Švédska palacinka na plechu (fotorecept)
Autor receptu: eviana
Ideálne keď je chuť na palacinky a nechce sa nám stáť hodiny pri sporáku a piecť horu
palaciniek :) ***
Palacinka z rúry (ugnspannkaka) alebo hrubá palacinka (tjockpannkaka) sa pečie v rúre a
práve v krajoch Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a časti Västerbotten sa tejto
maškrtke hovorí palacinka (web) ***
Inšpirácia je z mimibazáru od Eva H. (Evitchka)
10-15 porcií |
5 minút príprava |
20-25 minút na 200 °C |
Postup
- šálka = 2,5 dl
Vo väčšej mise si zmiešame múku so soľou. - Pridáme polovicu mlieka a zmiešame do hladkej hmoty
- Postupne po dvoch vmiešavame celé vajcia
- ...pridáme zvyšné mlieko a základné cesto na klasickú palacinku do rúry máme hotové. Toto množstvo je vlastne dve dávky pôvodného receptu. Polovičnú dávku dávam do jenskej misy s rozmermi 33x24 cm. Palacinka môže byť aj 2 cm hrubá.
- ...cesto som rozdelila na tri časti - z jednej som spravila klasiku, do druhej som pridala jablká a škoricu a poslednú časť som spravila na slano.
Robila som už aj verziu s orieškami, kakaom, kokosom...variácií je nekonečné množstvo - podľa nálady, chute a surovín aké máme radi.
- ...poriadne vymastíme pekáč maslom - u mňa janska misa. (Prípadne vymastite tým, čím bežne pekáče vymasťujete - ale poriadne, aj boky).
- ...základné cesto vylejeme do vymasteného pekáča
- ...a dáme piecť. Keď to vyberieme z rúry, je to taká bublinisko, ale ono to splasne, neľakajte sa :)
Upečená palacinka má hrúbku cca 1,5 cm.
- ...očistíme si 3 jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou
- ...nastrúhame na hrubo, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou
- ...vmiešame do druhej časti
- ...a dáme piecť na vymastený (poriadne aj boky) pekáč
- ...pri jablkovom ceste sa taká bublina nespravila - tu už upečené
- ...a na záver spravíme slanú verziu - nastrúhame parmezán
- ...pridáme soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti, ja som dala sušené oregano
- ... nalejeme do vymastených muffinových formičiek
- ...pripravíme si "náplň" podľa chuti, resp. čo chladnička má :)
- ...nakrájame na kúsky a nahádžeme do cesta... dáme piecť
- ...a takto vyzerá upečená slaná varianta... výborné a rýchle
- ...a tu ešte klasická palacinka - úvodné foto je jablkovo-škoricová variácia)
Ak Vás bude naháňať mlsna a nebude čas ani chuť vystávať dlho pri sporáku, vyskúšajte... stojí to za pokus :)