Foto: tiginko
Dlho som sa chystala naň, odkedy sa mi zapáčil u @janger : http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html . No a keď konečne dozrel jeho čas, tak som ho Zobraziť celý popisDlho som sa chystala naň, odkedy sa mi zapáčil u @janger : http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html . No a keď konečne dozrel jeho čas, tak som ho nechcela s klasickým bielym cukrom. A tak tiež vďaka neprítomnosti masla v chladničke vznikla verzia, ktorú s dovolením nedám ako pochvalu pod pôvodný recept, ale zaslúži si čestné miesto v mojich receptoch. Vďaka použitiu ghee je jeho chuť jedinečná a pre mňa No.1 v sladkej kuchyni
príprava
Postup
-
1
Ja som robila z polovičnej dávky, že na skúšku. Už to poriadne ľutujem... Nad vodnou parou, alebo kto si trúfa s poriadnym hrncom a vareškou/metličkou na priamom teple, si roztopíme ghee spolu s odváženým cukrom. Keď sa cukor rozpustí, pridáme citrónovú šťavu a postrúhanú kôru z celých citrónov. Za stáleho miešania pridáme rozšľahané vajíčka a miešame dovtedy, kým celá masa nezhustne a nevytvorí sa konzistencia podobná poriadne hustému pudingu.
- 2
Ja som opatrne začala nad parou, ale keď prešlo 15 minút a stále to bolo riedke, tak som odvážne preložila hrniec nad malý plameň a za stáleho miešania to už potom išlo rýchlejšie. Netreba sa báť, prihárať to neprihára, je tam dosť tuku. A keď máte hrniec so sendvičovým dnom a poriadnu varešku ako ja - mäkkú silikónovú, s tvarom, ktorý dobre kopíruje rohy hrnca, tak to ide jedna radosť.
- 3
Ak pri prekladaní do pohára budete ochutnávať ako ja, tak vám toho veľa nezostane. Je to neuveriteľná dobrota, nielenže moja obľúbená citrónová chuť, ale krásne je skombinovaná s voňavou orieškoidnou príchuťou prepusteného masla. A všimnite si, že aj farba je trochu iná ako u klasických lemon curdov, je menej do biela. Je to zrejme tým, že v masle sú prítomné mliečne bielkoviny, ktoré v ghee nie sú. Táto nátierka má veľa možností použitia - ako náplň do koláčov, robia sa s ním cheese cakes, tuším aj zmrzliny a pod. Mienim ho postupne vyskúšať na rôzne spôsoby, túto prvú várku chcem využiť na plnenie muffinov. Teda ak mi niečo zostane :-)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ale tento tiez vyzera lakavo :-)
Je už ale chvalabohu aj dostať v rozličných farmárskych predajniach s mliečnymi produktami. Ja ho tiež kupujem, možno na dôchodku si ho budem robiť sama, zatiaľ na to nemám čas,resp. trávim ho radšej inak :-)
Stojí aspoň u nás v BA do 5 EUR, vydrží dlho a to nemusí byť skladované ani v chladničke. Milujem jeho nádhernú chuť a vôňu!
@janger ja som stéviu tiež používala nejaký čas, len ma ruší jej pachuť, možno ty máš prístup k nejako upravenej, že tú pachuť nemá. Nedávno som objavila brezový cukor, je to vlastne xylitol a vraj je to bezpečná prírodná náhrada bieleho cukru. A nemá žiadnu vedľajšiu príchuť
@eviana aspoň budeš mať s čím porovnávať, ďakujem za zastavenie, aj tebe @jujoska
@evanaaa ja som použila kupované ghee, keby si mala možnosť, skús ho niekde zohnať, neviem prečo ti potuchlo, nemalo by... podľa mňa xylitol bude sladká látka, ktorá sa získava z rôznych rastlinných zdrojov. Posielam ti fotky prednej a zadnej strany Xukoru, ktorý som kúpila v bio predajni
lh4.googleusercontent.com/SharUimitoXweM7T-IqUm3MvTf95x5ZYVwMJQ_Q...
ak mozem k tomu ghee
prve som robila uz davnejsie a tiez nejak nebolo celkom take , ako by malo byt a po par dnoch dokonca zacalo plesniet
presla som na inu znacku a vsetko bolo v poriadku
az celkom nedavno som zistila preco
to prve som robila z produktu, na ktorom pisali 73% tuku , co by nebolo uplne najhorsie, blbe je, ze az tot som docitala etiketu do konca - z tych 73 iba 5% boli zivocisne tuky...
skus poriadne prestudovat etiketu, ci aj tebe sa nestala takato nejaka zrada, lebo aj ked budes postupovat spravne, z takéhoto tuku ghee neurobi nikto
a to normalne drzim v skrinke v kuchyni, litrova flaska, kym sa neminie - par mesiacov urcite a stale je vyborne :-)