Švédska palacinka na plechu fotorecept

eviana - fotkaeviana, 4. novembra 2013
Švédska palacinka na plechu (fotorecept)
Foto: eviana

Ideálne keď je chuť na palacinky a nechce sa nám stáť hodiny pri sporáku a piecť horu palaciniek :) Palacinka z rúry (ugnspannkaka) alebo hrubá palacinka (tjockpannkaka) sa pečie v rúre a práve v krajoch Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a časti Västerbotten sa tejto maškrtke hovorí palacinka (web) Inšpirácia je z mimibazáru od Eva H. (Evitchka)

10-15
porcií
5 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Suroviny

2 šálky á 2,5 dl
1 ČL
1/2 šálky
6 ks
 na vymastenie formy
Slaná variácia:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    šálka = 2,5 dl

    Vo väčšej mise si zmiešame múku so soľou.

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme polovicu mlieka a zmiešame do hladkej hmoty

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne po dvoch vmiešavame celé vajcia

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridáme zvyšné mlieko a základné cesto na klasickú palacinku do rúry máme hotové. Toto množstvo je vlastne dve dávky pôvodného receptu. Polovičnú dávku dávam do jenskej misy s rozmermi 33x24 cm. Palacinka môže byť aj 2 cm hrubá.

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...cesto som rozdelila na tri časti - z jednej som spravila klasiku, do druhej som pridala jablká a škoricu a poslednú časť som spravila na slano. Robila som už aj verziu s orieškami, kakaom, kokosom...variácií je nekonečné množstvo - podľa nálady, chute a surovín aké máme radi.

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...poriadne vymastíme pekáč maslom - u mňa janska misa. (Prípadne vymastite tým, čím bežne pekáče vymasťujete - ale poriadne, aj boky).

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...základné cesto vylejeme do vymasteného pekáča

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...a dáme piecť. Keď to vyberieme z rúry, je to taká bublinisko, ale ono to splasne, neľakajte sa :) Upečená palacinka má hrúbku cca 1,5 cm.

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...očistíme si 3 jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...nastrúhame na hrubo, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...vmiešame do druhej časti

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a dáme piecť na vymastený (poriadne aj boky) pekáč

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...pri jablkovom ceste sa taká bublina nespravila - tu už upečené

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...a na záver spravíme slanú verziu - nastrúhame parmezán

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ...pridáme soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti, ja som dala sušené oregano

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ... nalejeme do vymastených muffinových formičiek

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...pripravíme si "náplň" podľa chuti, resp. čo chladnička má :)

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    ...nakrájame na kúsky a nahádžeme do cesta... dáme piecť

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    ...a takto vyzerá upečená slaná varianta... výborné a rýchle

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    ...a tu ešte klasická palacinka - úvodné foto je jablkovo-škoricová variácia) Ak Vás bude naháňať mlsna a nebude čas ani chuť vystávať dlho pri sporáku, vyskúšajte... stojí to za pokus :)

    Švédska palacinka na plechu (fotorecept) - obrázok 20

Diskusia k receptu

30 komentárov k receptu
... "velice sa mi to lúbi" milá @eviana a keďže som "palacinkový" tento Tvoj "heja_heja Swerige" rcp nebude dlho čakať v mojej KK na Iowa premiéru! ... inak si prosím odložiť z každého variantu "maxi_porciu"! -:)))
@eviana milá, prekvapuješ každý deň veľmi chutnými kvalitnými krásnymi receptami z domácej i svetovej kuchyne :-))))
ja sa palaciniek po niektorých nesmelých pokusoch priam bojím, a vraj to nie je ťažké, ale pre mňa áno:-(
toto však je iná káva, dokonca hned na plechu, netreba pri tom stáť ako pri panvici - a hned niekoľko krásnych variácií...za kreativitu i chuťový výber 5*****, aj viac by som ti dala. :-)))))
@sracz milý, som nesmierne rada, že sa Ti to velice lúbi :) Ďakujem za Tvoje milé povzbudivé slová. Budem rada, ak vyskúšaš, je to naozaj veľmi vďačný recept, keď treba s minimom práce dosiahnuť maximálny efekt palacinkoidný :)))
@pusta , ďakujem Ti za milý komentár, som rada, že som Ťa dokázala prekvapiť :) Týchto palaciniek sa báť nemusíš, aj keď tá klasika niekedy nafúkne do priam strašidelnej bubliny :) Chuťovo je to skvelé, konzistenciou niečo medzi palacinkou a hustým pudingom... nám to veľmi chutí... vyskúšaj, budem rada, ak aj Tebe zachutí :)
svedska ci z marsu, hlavne ze je dostupna z nasich surovin a pre nase /obcas/ lenive nozky ci rucky :) a hned dve varianty, po slanych sladke, obe sa mi pacia, proste na jednicku :) *****
Pripájam sa ku všetkým komentárom...je to recept inšpiratívny,chutný,dostupný,ľúbivý,prekvapujúci....dnes na večer pripravím určite slanú verziu a verím,že tento variabilný rcp bude naším hitom v kuchyni....mňam
@mariamka , presne ako píšeš... súhlasím s každým Tvojim slovom :) Hlavne že s minimom práce je maškrtka skvelá na svete. Ďakujem Ti za milý komentár aj hviezdnaté nebo :)
@ebaka , tak krásne chváliš tento recept, ďakujem Ti za Tvoje slová, tiež som bola nadšená, keď som ho našla a prvý krát vyskúšala... budem rada, ak sa aj vo Vašej kuchyni ujme :)
tak túto dobrotu som skoro prehliadla... palacinky u nás idú, takže vyskúšam aj tento spôsob. @eviana na foto č.11 máš peknú misu, mám rada takýto starodávny porcelán :)
@irenaw , píšem v úvode, že inšpiráciou na švédsku klasiku mi bol recept na mimibazare od Evitchka, som jej zaň veľmi vďačná, dokonca môjmu synovi vraj chutí viac ako klasické na panvici robené a tie miluje :)
@mesiar50 , ďakujem za milé slová, spravil si mi veľkú radosť :) Budem rada ak vyskúšaš, naozaj to stojí za pokus :) A ďakujem za krásny obrážčok, tomu to ale ide! :)

Pridaj komentár k receptu: