Švédska palacinka na plechu (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Ideálne keď je chuť na palacinky a nechce sa nám stáť hodiny pri sporáku a piecť horu palaciniek :) *** Palacinka z rúry (ugnspannkaka) alebo hrubá palacinka (tjockpannkaka) sa pečie v rúre a práve v krajoch Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten a časti Västerbotten sa tejto maškrtke hovorí palacinka (web) *** Inšpirácia je z mimibazáru od Eva H. (Evitchka)

10-15
porcií
5 minút
príprava
20-25 minút
na 200 °C

Postup

  1. šálka = 2,5 dl

    Vo väčšej mise si zmiešame múku so soľou.
  2. Pridáme polovicu mlieka a zmiešame do hladkej hmoty
  3. Postupne po dvoch vmiešavame celé vajcia
  4. ...pridáme zvyšné mlieko a základné cesto na klasickú palacinku do rúry máme hotové. Toto množstvo je vlastne dve dávky pôvodného receptu. Polovičnú dávku dávam do jenskej misy s rozmermi 33x24 cm. Palacinka môže byť aj 2 cm hrubá.
  5. ...cesto som rozdelila na tri časti - z jednej som spravila klasiku, do druhej som pridala jablká a škoricu a poslednú časť som spravila na slano. Robila som už aj verziu s orieškami, kakaom, kokosom...variácií je nekonečné množstvo - podľa nálady, chute a surovín aké máme radi.
  6. ...poriadne vymastíme pekáč maslom - u mňa janska misa. (Prípadne vymastite tým, čím bežne pekáče vymasťujete - ale poriadne, aj boky).
  7. ...základné cesto vylejeme do vymasteného pekáča
  8. ...a dáme piecť. Keď to vyberieme z rúry, je to taká bublinisko, ale ono to splasne, neľakajte sa :) Upečená palacinka má hrúbku cca 1,5 cm.
  9. ...očistíme si 3 jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou
  10. ...nastrúhame na hrubo, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou
  11. ...vmiešame do druhej časti
  12. ...a dáme piecť na vymastený (poriadne aj boky) pekáč
  13. ...pri jablkovom ceste sa taká bublina nespravila - tu už upečené
  14. ...a na záver spravíme slanú verziu - nastrúhame parmezán
  15. ...pridáme soľ, mleté čierne korenie, bylinky podľa chuti, ja som dala sušené oregano
  16. ... nalejeme do vymastených muffinových formičiek
  17. ...pripravíme si "náplň" podľa chuti, resp. čo chladnička má :)
  18. ...nakrájame na kúsky a nahádžeme do cesta... dáme piecť
  19. ...a takto vyzerá upečená slaná varianta... výborné a rýchle
  20. ...a tu ešte klasická palacinka - úvodné foto je jablkovo-škoricová variácia) Ak Vás bude naháňať mlsna a nebude čas ani chuť vystávať dlho pri sporáku, vyskúšajte... stojí to za pokus :)