Foto: eviana
Ideálne keď je chuť na palacinky a nechce sa nám stáť hodiny pri sporáku a piecť horu palaciniek :) Zobraziť celý popisIdeálne keď je chuť na palacinky a nechce sa nám stáť hodiny pri sporáku a piecť horu palaciniek :) Palacinka z rúry (ugnspannkaka) alebo hrubá palacinka (tjockpannkaka) sa pečie v rúre a práve v krajoch Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a časti Västerbotten sa tejto maškrtke hovorí palacinka (web) Inšpirácia je z mimibazáru od Eva H. (Evitchka)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
šálka = 2,5 dl
Vo väčšej mise si zmiešame múku so soľou. -
2
Pridáme polovicu mlieka a zmiešame do hladkej hmoty
-
3
Postupne po dvoch vmiešavame celé vajcia
-
4
...pridáme zvyšné mlieko a základné cesto na klasickú palacinku do rúry máme hotové. Toto množstvo je vlastne dve dávky pôvodného receptu. Polovičnú dávku dávam do jenskej misy s rozmermi 33x24 cm. Palacinka môže byť aj 2 cm hrubá.
-
5
...cesto som rozdelila na tri časti - z jednej som spravila klasiku, do druhej som pridala jablká a škoricu a poslednú časť som spravila na slano. Robila som už aj verziu s orieškami, kakaom, kokosom...variácií je nekonečné množstvo - podľa nálady, chute a surovín aké máme radi.
-
6
...poriadne vymastíme pekáč maslom - u mňa janska misa. (Prípadne vymastite tým, čím bežne pekáče vymasťujete - ale poriadne, aj boky).
-
7
...základné cesto vylejeme do vymasteného pekáča
-
8
...a dáme piecť. Keď to vyberieme z rúry, je to taká bublinisko, ale ono to splasne, neľakajte sa :) Upečená palacinka má hrúbku cca 1,5 cm.
-
9
...očistíme si 3 jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou
-
10
...nastrúhame na hrubo, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou
-
11
...vmiešame do druhej časti
-
12
...a dáme piecť na vymastený (poriadne aj boky) pekáč
-
13
...pri jablkovom ceste sa taká bublina nespravila - tu už upečené
-
14
...a na záver spravíme slanú verziu - nastrúhame parmezán
-
15
...pridáme soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti, ja som dala sušené oregano
-
16
... nalejeme do vymastených muffinových formičiek
-
17
...pripravíme si "náplň" podľa chuti, resp. čo chladnička má :)
-
18
...nakrájame na kúsky a nahádžeme do cesta... dáme piecť
-
19
...a takto vyzerá upečená slaná varianta... výborné a rýchle
-
20
...a tu ešte klasická palacinka - úvodné foto je jablkovo-škoricová variácia) Ak Vás bude naháňať mlsna a nebude čas ani chuť vystávať dlho pri sporáku, vyskúšajte... stojí to za pokus :)
ja sa palaciniek po niektorých nesmelých pokusoch priam bojím, a vraj to nie je ťažké, ale pre mňa áno:-(
toto však je iná káva, dokonca hned na plechu, netreba pri tom stáť ako pri panvici - a hned niekoľko krásnych variácií...za kreativitu i chuťový výber 5*****, aj viac by som ti dala. :-)))))
Ďakujem za pochvalu misy, mám ju rada, tak trošku nostalgicky... :)