto nátierka má veľa možností použitia - ako náplň do koláčov, robia sa s ním cheese cakes, tuším aj zmrzliny a pod. Mienim ho postupne vyskúšať na rôzne spôsoby, túto prvú várku chcem využiť na plnenie muffinov. Teda ak mi niečo zostane :-)

Diskusia k receptu

29 komentárov k receptu
No super, @tiginko ! Tesim sa, ze si nasla inspiraciu u mna :-). Ten Xukor nepoznam. Ja tu mam jeden recept na lemon curd, kde som cast cukru nahradila steviou, bol tiez dobry. Skusim niekedy este vacsiu cast nahradit steviou...A to ghee, no to je tiez dobry napad. Ghee som zatial este nerobila, snad niekedy skusim. Raz som kupila limetkovy curd, tiez bol trosku taky priesvitny...Ahojcek :-).
@dara2112 prepustené. alebo pražené maslo používali už naše prababičky a stále sa používa hlavne v krajinách, kde potrebujú uskladniť maslo, ako jeden zo základných tukov pri varení, aj bez chladničky. V podstate ide o to, že maslo sa zahrievaním zbaví mliečnej/bielkovinovej zložky a stáva sa tým stálejším, skladnejším, lepšie stráviteľným a bezpečným pre tých, ktorí z nejakého dôvodu nemôžu mliečnu bielkovinu. Znesie pri tepelnej úprave vysoké teploty bez škodlivého prepaľovania (môže sa na ňom aj vyprážať) a bonus: nádherne voní! Šikovné žienky si ho vyrábajú doma samé. napr. aha:  varecha.pravda.sk/recepty/ghee-prepustene-maslo-fotorecep...
Je už ale chvalabohu aj dostať v rozličných farmárskych predajniach s mliečnymi produktami. Ja ho tiež kupujem, možno na dôchodku si ho budem robiť sama, zatiaľ na to nemám čas,resp. trávim ho radšej inak :-)


Stojí aspoň u nás v BA do 5 EUR, vydrží dlho a to nemusí byť skladované ani v chladničke. Milujem jeho nádhernú chuť a vôňu!
@kukulienka71 jasne, v pohode môžeš použiť normálny cukor, aj @janger ho má, v jej recepte je 200g na 2 vajcia...
@janger ja som stéviu tiež používala nejaký čas, len ma ruší jej pachuť, možno ty máš prístup k nejako upravenej, že tú pachuť nemá. Nedávno som objavila brezový cukor, je to vlastne xylitol a vraj je to bezpečná prírodná náhrada bieleho cukru. A nemá žiadnu vedľajšiu príchuť
Ja napriklad steviu do kavy tiez moc nemam rada, okrem tej tablety si vzdy dam aj par zrniek normalneho cukru, potom viac citim chut cukru a necitim tak steviu. Steviu v lemon curd (ta ma inu strukturu, take jemne vlocky - krystaliky som vobec necitila...Ale aj tu som miesala s normalnym cukrom, tak mozno preto.
Lemon Curd i Ghee si pravidelne pripravujem (vďaka Vareche, teda konkrétne @janger a @methi ) a hlavne Ghee mám stále poruke, ale ešte ma nenapadlo urobiť Lemon Curd s Ghee. Určite to vyskúšam. Aj včera som napr. pripravovala krém z mascarpone a Lemon Curd, ktorým som potierala už upečený Cheesecake a zároveň spájala francúzske citrónové macarons. Obidva dezerty boli vynikajúce.
jejko, parádne, to si pre mňa vymyslela, tiež si spomeniem na lemon od janger, len ked by sa mi hodil na koláč, toľko krát som sa ho chystala robiť a nemala som ho. No ak dovarím obed, zrejme sa pustim ešte dnes do varenia, do miešania, varešku mám tu istú :-)
neuveríš Táni, ale myslela som na teba, že tebe sa to možno bude hodiť :-) @alexdidi ja som ešte nemala možnosť Lemon Curd s maslom ochutnať, tak neviem posúdiť aký môže byť medzi nimi rozdiel, ale to ghee je z toho veľmi pekne cítiť. Potešilo by ma, keby si to vyskúšala pre porovnanie
Zuzi, fantázia, vďaka Tebe som spoznala chuť lemon curd, dala som pol na pol ghe a maslo a to by som nebola ja, aby som nešpekulovala aj z polovice limetky šťavu, keby som nemala pevnú vôľu, beriem lyžičku a zjem to celé asi naraz, neskutočne chutné, pekne od Teba, že si na mňa myslela, samozrejme telepatia funguje, vďaka za recept, u mňa kolónka, odskúšané stálice




Skvelý nápad zakomponovať do lemon curdu ghee, povýšilo ho to isto do vyššieho levelu. Taký ten bežný som párkrát robila, výborné niečo... ale takto to fakt bude jasné nebíčko v papulke... Chválim super nápad @tiginko a isto vyskúšam :)
No, teda @tiginko , ty si ma ale "namákla" na toto niečo krásne žltocitrónové! Mala by som si najprv ale vyrobiť ghee ( raz som spravila a aj vyhodila, neviem, prečo mi potuchol, či čo) a dať Xylitol, ten mám, ale neviem, prečo sa mu hovorí "brezový cukor", keď je vyrobený z kukuričných klasov ( nie zrniek), žeby boli dva druhy? Xylitol a Xylovit.....?
Tánička potešila si ma, naozaj...u mňa to bolo rovnaké, keby som sa nehanbila, zjem ho celý na posedenie
@eviana aspoň budeš mať s čím porovnávať, ďakujem za zastavenie, aj tebe @jujoska
@evanaaa ja som použila kupované ghee, keby si mala možnosť, skús ho niekde zohnať, neviem prečo ti potuchlo, nemalo by... podľa mňa xylitol bude sladká látka, ktorá sa získava z rôznych rastlinných zdrojov. Posielam ti fotky prednej a zadnej strany Xukoru, ktorý som kúpila v bio predajni
 lh4.googleusercontent.com/SharUimitoXweM7T-IqUm3MvTf95x5ZYVwMJQ_Q...



ahoj @evanaaa
ak mozem k tomu ghee
prve som robila uz davnejsie a tiez nejak nebolo celkom take , ako by malo byt a po par dnoch dokonca zacalo plesniet
presla som na inu znacku a vsetko bolo v poriadku
az celkom nedavno som zistila preco
to prve som robila z produktu, na ktorom pisali 73% tuku , co by nebolo uplne najhorsie, blbe je, ze az tot som docitala etiketu do konca - z tych 73 iba 5% boli zivocisne tuky...
skus poriadne prestudovat etiketu, ci aj tebe sa nestala takato nejaka zrada, lebo aj ked budes postupovat spravne, z takéhoto tuku ghee neurobi nikto
a to normalne drzim v skrinke v kuchyni, litrova flaska, kym sa neminie - par mesiacov urcite a stale je vyborne :-)
@tiginko , ďakujem, je to možné, lebo ten Xylitol, čo mám ja je vraj z vlákien kukuričného klasu, používam ho hádam aj tri roky a bolo to od - niečo ako Neera....už si to nepamätá, aj vzorku mi vtedy poslali, ale je to už jedno, mne sa pozdáva viac ako stévia.
@smejkad , vieš, aj ja som si potom myslela, že som nemala správne, či pravé maslo, lebo som to ghee viackrát prevarila a zberala penu ( podľa jedného tu pridaného videa) a dokonca som ho mala aj v chladničke a to by ani tam nemuselo byť. Ale nehádžem flintu do žita, ako sa hovorí, radšej zaplatím viac za riadne a čerstvé maslo a znovu vyskúšam, vďaka.
vo štvrtok už tretí v poradí uvarený lemon curd, dnes piškot z 2 vajec, v ceste citrónová šťava, kôra, potreté zľahka džemom bez cukru z kumkvat, pochúťková smotana, celá fľaša lemon curd, trochu tvarohu, žiaden cukor už, zatiahnuté agarom, jednoduché a vynikajúce osvieženie, viem si túto kombináciu predstaviť na spôsob smotanových tort a zákuskov




no ale teda @havino čo už ty nevymyslíš! Veď to je paráda, to si sa teda vyhrala, gratulujem! Sťa od profesionála, nuž ale ty nemáš od neho ďaleko, to už vieme. A tanier? To si si bola od Izky požičať, alebo máte spoločného dvorného dodávateľa? Hotový muzeálny kúsok...
ale ved nerob :D, idem už hajde, reku ešte kuknem tu a vidím svoj nick :D a sa rehlím, ako pako, no čo Ti poviem, fest dobré to je spojenie, osviežujúce, luxus chuť citrónov a že muzeálny kúsok :-), šak celú sadu taliansku muzeálnu mám, to len fotošop robí múzeum :-) Izka, má francúza taniere

Pridaj komentár k receptu: